avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... lntabulare casa
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

lntabulare casa

Am o casa nou construita si doresc sa o intabulez .Am inteles ca a aparut un act normativ publicat in Monitorul Oficial din 6 mai 2015 in urma careia sa vor putea face intabulari gratis.Ma poate informa cineva cu privire la acest lucru.Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 16:34, 14 Mai 2015
HG nr. 294/2015 privind aprobarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023, În vigoare de la 06.05.2015.
Art. 2.
(1) Scopul Programului naţional constă în realizarea înregistrării sistematice a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară la nivelul întregii ţări, în aplicarea dispoziţiilor art. 9 alin. (11) din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare lege.
(2) Înregistrarea sistematică a imobilelor se realizează în cadrul unui proces complex, care include în principal următoarele: realizarea de campanii de informare şi conştientizare publică a cetăţenilor, identificarea imobilelor şi a deţinătorilor, realizarea de măsurători cadastrale, colectarea actelor juridice de la deţinători, integrarea şi prelucrarea datelor şi întocmirea documentelor cadastrale, afişarea publică a documentelor cadastrale, înregistrarea şi soluţionarea cererilor de rectificare formulate de proprietari/posesori, actualizarea documentelor cadastrale şi deschiderea cărţilor funciare, în conformitate cu reglementările în vigoare.
(3) Finanţarea Programului naţional se asigură din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale, în condiţiile legii.
(4) Principalii beneficiari ai rezultatelor directe, corespunzătoare acţiunilor din Programul naţional, sunt proprietarii, posesorii ori alţi deţinători ai imobilelor, identificaţi potrivit dispoziţiilor art. 11 alin. (2) lit. f) din lege. (Legea nr.7/1996 - Legea cadastrului si a publicitatii imbiliare - Art.11, alin(2), lit.f) - \"identificarea titularilor drepturilor reale, a posesorilor și a altor deținători, precum și preluarea actelor în original sau în copie legalizată a acestora\").

Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF) a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 294/2015, apărută în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 309 din 6 mai 2015 şi se aplică de la data publicării.
Programul are ca obiectiv înregistrarea gratuită, până în anul 2023, a tuturor imobilelor din România (terenurile şi clădirile, inclusiv apartamentele) în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.
Programul va fi finanţat, în principal, din fondurile Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) şi din fonduri europene.
Incepând din acest an, toate persoanele fizice şi juridice (inclusiv instituţiile publice) vor beneficia gratuit de înregistrarea imobilelor în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.
Prin program se vor elibera certificatele pentru înscrierea în cartea funciară a posesorilor ca proprietari şi, după caz, a dezbaterilor succesorale, se vor întocmi documentaţiile cadastrale şi se vor înregistra imobilele. În acelaşi timp, autorităţile se vor ocupa şi de digitalizarea tuturor cărţilor funciare şi planurilor cadastrale existente în prezent.

Implementarea programului va fi de lunga durat. Aveti de asteptat probabil 1-2 ani.

vezi si:
www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Miercuri, 13 Mai 2015
legalmgm, utilizator
Și față de ceeace s-a arătat mai sus aș putea adăuga că au fost stabilite deja câteva UAT în care se vor începe lucrările deoarece nu se pot executa deodată pt. toată tara. Dar, intabularea unei case nu costă prea mult- tariful ANCPI este de 60 +0,05% din valoarea de impozitare a construcției . La această sumă se adaugă onorariul expert topo care face măsurătorile casei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabularea-gratuita-a-terenurilor toma st toma st Am gasit acest anunt, publicat intr-un ziar ... (vezi toată discuția)
Nelamurire hg nr. 294/2015, dezbateri de succesiune gratuite? Swamera Swamera Buna ziua, imi puteti spune va rog (mai pe intelesul tuturor) care sunt gratuitatile la care se face referire in Hotararea de Guvern nr.294/2015 privind ... (vezi toată discuția)
Gratuitate taxa succesiune conf hg 294/06.05.2015 Ionica_Geamanu Ionica_Geamanu Buna ziua. Conf. HG 294/06.05.2015 (pct 7, lit a din anexa), dezbaterile succesorale neefectuate, beneficiza de gratuitate la plata taxelor notariale? Daca ... (vezi toată discuția)