avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... CNP Cetatean Italian
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

CNP Cetatean Italian

Buna ziua

Sotia mea care este de cetatenie italiana si-a gasit de curand un loc de munca si binenteles i-au facut contract pe perioada nedeterminata dar i-au cerut ca pana la sfarsitul lunii sa li se aduca CNP-ul ei.
Ea are ca si document oficial numai pasaportul, buletinul scazandu i acuma cateva luni.
Am trecut pe la Inspectoratului General pentru Imigrări de pe str. Nicolae Iorga dar nimeni nu se uita la tine ca e coda si toata lumea e ocupata.
Stie cineva, sau a trecut cineva prin acest proces ? de a avea CNP
Din cate m-am interesat pe net trebuie sa faci un certificat de înregistrare avand aceste documente ( contractul si print screen din registrul general de evidenta al salariatiilor ) dar nu inteleg cu acel CNP ?!?!?!?!?
Trebuie vreun document ( pasaportul ) tradus si apostilat ?

Multumesc mult pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:33, 9 Mai 2015
CNP-ul se obtine de la I.G.I.

Care sunt documentele necesare în vederea obținerii unui certificat de înregistrare?
• cerere-tip, care se obține de la formațiunea teritorială IGI;
• carte de identitate /paşaport (original şi copie);
• contract de muncă (original şi copie) sau adeverinţa eliberată de angajator (original);
• o captură foto din registrul general de evidenţă a salariaţilor, la secţiunea unde se regăsesc datele referitoare la contractul de muncă, ştampilată şi semnată de către angajator pentru confirmarea veridicităţii documentului prezentat;
• taxe.

În vederea obținerii acestui certificat de înregistrare, cetățeanul european va trebui să se prezinte, în persoană, la formațiunea teritorială IGI cu o serie de documente, în termen de trei luni de la intrarea în România. Este recomandat ca această înregistrare să se facă cât mai repede posibil, întrucât în baza acestui certificat de înregistrare se va atribui CNP-ul și astfel se vor putea face reținerile taxelor și impozitelor din veniturile salariale ale salariatului.

Ulterior obținerii certificatului de înregistrare, cetățeanul european va încheia un contract cu Casa de Sănătate, unde, de atunci încolo, i se vor vira contribuțiile sociale (în cazul în care nu se folosește certificatul A1).

Totodată, cetățeanul european va trebui să aibă un domiciliu fiscal pe teritoriul României, astfel putându-și plăti și impozitul pe venit. În acest sens, acesta se va adresa autorităților fiscale din circumscripția unde acesta își are rezidența, în vederea înregistrării fiscale.

Odată ce toate formalitățile prezentate mai sus sunt îndeplinite, salariatul va avea parte de același tratament de care are un salariat român.

Sursa : [ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura angajare cetatean italian AnamManole AnamManole Care este procedura de angajare a unui cetatean italian in Romania? Se poate intocmi si inregistra Cim-ul in baza pasaportului? Cnp-ul trebuie sa si-l obtina ... (vezi toată discuția)
Angajare catatean spaniol Dana Muresan Dana Muresan As dori sa stiu daca pot angaja cu carte de munca un cetatean spaniol la o firma inregistata in Romania. Care sunt reglementarile in vigoare in ceea ce ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pentru un bulgar rdk67 rdk67 buna seara, ce acte imi sunt necesare pentru angajarea unui cetatean bulgar? actele trebuie traduse de catre un translator autorizat? multumesc. (vezi toată discuția)