avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Momentul de la care se incepe sa curga prescriptia ...
Discuție deschisă în Executare silită

Momentul de la care se incepe sa curga prescriptia dreptului de a cere executarea silita

Buna ziua,

am si eu o nelamurire legata de o situatie.
Am mai incercat sa-i gasesc dezlegare dar nu am reusit.

Este vorba de o hotarare judecatoreasca din 2010, fara drept de apel, care potrivit VCPC a ramas definitiva la momentul pronuntarii.

Recursul impotriva ei s-a perimat in 2012.

Creditorul a solicitat executarea ei in anul 2014.

Problema este legata de faptul daca dreptul de a cere execuarea silita a respectivei hotarari s-a prescris sau nu.

Conform VCPC ea avea caracter definitiv si putea fi pusa in executare, iar termenul de prescriptie a inceput sa curga de la data ramanerii definitive (la pronuntare).

Executarea e pornita pe NCPC iar creditorul afirma ca dreptul de a cere executarea silita nu s-a prescris deoarece hotararea nu a ramas definitiva decat in momentul in care s-a constatat perimarea conform prevederilor NCPC.

Intrebarea(ile) mea este(sunt):
1) a care lege ne raportam la pentru a stabili data de la care incepe sa curga termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita, VCPC sau NCPC?
2) care este momentul in care a ramas definitiva, cel reglementat de vechiul cod, sub imperiul careia a fost pronuntata sau cel definit de noul cod, in baza caruia se face executarea?
3) daca VCPC a calificat-o ca definitiva, termenul de prescriptie a curs 2 ani si 7 luni pana la intrarea in vigoare a NCPC, ce se intampla cu aceasta perioada?
4) poate NCPC sa produca efecte retroactive si sa schimbe caracterul definitv al hotararii si implicit momentul de la care incepe sa curga termenul de prescriptie?

Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Sper sa reusesc sa gasesc solutia pentru ca e vorba de un dosar al soacrei mele :)
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 19:39, 8 Mai 2015
Motabe, nu e pe crezute. Executarea a fost demarata in baza unui titlr executoriu. Adica creditorul a legalizat o hotarare ca fiind definitiva (si irevocabila). Asadar daca veti consulta dosarul de executare veti putea constata de cand anume Instanta a considerat hotararea ca fiind irevocabila. De atunci calculati prescrierea. Sper ca ati facut contestatie la executare in timp util.
sigur ca am facut contestatie.

Parerea ma este ca potrvit art. 377 VCPC hotararea era definitiva de la momentul pronuntarii (fiind data fara drept de apel). Prin urmare creditorul putea solicita executarea ei de la acel moment, astfel ca in conformitate cu 405 VCPC acela a fost momentul de la care a inceput sa curga termenul de presciptie al dreptului de a cere executarea silita.

Chiar si NCPC arata ca momentul de la care curge termenul este data ramanerii definitive.

Diferenta este ca potrivit NCPC aceasta data difera.

De aici nelamurirea mea.

Daca hotararea era definitiva potrivit VCPC, si incepuse sa curga in privinta ei teremenul de prescriptie, se poate sustine ca de fapt nu acela a fost momentul in care a inceput sa curga?
Asta pentru ca NCPC a schimbat notiunea de hotarare definitiva si implicit momentul din care o hotarare ramane definitva.

Prescriptiile sunt supuse legii sub imperiul legii careia s-au nascut.
Se poate astfel considera ca termenul de prescriptie care a inceput sa curga conform regulilor VCPC (si a curs vreo 2 ani si 7 luni pana la intrarea in vigoare a NCPC) ar putea fi modificat de NCPC si calculat de la alta data?

Multumesc frumos pentru ajutor.
Art. 27 NCPC

Legea aplicabilă hotărârilor

Hotărârile rămân supuse căilor de atac, motivelor şi termenelor prevăzute de legea sub care a început procesul.
gap01 a scris:

Art. 27 NCPC

Legea aplicabilă hotărârilor

Hotărârile rămân supuse căilor de atac, motivelor şi termenelor prevăzute de legea sub care a început procesul.


Așa o fi... doar că în topic e vorba despre altceva. :)

Art. 3 din Legea 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila: - (1)Dispozitiile Codului de procedura civila se aplica numai proceselor si executarilor silite incepute dupa intrarea acestuia in vigoare.

Această prevedere e pusă în discuție aici.

Deci indiferent dacă procesul e început (și/sau finalizat) pe vechiul cod legea nouă se va aplica executării dacă aceasta a început pe noua lege.
Ultima modificare: Vineri, 8 Mai 2015
Patrick_, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia dreptului de a cere executarea silita motabe motabe Buna ziua, am o neclaritate legata de prescriptia dreptului de a cere executarea silita. Din ce moment incepe sa curga termenul pentru o hotarare ... (vezi toată discuția)
Prescriere executare silita Catherina Catherina Buna ziua , am castigat in instanta un proces cu banca .Adica mai exact un contract de credit cu ipoteca s-a constatat ca s-a prescris si in acelasi timp ... (vezi toată discuția)
De cand curge termenul de prescriere a exec. silite a hot jud dumitru2000 dumitru2000 Personal consider ca termenul de prescriptie a executarii silite a unei hot jud curge de la data la care aceasta poate pusa in executare. In speta, hot data ... (vezi toată discuția)