avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducerea activitatii cf. 52 alin. 3 C. Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducerea activitatii cf. 52 alin. 3 C. Muncii

Buna ziua,

In cazul in care o companie ia decizia reducerii programului de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului - ce se intampla cu contributiile catre asigurarile sociale - se platesc la fel? Care este perioada maxima pentru care angajatorul poate lua aceasta decizie?

Am inteles ca in cazul intreruperii activitatii si in situatia in care se acorda acea indemnizatie de minim 75 % din salariul de baza - atunci nu se platesc contributiile la sistemul asigurarilor pentru somaj, in rest celelalte contributii se platesc, corect?
Pe ce perioada poate angajatorul sa ia aceasta decizie de intrerupere a activitatii?

Multumesc,


~ Conținut șters la cerere ~
crysenc21 a scris:

Buna ziua,

In cazul in care o companie ia decizia reducerii programului de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului - ce se intampla cu contributiile catre asigurarile sociale - se platesc la fel? Care este perioada maxima pentru care angajatorul poate lua aceasta decizie?
.....



Codul Muncii nu reglementeaza perioada maxima pentru care angajatorul poate lua aceasta decizie.

Indemnizatia respectiva este supusa si impozitului pe venit.
Potrivit Codului Muncii, in prezent sunt doua posibilitati pentru angajatorul aflat in dificultate pentru motive economice, respectiv:

1. angajatorul intrerupe temporar activitatea - ceea ce numim somajul tehnic. In aceasta situatie, angajatorul este obligat sa plateasca salariatilor o indemnizatie din fondul de salarii, de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca. Pentru indemnizatia platita pe perioada cat contractele individuale de munca sunt suspendate pentru somaj tehnic, se calculeaza, retin si vireaza toate contributiile aferente veniturilor salariale cu exceptia contributiilor la sistemul asigurarilor de somaj.

Potrivit Codului Fiscal - art. 296 indic. 16 lit. c16 - se excepteaza de la plata contributiilor de asigurari pentru somaj - veniturile aferente periodei in care raporturile de munca sunt suspendate potrivit legii - fiind vorba de alte situatii decat cele aferente perioadei de incapacitate temporata de munca cauzata de boli obisnite.

In consecinta, pentru aceasta situatie, fiind suspendate contractele de munca, nu se datoreaza contributiile la sistemul asigurarilor pentru somaj.


2. angajatorul poate reduce saptamana de lucru de la 5 la 4 zile cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea reprezentantului salariatilor. In aceasta situatie, angajatorul, din punct de vedere procedural trebuie doar sa constate reducerea activitatii, ca urmare a diminuarii comenzilor, iar dupa o perioada care depaseste 30 de zile, va putea sa ia decizia reducerii programului de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana, insa doar cu consultarea reprezentantului salariatilor. In aceasta situatie se platesc contributiile pentru orele efectiv lucrate.


In 2009 si 2010 au fost acordate facilitati la plata contributiilor, dar in prezent aceste facilitati nu se mai aplica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somajul tehnic ContSters229751 ContSters229751 Este in vigoare vreo ordonanta care reglementeaza somajul tehnic? In alta ordine de idei, Codul Muncii spunde ca in caz de reducere temporara a activitatii ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru somaj tehnic Silviu Hategan Silviu Hategan Buna ziua.Va rog sa-mi transmiteti ce acte trebuie sa intocmeasca un angajator pentru somajul tehnic al personalului angajat si care este baza legala. Va ... (vezi toată discuția)