avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... divulgare ilegala IP?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

divulgare ilegala IP?

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, daca se poate.Am un cont pe un forum oarecare.O alta persoana de pe acelasi forum cu care am avut anumite divergente a facut afirmatia ca mi-a aflat IP-ul calculatorului de la care a fost facut userul meu de la unul din moderatorii site-ului.Imi spuneti si mie daca acest lucru este legal sau nu.Mentionez ca persoana in cauza este simplu user ca mine, fara alte prerogative.

Multumesc pt raspuns!Am vorbit la firma respectiva si mi s-a spus ca asta constituie un abuz si ca trebuie sa reclam mai departe.Tot de acolo mi s-a spus ca IP-urile au regim de date personale si se pot pune numai la dispozitia Politiei doar cu mandat judecatoresc, deci nu a oricui.Deja devine foarte complicat.In plus, eu nu pot reclama pentru ca IP-ul respectiv apartine unei alte persoane.Citind mai atent ce scrisese userul laudaros ca mi-a aflat IP-ul, am observat ca de fapt zicea de alt forum, nu mentioneaza care, dar sigur nu e vorba de mine, pt ca nu am facut user pe alt forum decat cel pe care scriu si acum...
Ultima modificare: Luni, 29 Iunie 2009
Bucklucica, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mitroi , Manager de securitate 16:01, 13 August 2009
user85 a scris:

Si...sa fim seriosi,nu cred ca vreun procuror va da ordonanta de aflare a identitatii unui IP doar pentru ca ai "vorbit urat"...din cate stiu astea se dau in caz de infractiuni grave,gen fraude pe net,etc...

Asa este ai dreptate doar in cazuri foarte grave se sesizeaza organele judiciare.

In ceea ce priveste problema mie mi se pare foarte aiurea subiectul imi si imaginez cum ar suna totul in instanta. Pana la urma administratorii forumului respectiv vad ipu-urile userilor care intra pe un forum si in caz de ceva ei verifica au tot dreptul sa faca asta. Tie ti-a fost dat ip-ul userului si probabil firma de la care te-ai conectat la internet si orasul, asa apare pe un forum cand verifici un ip. Nu ti-a aflat ip-ul calculatorului sau altele, deci e insignifiant totul plus ca majoritatea ip-urilor sunt dinamice si poti aparea cu f multe ip-uri nu doar cu unul singur. Probabil persoana cu care ai intrat in dileme si-a dat seama ca ai fi tu si a facut afirmatia respctiva dupa ce administratorul a dat search pe user si a aflat orasul si firma internetului, doar asa sa fi facut legatura.
Oricum te contrazici in primul mesaj spui ca de fapt nu era ip-ul tau si ca nu tu ai intrat pe forum, iar acum spui ca te-a enervat teribil cand a zis persoana respectiva ca ti-a aflat ip-ul si ai mai contact si moderatoarea deci ai facut multe investigatii. Daca te stiai curata de ce ti-ai mai batut capul? Mie mi se pare suspect ce spui tu si ca pui atata accent pe o chestie minora. Asa cum a spus altcineva mai sus cred ca celuilalt user i-ai facut tu ceva. Si nu e ilegal sa arunci cu o vorba sa jignesti f multe persoane fac asta zilnic, ai tu vreo dovada ca te-a jignit si amenintat incat sa ajungi in instanta? Si iti garantez ca nu pierde nimeni vremea cu chestii din astea, daca in cazurile serioase nu se agita justitia dar in chestii care se intampla zilnic....pana la urma de unde stim ca e adevarul ce spune cineva pe un forum? exista vreo dovada certa? m-as mira.
IP-uirle pot si aflate foarte usor. Sa presupunem ca noi 2 vorbim pe messenger, printr-o simpla comanda eu pot sa aflu ce IP folosesti. Deci nu e mare chestie, nu mai da atat importanta la diverse personaje si unele lucruri minore.
mihai36 a scris:

user85 a scris:

Si...sa fim seriosi,nu cred ca vreun procuror va da ordonanta de aflare a identitatii unui IP doar pentru ca ai "vorbit urat"...din cate stiu astea se dau in caz de infractiuni grave,gen fraude pe net,etc...

Asa este ai dreptate doar in cazuri foarte grave se sesizeaza organele judiciare.

