avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Inregistrare bacsis
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Inregistrare bacsis

Spuneti-mi si nie,daca stiti,cum se impoziteaza bacsisul marcat pe bon dar lasat salariatului? inregistrari contabile ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ynna Dobre , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 22:30, 11 Mai 2015
Potrivit actului normativ, 'prin bacșiș se înțelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum și restul dat de vânzător clientului și nepreluat de acesta în mod voluntar".

Introducerea unor prevederi legale cu privire la definirea sumelor încasate în plus, sub formă de bacșiș, este necesară în vederea evidențierii acestui tip de venit pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acestuia de veniturile încasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populație și asigurării fiscalizării acestuia, se mai arată în documentul citat.

Sumele provenite din încasarea bacșișului vor fi înregistrate în contabilitate la 'alte venituri', iar sumele distribuite salariaților se înregistrează pe seama cheltuielilor, potrivit reglementărilor contabile aplicabile.

Operatorii economici pot să stabilească, printr-un regulament de ordine interioară, dacă veniturile provenite din încasarea bacșișurilor rămân la dispoziția lor ori constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariaților.

În cazul defectării aparatelor de marcat electronice fiscale, până la repunerea în funcțiune a acestora, operatorii economici utilizatori sunt obligați să înregistreze într-un registru special, întocmit în acest sens, toate operațiunile efectuate și să emită chitanțe, în condițiile legii, pentru respectivele operațiuni și facturi, la cererea clientului. "Obligația privind înregistrarea operațiunilor efectuate într-un registru special nu se aplică operatorilor economici care își desfășoară activitatea de transport în regim de taxi", se mai precizează în document.

Pe de altă parte, în cazul firmelor la care s-au găsit sume de bani nefiscalizate, Ordonanța stabilește sancțiuni care merg de la avertisment până la suspendarea temporară a activității, în funcție de valoarea care nu poate fi justificată. Aceste sancțiuni se aplică la 10 zile de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial, respectiv începând din data de 9 mai.

Astfel, dacă sumele neînregistrate sunt de până la 300 lei inclusiv, dar nu mai mult de 3% inclusiv din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată în casa de marcat la data și ora efectuării controlului, ori la sfârșitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită anterior datei controlului, se va emite un avertisment.

Amenzile pornesc de la 3.200 de lei, dacă suma nejustificată rezultată din săvârșirea contravenției este de până la 300 lei inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat până la data și ora controlului, ori la sfârșitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită anterior datei controlului, și pot ajunge la 27.500 lei în cazul în care suma nejustificată care rezultă din săvârșirea contravenției este mai mare de 1.000 lei și depășește 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Case de marcat ailenicristiangabriel ailenicristiangabriel modificarea casei de marcat pentru bacsis trebuie facuta de toti utilizatorii care le folosesc,sau doar de anumite categorii? (vezi toată discuția)
Adaptare casa de marcat la bacsis angelica36 angelica36 Buna ziua Am si eu o intrebare referitor la \\"BACSIS\\" daca este obligatorie acea tasta pe casa de marcat mentionez ca detin un magazin cu haine nu luam ... (vezi toată discuția)