avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Actiuni abuzive proprietar asupra chirias
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Actiuni abuzive proprietar asupra chirias

In ce conditii poate proprietarul restrictiona - fara preaviz - accesul la spatiul detinut cu chirie de catre chirias? Mentionez ca este vorba de o notificare de plata cu consecinte de dobanda la debit si intrerupere furnizare utilitati, cu termen ziua n, iar in ziua n+2, fara nicio alta notificare (scrisa, verbala) chiriasul nu a mai putut intra in spatiu, refuzandu-i-se accesul la bunurile firmei, bunurile personale, inclusiv la suma de bani pe care o pregatise pentru achitarea partiala a debitului restant (in urma acestei plati nu ar mai fi existat debite mai mari de 30 de zile).
Este un abuz sau nu acest lucru?
Chiriasul s-a dovedit de buna credinta pana in prezent si nu a mai avut probleme de genul celei mentionate mai sus. Precizez ca notificarea a venit in baza unei restante echivalenta cu dublul chiriei, chiria cu o luna in urma si chiria luna curenta, fiind emise si facturile pentru chiria de luna urmatoare. Inca o precizare: proprietarul dispune de o garantie cash din partea chiriasului in cuantum de 3 chirii.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Aprilie 2015
elvirabt, utilizator
Cel mai recent răspuns: elvirabt , utilizator 23:48, 1 Mai 2015
Buna ziua!
Asa cum ati descris dumneavoastra situatia, Locatorul nu era indreptatit in nici un fel sa actioneze asa cum a facut-o, luand in considerare mai ales faptul ca avea la dispozitie garantia mentionata.
Apreciez ca puteti rectiona, solicitand atat eliminarea restrictionarii precum si plata de catre Locator de daune interese pentru profitul nerealizat, in conformitate cu prevederile art 1531-1533 din Noul Cod Civil

Cu stima,
Locatorul nu are temei legal sa dispuna din proprie initiativa restrictionarea furnizarii utilitatilor-in lipsa unei hotarari judecatoresti definitive
Masura dispusa de locator este un abuz,impotriva caruia locatarul daca apreciaza util si necesar se poate indrepta cu actiune in instanta pentru eventuale daune
Depinde si cum aveti contractul.
De principiu se pare ca nu avea dreptul de aproceda in acest mod.
Contractul prevede cele mentionate in notificare. Problema e ca intreruperea curentului pune in imposibilitate deschidere usii (e electrica). Cand am atras atentia asupra acestui fapt, managerul spatiului a ridicat din umeri, invocand consultarea juristului. Abia a doua zi, in urma unei notificari trimise de noi, ni s-a permis intrarea in spatiu, conditionata de o plata a restantelor.
Nu cred ca vom primi raspuns la notificarea in care solicitam despagubiri pentru abuzul din ziua respectiva.
Este vorba de o locatie in mall, proprietarul avand un istoric gros de comportamente de acest gen.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chirias rau platnic blahblah blahblah In oct. 2006 am inchiriat apartamentul proprietate personala unei societati comerciale cu titlu de sediu reprezentativ. Au achitat chiria cu oaresce ... (vezi toată discuția)
Se poate rezilia un contract de inchiriere inainte de termenul de preaviz? ghinetgeorge ghinetgeorge Contractul este intre Intreprindere Individuala (chirias) si un SRL (locator).Am in contract o clauza in care trebuie sa anunt proprietarul cu 45 de zile ... (vezi toată discuția)
Inchiriere locuinta Alinne Alinne In art.31 din legea 114 se intelege ca :„Chiria practicată pentru locuinţe va acoperi cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparaţii, ... (vezi toată discuția)