avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Model contract de inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Model contract de inchiriere

Salutare tuturor.
Am un imobil care vreau sa-l dau spre inchiriere catre o persoana juridica (SRL) dintr-un alt judet.
Casa care il dau spre inchiriere, in interior va avea doar peretii, usi, geamuri si cam atat. Nu este imobilat. Chiriasul va aduce
Am nevoie de ajutor cum sa scriu acel contract de inchiriere (gasesc o groaza de modele pe net), dar totusi am nevoie de pareri, recomandari cum sa procedez.
1. Cum sa procedez cand le dau spatiul spre inchiriere? (m-am gandit la un proces verbal de predare primire cu poze detaliate despre imobil)
2. Cum sa procedez cu banii (imobilul este pe numele meu (persoana fizica), si m-am gandit sa-mi fac un cont bancar separat doar pentru acest caz, unde imi va livra banii lunar, dupa care platesc 16% impozit si 5.5% cass). Vreau sa fie cont bancar, ca se poate verifica foarte usor (daca a platit, cand a platit, cat a platit). sa nu aiba motiv sa zica ca el a vrut sa plateasca, dar pe mine nu m-a gasit, etc etc. sa nu aiba motiv din cauza mea ca nu plateste.
3. Cineva mi-a zis ca acel contract de inchiriere semnat de ambii parti trebuie sa-l duc la finante, sa il inregistrez, iar daca nu plateste ma pot duce direct la executor.
4. La finante trebuie sa platesc 16% impozit si 5.5% cass, dar daca semnam contractul pe 1 an, si imi plateste doar 3 luni, atunci la finante pe cate luni platesc impozit? pe cele 3 luni, pe lunile cat am incasat bani, sau pe 1 an, cat am semnat contractul de inchiriere.
5. Cum sa procedez in caz de nu plateste? Ce sa fac? Cat timp sa astept dupa bani. Sa pun dobanda de intarziere? Intr-un fel e bine, ca motiveaza chiriasul sa plateasca in timp, dar daca intarzie si plateste mai mult, atunci ma complica la finante.
6. In caz de nu plateste, cum sa-l dau afara din cladire? Presupunand ca in cladire are bunuri, valori (masa, scaun, birou, calculator, stoc aferent etc etc)
7. Cati bani sa iau garantie? M-am gandit sa iau in garantie a 3-6 luni a chiriei. Un fel de garantie a imobilului.
8. M-am gandit sa fac si o asigurare asupra casei. Poate chiriasul imi da foc casei, si el scapa cu basma curata, eu raman cu paguba.

Cam aceste sunt aspectele la care m-am gandit acuma.
Astept pareri, ajutor si recomandari cum sa procedez.
Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 09:21, 2 Mai 2015
1. Faceti un pv de pp in care descrieti starea imobilului inchiriat si puteti anexa si foto
2. Va poate plati in cont mai ales ca este PJ
3. Contractul trebuie inregistrat la adm. financiara, este obligatie prin lege, altfel nu platiti impozit si restul. Contractul are titlu executoriu si prin urmare nu este nevoie sa apelati la instanta
4. Platiti ptr perioada cat ati incasat chiria
5.In contract impuneti termenul de plata si penalitati ptr intarziere
6. Notificare si apoi cu executor jud.
7. Garantia o poate constitui chiria pe 1-2 luni
8. In contract impuneti si conditii privind intretinerea, predarea, raspunderi ptr deteriorari, etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere garsoniera - ajutor anghelada anghelada Doresc sa inchiriez o garsoniera, modern mobilata si aranjata, cu utilitatia, acces internet, telefon, centrala etc... Intrebarile mele sunt: 1. atunci cand ... (vezi toată discuția)
Poate sa ma dea afara din apartementul pe care l-am inchiriat? sorlea2005 sorlea2005 N'ziua lume :) Sunt in italia! Am facut si eu un contract de inchiriere cu un italian pe 4 ani... Interesant este faptul ca in contract scrie 200 de euro ... (vezi toată discuția)
Este legala "garantia" la inchirierea unei locuinte? dar comisionul agentului imobiliar? irol irol Este legala \"garantia\" ceruta de proprietar (locator) la inchirierea unei locuinte? Dar comisionul agentului imobiliar? Nu inteleg de ce viitorul chirias ... (vezi toată discuția)