avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie militar la termen si pensie anticipata sistem ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie militar la termen si pensie anticipata sistem public

Buna ziua1

Am fost sfatuita sa pun aceasta problema intr-un topic nou pentru a ajuta cautarile celor care au nedumeriri asemanatoare.
E postata si in unul din subiectele care trata pensia anticipata.

Problema se refera la pensia de militar obtinuta la limita de varsta si cea din sistemul public la care cred ca s-ar incarda mama anticipat.

Mama mea, nascuta in 1953, 10 septembrie, a cotizat dupa cum urmeaza:
- 1972-1974 Scoala tehnica sanitara (nu stiu daca are vre-o importanta..)

- 1974-1976 Asistent medical - Blaneofizioterapie - Mangalia - conditii normale
- 1976-1994 Asistent medical -Fizioterapie - Spital Municipal Medgidia - conditii normale
___________________ total cotizatii in conditii normale 19 ani si 6 luni

- 1994-1995 angajat civil in conditii speciale - Unitate Penitenciar Poarta Alba
___________________ total cotizatii conditii speciale 1 an si 6 luni

-1995-2009 militar - subofiter - Spital Penitenciar Poarta Alba
____________________total cotizatii militar 13 ani si 6 luni

De la acest ultim loc de munca a fost scoasa la pensie cu 1 mai 2009 (in urma "ordonantei Boc"), si acum 2 zile a venit decizia de pensionare cu un anumit cuantum al pensiei.
De la serviciu Personal al Penitenciarului ni s-a spus ca aceasta pensie este doar pentru cat a fost militar.

Ne puteti spune cum putem verifica daca e asa sau nu? (decizia este venita de la casa de pensii MIRA)
Si daca este asa..in ce conditii si cand poate lua si pensia din sistemul public? Se incadreaza la anticipata?

Multumesc!
Un weekend cat mai placut!
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iunie 2009
anastancu, utilizator
Cel mai recent răspuns: anastancu , utilizator 22:40, 6 Iulie 2009
In primul rand, sa va raspund la prima intrebare: din moment ce decizia de pensie este emisa de MIRA, si drepturile de pensie sunt aferente perioadei in care mama dvs. a cotizat pentru sistemul militar, sistem separat de sistemul public.
De altfel, pensiile militare sunt suportate din bugetul de stat.

In Romania nimeni nu poate beneficia de doua pensii, in cazul mamei dvs. de o pensie de serviciu din sistemul militar si de o pensie din sistemul public.

Potrivit art. 194 din Legea nr. 19/2000, "intre sistemul public si celelalte sisteme proprii de asigurari sociale, neintegrate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, inclusiv sistemul pensiilor militare, se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea in munca sau vechimea in serviciu, in vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limita de varsta, de invaliditate si de urmas (...).

Deci, nu putem discuta decat despre recunoasterea reciproca a stagiilor realizate in cele doua sisteme de asigurari sociale: sistemul public si sistemul neintegrat in sistemul public (sistemul militar).

Eu sunt de parere ca este foarte bine pentru mama dvs. ca drepturile de pensie au fost deschise de sistemul de pensii militare.
De ce, nu-i asa? :)
Pentru ca drepturile de pensie in sistemul public (de la Casa teritoriala de Pensii) i-ar fi fost deschise doar la implinirea varstei standard de pensionare prevazuta de lege, respectiv la 59 ani si 6 luni.

"Recunoasterea reciproca a stagiilor" inseamna ca fiecare stagiu este valorificat in sistemul respectiv, nu ca pensia se calculeaza avandu-se in vedere de doua ori ambele stagii.

Acum va mai ramane un lucru de facut (adica nu dvs., ci mamei dvs.): sa solicite Casei teritoriale de Pensii valorificarea stagiului realizat in sistemul public, avand in vedere ca drepturile de pensie au fost deschise in sistemul militar (respectiv, avand in vedere ca este, deja, pensionar).

Poate, peste cateva luni, ne spuneti si noua cum au decurs "ostilitatile"! :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc de raspuns...din pacate l-am vazut abia azi.

Intre timp mama s-a dus la casa de pensii teritoriala (Constanta) si i s-a spus ca pentru pensia "de stat" trebuie sa vina cand face 60 de ani.
Intrebarea si raspunsul au fost verbale.

"valorificarea stagiului realizat in sistemul public, avand in vedere ca drepturile de pensie au fost deschise in sistemul militar" inseamna ce anume?
Casa de pensii teritoariala (Constanta in acest caz) trebuie sa elibereze un document prin care atesta perioadele de cotizatii ale mamei mele in sistemul public, si cu acest document ea trebuie sa se duca la casa de pensii MIRA ca sa i se valorifice documentul printr-o ..recalculare/asimilare?

sau..cum? :wassat:

Ca prim pas o voi indruma sa depuna o cerere pentru "valorificarea stagiului realizat in sistemul public, avand in vedere ca drepturile de pensie au fost deschise in sistemul militar" si vom astepta un arspuns oficial, dar ar fi ok sa inteleg la ce ar trebui sa ne asteptam.
Multumesc mult inca o data! :)
Ultima modificare: Joi, 2 Iulie 2009
anastancu, utilizator
"Vorificarea stagiului realizat in sistemul public, avand in vedere ca drepturile de pensie au fost deschise in sistemul militar" inseamna, practic, adaugarea vechimii realizate in sistemul public celei realizate in sistemul militar, respectiv calculul drepturilor de pensie conform stagiului si veniturilor realizate ca "civil".

Nu am fost eu suficient de clara. Fiecare stagiu se valorifica in sistemul respectiv, adica cei din sistemul militar acorda drepturile aferente stagiului realizat in sistemul militar iar cei din sistemul public acorda drepturile aferente stagiului realizat in sistemul public.

Stagiul realizat in sistemul public va fi adaugat de Casa teritoriala de Pensii atunci cand mama dvs. va implini varsta standard de pensionare, respectiv 59 ani si 6 luni.

M-am contrazis putin la finalul precedentului meu mesaj, imi cer scuze. :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc pentru clarificare...recunosc ca intelesesem altceva.
Ne ramane doar sa asteptam trecerea timpului...

in cazul in care intre timp aflati de o alta abordare, care sa implice o scurtare a timpului pana la valorificarea cotizatiei ca civil va rog sa postati un mesaj.

Va multumesc inca o data si toate cele bune! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobandirea celei de-a doua pensii Pilu Pilu As avea rugamintea daca ma poate lamuri cineva daca pot sa dobandesc a doua pensie, respectiv, cea din domeniul public si pentru aceasta prezint urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Echivalare perioda lucrata in sisteme neintegrate visirin visirin Buna ziua ! As dori o lamurire referitoare la modul in care se iau in calcul la stabilirea pensiei perioadele lucrate in sistemele neintegrate . Caz concret : ... (vezi toată discuția)
Casa de pensii imi anuleaza drepturile pe 5 ani din vechime. roshu roshu Prin decizia de pensionare pt. limita de varsta (comunicata mie in nov.2009 si revizuita in apr.2010), mi s-a refuzat luarea in calcul a perioadei august ... (vezi toată discuția)