avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Incadrare activitate dependenta
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Incadrare activitate dependenta

Buna ziua,

De ceva timp colaborez cu o firma din SUA ca si PFA, emitand factura pentru serviciile prestate. Contractul este de contractor independent, specificand clar ca nu mi se ofera baza logistica pentru desfasurarea muncii, nu sunt fortat la un program fix si ca nu am statut de subordonare sau clauza de exclusivitate.

Pe de alta parte, majoritatea veniturilor ca si PFA imi vin de la aceasta companie, ma gandesc ca exista posibilitatea ca inspectorii fiscali sa considere activitatea ca dependenta.

In aceasta situatie, care ar fi forma legala in care as putea colabora cu aceasta companie? Mentionez ca dansii nu doresc sa imi schimbe statutul in angajat, deci tot ce pot face esta sa caut cea mai buna metoda de a imi declara veniturile pe baza contractului pe care il am cu dansii.
Cel mai recent răspuns: Admin , administrator 19:58, 10 Mai 2015
Dvs. exportati servicii prestate in Romania in favoarea unui beneficiar extern din SUA.
Daca locul prestarii serviciilor este in Romania conform regulii generale de taxare prevazute la art 133 alin (2) din Codul fiscal, operatiunea va fi impozabila in Romania si in conformitate cu art 150 alin (2) din Legea 571/2003, TVA este datorata de beneficiar, prin mecanismul taxarii inverse (4426=4427).
CF:
(8) Serviciile prevăzute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de prestatori stabiliți în România către beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliți în afara Comunității sau, după caz, prestate de prestatori stabiliți în afara Comunității către beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliți pe teritoriul României, urmează aceleași reguli ca și serviciile intracomunitare în ceea ce privește determinarea locului prestării și celelalte obligații impuse de prezentul titlu, dar nu implică obligații referitoare la declararea în declarația recapitulativă, conform prevederilor art. 156^4 din Codul fiscal, indiferent dacă sunt taxabile sau dacă beneficiază de scutire de taxă, și nici obligații referitoare la înregistrarea în scopuri de TVA specifice serviciilor intracomunitare prevăzute la art. 153 și 153^1 din Codul fiscal.

Exportul de servicii nu intra in sfera TVA deci puteti emite o factura (invoice) in USD pe care sa o inregistrati in contabilitatea Dvs. in Leu, la cursul de schimb comunicat de BNR la data facturarii.

Nu poate fi vorba de activitate dependenta atata vreme cat locuiti in Romania iar beneficiarul este in SUA iar in contact este specificat explicit ca nu aveti program fix nu exista relatii de subordonare sau clauza de exclusivitate.
Ultima modificare: Duminică, 10 Mai 2015
legalmgm, utilizator
Pencea Mihai, va rog respectati Regulamentul forumului si nu deschideti mai multe topicuri cu acelasi subiect.
Florin Cioca a scris:

Buna seara,
ANAF nu va poate recalifica respectiva activ ca o activitate dependenta, chiar daca unii inspectori o fac.
Conf art 17 alin 3 OUG 44/2008 o PFA nu va fi considerată un angajat al unor terţe persoane cu care colaborează, chiar dacă colaborarea este exclusivă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxare inversa la dobanzi? Irina-2005 Irina-2005 Buna ziua M-ar interasa si pe mine urmatoarea problema: In cazul in care primesc factura de la o persoana juridica impozabila care nu este membra UE si ... (vezi toată discuția)
Ajutor decont 300 sibcon sibcon Am o achizitie licenta soft din SUA de la un magazin online. Unde o trec in decont 300? o inregistrez prin taxare inversa? (vezi toată discuția)
Achizitii intracomunitare cu sau fara tva iflorin11 iflorin11 Buna ziua, Am o firma neplatitoare de TVA, neinregistrata in ROI. Doresc sa achizitionez servicii IT (dezvoltare site-uri web) de la o firma din Grecia ... (vezi toată discuția)