avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum sunt considerate orele care depasesc norma de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum sunt considerate orele care depasesc norma de lucru 8ore zi /40 ore sapt si 160 luna ???!!

In contextul in care norma intreaga este de 160 de ore pe luna prevazuta in contractul de munca ,orele lucrate in aceeasi luna dar depasesc cele 160 de ore lucratoare prevazute in contractul de munca se considera ,,ore suplimentare,,
EX 1: 40 ore sapt /160 ore luna ,este ok ! cand o luna are 20 zile lucratoare.
EX 2: 40 ore sapt /168 ore luna ,nu este ok ! cand o luna are 21 zile lucratoare.
EX 3: 40 ore sapt /176 ore luna ,nu este ok ! cand o luna are 22 zile lucratoare.
Lunile de 21 si 22 zile lucratoare in care se depaseste norma legala de munca de 160 ore cum trebuie incadrate ??? Ore suplimentare platibile sau libere?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:58, 6 Mai 2015
Este ok si in variantele 2 si 3 pentru ca zilele care depasesc saptamana intra in calculul saptamanii urmatoare. Vor fi 4 saptamani de cate 40 de ore si o zi de 8 ore (care, cel putin theoretic) intra in calculul saptamanii urmatoare.
Care este durata exacta a timpului de munca mentionat in c.i.m. ?
Din punctul meu de vedere daca in contract scrie ca lucrezi 160 de ore pe luna pentru un salariu, orele ce depasesc sunt considerate ore suplimentare. Cel mai corect pentru a nu intampina situatii de acest gen este ca in contract sa fie scris 8/zi, 40/saptamana si atat, pentru ca lunile nu au aceleasi zile lucratoare.
alin2618 a scris:

.... Ore suplimentare platibile sau libere?


Munca suplimentara este compensata prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

In situatia in care compensarea orelor suplimentare nu este posibila in termen de 60 de zile calendaristice de la efectuarea acestora, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu, corespunzator duratei acesteia, spor care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Intr-adevar se reporteaza pentru saptamana in curs/viitoare dar in contexul in care in contractul de munca este stipulat ca se lucreaza 8 ore zi/40 sapt/160 luna .
Depasirea per luna a celor 160 de ore din contractul de munca cum vor fi remunerati angajatii ?
EX : luna 1 se depaseste cu o zi ,in luna a doua cu 2 zile ,in luna a treia cu 3 zile .....etc
1+2+3=6 zile lucrate/48 ore intregistrate in plus fata de 160 prevazute in contractul de munca .
Aceste ore care se reporteaza dar depasesc norma intreaga 8 ore/40 ore sapt/160 luna cum vor fi recuperate deoarece din calcul reiese ca aceste zile nu sunt platite si angajatii nu sunt recompensati cu zile libere !

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare adema1980 adema1980 Buna ziua, Am o nelamurire legata de modalitatea de stabilire a orelor suplimentare. Dupa cum se stie orele suplimentare de platesc in luna in care s-au ... (vezi toată discuția)
Durata muncii Dorina87 Dorina87 Buna seara! Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: un magazin nou infiintat vrea sa angajeze in ture dupa cum urmeaza: schimbul I de la ora 8.00-14.00 ... (vezi toată discuția)
Durata normala a timpului de lucru coraliana coraliana O soc. are salariati care din motive bine intemeiate(asigura paza si ordinea publica) efectueaza mai mult de 8 ore/zi, dar numar total din luna este cel al ... (vezi toată discuția)