In ceea ce priveste problema mie mi se pare foarte aiurea subiectul imi si imaginez cum ar suna totul in instanta. Pana la urma administratorii forumului respectiv vad ipu-urile userilor care intra pe un forum si in caz de ceva ei verifica au tot dreptul sa faca asta. Tie ti-a fost dat ip-ul userului si probabil firma de la care te-ai conectat la internet si orasul, asa apare pe un forum cand verifici un ip. Nu ti-a aflat ip-ul calculatorului sau altele, deci e insignifiant totul plus ca majoritatea ip-urilor sunt dinamice si poti aparea cu f multe ip-uri nu doar cu unul singur. Probabil persoana cu care ai intrat in dileme si-a dat seama ca ai fi tu si a facut afirmatia respctiva dupa ce administratorul a dat search pe user si a aflat orasul si firma internetului, doar asa sa fi facut legatura.
Oricum te contrazici in primul mesaj spui ca de fapt nu era ip-ul tau si ca nu tu ai intrat pe forum, iar acum spui ca te-a enervat teribil cand a zis persoana respectiva ca ti-a aflat ip-ul si ai mai contact si moderatoarea deci ai facut multe investigatii. Daca te stiai curata de ce ti-ai mai batut capul? Mie mi se pare suspect ce spui tu si ca pui atata accent pe o chestie minora. Asa cum a spus altcineva mai sus cred ca celuilalt user i-ai facut tu ceva. Si nu e ilegal sa arunci cu o vorba sa jignesti f multe persoane fac asta zilnic, ai tu vreo dovada ca te-a jignit si amenintat incat sa ajungi in instanta? Si iti garantez ca nu pierde nimeni vremea cu chestii din astea, daca in cazurile serioase nu se agita justitia dar in chestii care se intampla zilnic....pana la urma de unde stim ca e adevarul ce spune cineva pe un forum? exista vreo dovada certa? m-as mira.

Nu m-am contrazis deloc in primul mesaj.Citeste cu atentie, te rog!Ea a zis de un alt user de pe alt forum, care presupunea ca sunt tot eu, dar eu nu am intrat pe forumul celalalt, asta am zis.Si traind cu ideea ca suntem aceeasi persoana, a vrut sa afle IP-urile amandurora sa le compare si a scris ca mi-a aflat IP-ul meu pe forumul unde scriam amandoua.Asa am aflat facuse!Asta a fost!M-a deranjat ca eram atacata si jignita, ma refer la userul pe care il foloseam, nu direct la persoana mea,fara niciun motiv.Tipa care a facut asta a mai procedat la fel si cu alte persoane de pe forum.Sincer, nu am dat importanta la jigniri prea tare decat in momentul cand a scris ca a flat IP-ul meu de la moderatoare.Nu mi s-a parut ok.Si aveam tot dreptul sa intreb moderatoarele in ce conditii se poate divulga un IP...Dupa care persoana in cauza a aflat ca am intrebat asta si a inceput sa ma jigneasca si mai mult, chiar sa coalizeze si cu alti useri impotriva mea.Daca tie ti se pare ca atitudinea ei este normala, inseamna ca eu trebuie sa accept cu seninatate jigniri fara nicio vina...nu???Oricum, dupa o perioada de la faza cu IP-ul s-a potolit, se pare...chiar m-a lasat in pace.Eu nu mi-am permis sa o jignesc, pentru ca nu o cunosc...iar faptul ca suntem din acelasi oras pentru mne nu inseamna nimic...poate fi oricine...
Ultima modificare: Joi, 6 August 2009
Bucklucica, utilizator
Asa este.Si dupa cum am mai spus,nu se complica nici un procuror cu nimicuri de acest gen.Iar daca vrei sa scrii ceva despre cineva pe net,poti folosi foarte usor un proxy sau program care sa iti ascunda IP-ul.Si va fi foarte interesant cand cel care va dori sa afle IP-ul va afla ca e pe undeva prin insulele nu-stiu-care... :)):))Ce mai face atunci??
Insa ca idee,e foarte aiurea cum tot ce faci pe net poate fi monitorizat de oricine vrea
Nu sunt de acord cu monitorizarea de catre oricine, insa chestiunea asta nu este reglementata de le ge ca fiind o abatere, sau infractiune atata vreme cat cel care se ocupa cu treaba asta nu actioneaza astfel incat sa-ti lezeze integritatea fizica sau morala ori sa-ti aduca prejudicii.Deci....obisnuiti-va cu ideea...:O

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Jignire pe forum - ce pot sa fac? Costica33 Costica33 Sunt membru al unui forum ca acesta aici. Un user pe care nu-l cunosc, intr-o discutie, a devenit foarte agresiv si m-a jignit in scris. Am gasit pe internet ... (vezi toată discuția)
Calomnie pe internet? user85 user85 Un prieten a lansat niste afirmatii nu tocmai \"de bine\" pe un forum la adresa unei persoane dintr-o institutie publica,acuzand-o de coruptie(si nu ... (vezi toată discuția)
Nelamurire,va rog sa ma ajutati: cineva a dezvaluit datele mele andralia2007 andralia2007 in urma unei sesizari facute la politie,de o persoana cu o puternica influenta,mi s-a emis un avertisment in care se sustine ca de la adresa tatalui meu(el ... (vezi toată discuția)