avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reparatii fatada bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reparatii fatada bloc

Executarea reparatiilor la fatada blocului, tencuiala cazuta de pe peretii exteriori sau de la balcoane, este obligatia proprietarului/lor de apartament/e sau a administratiei.
Cel mai recent răspuns: Corelu , utilizator 14:54, 19 Ianuarie 2018
Este obligatia tututuror locatarilor.
Este obligatia asociatiei de proprietari sa se ocupe de aceasta reparatie deoarece fatada face parte din proprietatea comuna.
Conform HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari, aceasta cheltuiala cu reparatia fatadei se repartizeaza proportional cu cota-parte indiviza tuturor proprietarilor:
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
miticamanea a scris:
..este obligatia proprietarului/lor de apartament/e sau a administratiei.

Ambele variante ca si ambele raspunsuri postate mai sus sunt corecte dar numai impreuna.
Daca nu ar exista asociatie oamenii s-ar consulta intre ei, ar face o sedinta acolo pe scara, pe ulita dintre blocuri si-ar cauta solutii impreuna, ar forma o comisie, un grup de initiativa s.a.m.d.
Iar daca aceiasi proprietari s-au organizat deja in asociatie de proprietari, conform legii, nu inseamna ca ei nu vor mai avea dreptul sa hotarasca si obliagtia sa contribuie. Conducerea asociatiei este aleasa de aceiasi proprieatri, sunt chiar ei proprietari, asa ca vor lua masuri de reparatie. Fiind organizati, la sesizarea unor proprietari ori la constatarea oricarui membru al comitetului, a administratorului... se va discuta in comitetul executiv, se va prinde cheltuiala in bugetul de venituri si cheltuieli ce se va aproba in adunarea generala si-apoi conform legii se va selecta de comitet un executant pentru realizarea lucrarii.
Asadar obligatia este a tuturor dar se indeplineste prin organele de conducere si administrare ale asociatiei (adunarea generala, comitet, administrator).

Buna ziua,
Și dacă locatarii nu sunt de acord cu repararea fațadei si a acoperișului, desi apa se infiltrează in apartamente, ce e de făcut?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligația de a participa financiar la repararea balcoanelor celorlalti proprietari aleahimmih aleahimmih Având în vedere ca locuiesc la parter și nu am balcon sunt obligată să particip financiar la repararea balcoanelor celorlalți proprietari? Asociația ... (vezi toată discuția)
Reparatii fatade in condominiu tibiolah tibiolah Locuiesc intr-un condomeniu, bloc P+10 , imobil dat in folosinta in anul 1981, constructie beton prefabricat din panouri mari si cu balcoane prefabricate din ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielior de reparatii branzovenescu branzovenescu Intr-un bloc format din apartamente proprietate personala exista riscul ca de pe unele balcoane (nu de pe toate) in viitor sa se desprinda bucati de ... (vezi toată discuția)