avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copil lasat in grija bunicilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copil lasat in grija bunicilor

prin hotarare judecatoreasca autoritatea parinteasca asupra unui minor este exercitata in comun de catre parinti, domiciliul minorului este la mama. Mama pleaca in Italia si lasa copilul cu bunicii. Tatal poate cere copilul la domiciliul lui cat mai urgent? Cum?
Cel mai recent răspuns: dorel13 , utilizator 19:36, 16 Mai 2015
Cu siguranta ca nu poti face delegari, imputerniciri si/sau alte acte juridice ca si cum ar fi un comodat sau alte asemenea acte juridice.

In opiniea mea, daca tatal deschide proces, orice fel de delegare sau cum s-ar numi ea va pali in fata instantei si nu va putea fi luata in seama cu conditia sa fie vorba de un concediu de odihna sau un concediu medical care sa desparta mama de copil din motive obiective..

Daca tatal are un domiciliu sau o locuinta sigura are sanse sa obtina castig de cauza cu mult mai mari decat daca s-ar judeca direct cu mama care ar locui cu minorul.
Prin Legea nr. 257/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 607 din 30 septembrie 2013, parintii care pleaca la munca in strainatate si isi lasa copiii acasa vor fi obligati sa desemneze o persoana care sa se ocupe de intretinerea acestora, pe toata perioada absentei lor.

Mai exact, parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul, care urmeaza sa plece in strainatate pentru a munci, are obligatia de a notifica acest lucru serviciului public de asistenta sociala de la domiciliu, cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara, mentioneaza documentul citat.

Mai mult, in notificarea inaintata catre cei de la asistenta sociala, parintii trebuie sa specifice in grija cui isi vor lasa copilul. Astfel, acestia vor trebui sa desemneze o persoana din familia extinsa (n.r. - rudele pana la gradul IV inclusiv, de exemplu unchi, matusi, veri, bunici), care sa aiba minimum 18 ani si care sa indeplineasca conditiile materiale si garantiile morale necesare cresterii si ingrijirii unui copil.

De asemenea, instanta va dispune delegarea temporara a autoritatii parintesti catre persoana desemnata de parinti, pe durata lipsei acestora, dar nu mai mult de un an.

La randul sau, persoana careia urmeaza sa ii fie delegata autoritatea parinteasca urmeaza sa-si exprime acordul, personal, in fata instantei, printr-o cerere care va fi solutionata in termen de trei zile de la depunerea acesteia.

Mai departe, instanta se va pronunta printr-o hotarare care va cuprinde mentionarea expresa a drepturilor si indatoririlor care se deleaga si perioada pentru care are loc delegarea.
Da, cunosc, la fel cum cunosc faptul ca intre o locuinta la care nu se afla niciun parinte si una la care se afla un parinte... orice instanta ar trebui sa modifice locuinta minorului.
Ba mai mult, daca iei Conventia drepturilor omului si pui 2 aliniate ccu dreptul la viata privata, familie, alaturi de interesul minorului, e imposibil ca o instanta sa lase copilul pe mana unor rude de gradul 2 cand una de gradul 1 e disponibila si doritoare.

Cele din legea aratata de tine, desi sunt reglementari stupide care incurajeaza parintii sa isi lase copiii in voia... rudelor, se pot aplica, dupa mine, cand ambii parinti sunt indisponibili.
Da, si in acest sens este evocator si cazul Cioaca, caz in care copilul a ramas la tata.

Este insa adevarat ca daca tatal nu se intereseaza de copil si nu cere in justitie nimic atunci copilul va ramane la bunici.
Parintele are ca regula de baza intaietate atunci cand isi cere exercitarea drepturilor sale parintesti.

Cu toate acestea, un astfel de proces nu este chiar usor si sansele din justitie nu se materializeaza mereu deoarece in justitie nimic nu este sigur 100% si ceea ce nu este 100%,in opinia mea, inseamna ca se poate si altfel...
Am obtinut schimbarea incredintarii pe acest tip de motiv, darmite a locuintei... nu e corect pentru copil sa stea la un bunic sau o matusa cand are un parinte disponibil.
In plus, daca autoritatea e comuna, e discutabil daca un parinte poate lasa copilul in grija altor persoane in lipsa acordului celuilalt.

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi ,hartie de mana facuta de tata cum ca nu poate avea grija de copil anya33 anya33 buna ziua,am o intrebare.daca tatal fetitei mele nu -a intereat de copil pana acum pot a il decad din dretpuri,el ar fi de acord a imi faca o hartie de mana ... (vezi toată discuția)
Incredintarea minorului catre tata e posibila? cristeasimona cristeasimona buna ziua!Am si eu o intrebare va rog! In urma unei casatorii de 6 ani, avem un copil cu varsta de 5 ani.acesta a fost crescut mai mult de parintii mei ... (vezi toată discuția)
Drepturile parintilor divortati asupra minorilor oana-maia oana-maia va cer informatii in numele unei rude care m-a rugat sa ma intersez de anumite aspecte din viata lui. el este tatal unui minor de 7 ani.in urma divortului s-a ... (vezi toată discuția)