avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Dosar pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Dosar pensie

buna ziua.am lucrat 9 ani n sectorul minier am 60 de varsta si am mai lucrat si in italia vreo 12 ani..am fost la casa de pensii miercura ciuc sa bag dosarul de pensie si mia spus ca trebuie sa merg in italia sa bag dosarul la Casa de Pensii Internationala..din Italia.se poate asa ceva..eu habar nu am ce i asta.. .ce ma sfatuiti sa fac
multumeesc
Ultima modificare: Miercuri, 13 Mai 2015
ionel69, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:24, 14 Mai 2015
1. Veti primi pensie si din Italia si din Romania, conform legilor specifice din fiecare tara.

2. - Pentru calcularea pensiei din Romania se are in vedere si stagiul de cotizare din Italia.
- Pentru calcularea pensiei din Italia se are in vedere si stagiul de cotizare din Romania.

3. - Mergeti la Casa de Pensii sa va spuna ce acte din Italia sa depuneti si cum sa procedati.
- La fel procedati si cand solicitati pensie din Italia.

ok.pai eu am fost la casa de pensii din miercurea ciuc sa bag dosarul de pensionare am dus vechime din italia si cea din romania si mi sa spus sa merg in italia cu vechimea din romania si italia la CASA INTERNATIONALA DE PENSII DIN ITALIA ca de acolo sa iau pensie .se poate asa ceva..multumesc
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.

(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.
...

2. Va redau din [ link extern ] /

Incepand cu data de 01.01.2007, data aderarii la Uniunea Europeana, Romania aplica prevederile regulamentelor comunitare in domeniul coordonarii sistemelor de securitate sociala, si anume Regulamentul (CEE) nr. 1408/1971 referitor la aplicarea sistemelor de securitate sociala salariatilor, lucratorilor independenti si membrilor familiilor acestora, care se deplaseaza in interiorul comunitatii si Regulamentul nr. 574/1972 care stabileşte modalitatile de aplicare a Regulamentului nr. 1408/1971.

Aceste instrumente juridice prevad ca persoanele care au lucrat in mai multe state membre ale UE, in vederea acordarii drepturilor de pensie institutiile competente din tarile respective vor avea in vedere aplicarea propriei legislatii. Ca urmare, daca o persoana a lucrat in Romania si in alta tara din Uniunea Europeana, aceasta va putea solicita acordarea drepturilor de pensie, in cazul indeplinirii conditiilor privind varsta de pensionare si stagiul de cotizare prevăzute in legislatia din domeniul asigurarilor sociale din aceste doua state.

Astfel se va adresa cu o cerere casei teritoriale de pensii din raza de domiciliu, anexand si documentele din care sa rezulte faptul ca a fost asigurat in cealalalta tara. Casa teritoriala de pensii din tara de domiciliu sau de resedinta va comunica prin intermediul formularelor europene de legatura cu institutiile competente din cealalata tara, fiecare din aceste institutii avand obligatia de a analiza documentele transmise, urmand sa se emita cate o decizie (de admitere sau respingere) a cererii de pensie. Fiecare dintre legislatii prevede o anumita varsta de pensionare si un stagiu minim de cotizare, astfel prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate in ambele tari se poate constata daca este indeplinita conditia referitoare la realizarea perioadei minime de cotizare pentru care institutia competenta poate acorda o pensie.

Pensia va fi calculata cu respectarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare), deci persoana vizata va primi cate o pensie, calculata proportional, acordata de fiecare din cele doua state europene.


3. - Asadar fiecare din cele doua tari va calculeaza cate o pensie, conform legislatiei din fiecare tara.
- Cele doua pensii le veti primi separat din fiecare tara.
- Daca la Casa de Pensii de care apartineti nu va primese dosarul va adresati cu o sesizare la Casa Nationala de Pensii Publice, pe e-mail, la: petitii.sesizari@cnpas.org
Ultima modificare: Joi, 14 Mai 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta de pensionare liviacodru liviacodru Am lucrat 8 ani intre 1983-1991 in Romania, dupa care am plecat in Italia, unde lucrez si acum. As dori sa stiu, acei 8 ani lucrati in Romania mi se vor ... (vezi toată discuția)
Pensie - munca in tara si in strainatate Annamarianna Annamarianna Buna ziua ,as vrea sa stiu ce documente trebuiesc pentru intocmirea doasarului de pensionare pentru o persoana care pana in 2007 a lucrat in Romania dupa care ... (vezi toată discuția)
Vechime italia angellyk angellyk Buna ziua. Tatal meu a lucrat aproximativ 8-9 ani in Italia,in 2010 a venit inapoi in Romania,fiind dat in somaj de la locul de munca din Italia. Din 2012 e ... (vezi toată discuția)