avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credit franci elvetieni. Accept sau nu reconversia in ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credit franci elvetieni. Accept sau nu reconversia in lei?

Buna. Am un credit in franci luat in 2007. atunci era in jur de 500 milioane vechi. Odata cu cresterea francului rata de 280 a crescut la 800. Acum prin preluarea volksbankului de catre transilvania ni s-a facut o oferta prin care rata se micsoreaza la 500 de la 800 (ni se returneaza-prin scaderea din sold comisionul de risc si se dimineuaza cu 23% creditul ramas). Dobanda va fi 1,47 in functie de robor (variabila) si 3% fixa a bancii. Ce spuneti sa accept sau nu oferta bancii?
Este dificil de raspuns.
In primul rand treceti de la o dobanda fixa, pe care o aveti acum, la o dobanda variabila care nu se stie cat va ajunge. Trebuie sa aveti in vedere perioada pe care o mai aveti de platit (numarul de rate). Cu cat e mai mare perioada, cu atat aveti riscul de fluctuatie al ratei. De scazut nu cred ca va mai scadea Roborul, de crescut - sigur va creste, nu stiu cand si cu cat (nu cred ca stie nimeni asta, este cam la noroc). CHF-ul va fluctua, mai mult sau mai putin, in functie de situatia economico-politica din lume. Parerea mea este ca va scadea, nu la 2 lei cat era cand ati luat creditul in 2007, dar undeva sub 4 lei cred ca va cobori, dar tot asa, nu se stie cand.
Aveti norocul ca, prin conversia CHF-lei, sa vi se restituie comisionul de risc, lucru pe care altii l-au dobandit in instanta dupa ani de proces si cu niste costuri (nu toti au recuperat cheltuielile de judecata).
Trebuie sa mai aveti in vedere ca veti semna, daca veti accepta oferta BT, un act prin care renuntati sa actionati in judecata banca pana veti termina conventia de credit, indiferent ce se va intampla. In mod normal, legea apara consumatorii de contractele standard, preformulate. Dar prin acest act, BT se pune la adapost. Nu puteti negocia nimic din oferta propusa de BT, aceasta fiind valabila pana in 31 iulie.
In concluzie, va scade acum rata, dar nu se stie pana cand.
O decizie este greu de luat, dar va apartine.
Excelentă observația dlui Dan.

Țineți cont de faptul că RUBOR a scăzut de la 13 % la 1 % între 2008 și 2015. Revirimentul economiei va genera creșterea RUBOR, cu certitudine. Banca știe asta.

În plus, puteți obține cursul de la semnare, plus 10 %, plus reducerea comisionului de risc.

Dobânda va fi probabil aceeași ca cea propusă acum, dar măcar obțineți o reducere adevărată, de aproximativ 40-50 % doar din conversie.
Este foarte important sa faceti conversia creditului din CHF in moneda in care obtineti veniturile, eliminand riscul valutar. In 20 de ani se pot intampla multe, deci orice scenariu este posibil. Economia Romaniei este emergenta zonei Euro, iar evolutia monedei euro influenteaza direct proportional evolutia monedei nationale intr-o masura mai mare decat influenteaza evolutia unor monezi precum CHF, GBP, NOK aflate si ele in zona emergenta. O acutizare a crizei din Grecia poate avea efecte majore asupra EUR si implicit asupra RON. In plus politica BCE pentru urmatorii ani este de a pompa bani in economie, de a stopa inceputul de deflatie si a trece la inflatie controloata in scopul stimularii economiei. Aceasta politica va conduce la o devalorizare a monedei EUR in raport cu celelate valute. Politica BCE (la care se aliniaza si cea BNR) referitoare la dobanda de referinta pentru urmatorii 2-3 ani, va fi de mentinere a acesteia la valori scazute pentru descuraja economisirea si a creste consumul. Deci pentru urmatorii 2-3 ani nu se asteapta o scadere majora a CHF si nici o crestere mare la dobanda de referinta. Dar cum toate acestea sunt doar previziuni, concret nimeni nu poate garanta ce se va intampla.
Stimata doamna pt o analiza cat mai realista aveti nevoie de absolut toate datele problemei. Adica de la o dobanda de x% + comisioane convertiti creditul din CHF in RON la 3% + ROBOR. Oricum tinand cont ca in Romania la momentul actual cel mai ieftin credit este "prima casa" al carui cost este ROBOR + rata fixa in functie de banca (intre 1.9-2.5%), aceasta oferta de 3%+ ROBOR nu este foarte rea. Problema reala este cum va evoluat CHF pana la achitarea completa a creditului.
Eliminarea comisionului de risc(abuziv) au obtinut-o in instanta dupa ani si nervi tociti, altii au pierdut si il platesc in continuare. Evident daca treceti de la o dobanda mai mare, la una mai mica si obtineti eliminarea comisionului abuziv veti fi intr-o pozitie mai buna. Puteti analiza situatia din doua perspective economica si juridica.
CHF poate varia intre anumite praguri, fiind un safe heaven, iar tendinta pe termen lung(50-100 ani) a acestor monede (aici adaugand $, JPY) este de usoara crestere, in perioade de criza de crestere puternica, apoi revenire la pozitia initiala. A nu se intelege ca eu afirm CHF va creste pe termen scurt sau mediu pt ca depinde la ce cotatie ne referim!
Cand economiile mondiale nu functioneaza investitorii isi protejeaza banii tinandu-i in safe heavenuri in depozite chiar si la dobanzi negative.
Previziunile economice se pot face pe maxim 1/3 din perioada pt care exista date istorice, luand cate un ciclu economic in parte. Noi tocmai am avut o criza in 2007, astfel datele istorice dinainte de 2007 nu sunt relevante, ramanandu-ne maxim 7 ani cu date statistice ce pot fi analizate, in concluzie orice statistician sau specialist al unui institul va poate oferi o prognova pe 7/3=2 ani si 4 luni.
Daca dvs mai aveti de achitat din credit o perioada mai mare de 2 ani, orice previziuni privind evolutia probabila a CHF, EUR sau RON nu este relevanta pt dvs.
Cred ca ar fi indicat sa cereti un model/draft de contract, vedeti exact ce vi se cere la schimb pt conversia creditului, apoi puteti cere parerea unui jurist, avocat pt a intelege exact raporturile juridice, apoi puteti face o alegere in cunostinta de cauza.

Legal ar fi ca oferta bancii sa poata fi negociata. Ati depus o cerere de negociere la banca? Trebuie sa aveti in vedere ca fiecare parte contractanta isi urmareste propriul interes. Banca, dupa o analiza efectuata de specialisti, a formulat o oferta prin care cu siguranta urmareste sa-si protejeze propriul interes.

Trebuie sa analizati foarte bine oferta, sa aveti in vedere cele ce s-au scis mai sus (Dan, Ilie au formulat pareri pertinente). Totodata, vedeti ce valoare totala are comisionul de risc/administrare pe care l-ati achitat deja si care poate fi recuperat in instanta. Aceasta suma poate fi folosita pentru rambursarea in avans a creditului. Vedeti cat va mai ramane astfel de plata. Aveti in vedere ca in instant se obtine eliminarea pentru viitor a comisionului.

Mentionez ca exista demersuri in lucru privind pronuntarea unui Recurs in interesul legii cu privire la denominare de ICCJ, care sa devina aplicabil in toate cazurile, indiferent de banca.

Alegerea o faceti doar dumnevoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oferta otp conversie chf in ron mariuspopescuro mariuspopescuro Buna ziua, Sunt un client \"fericit\" al OTP Bank cu doua credite in CHF ( unul imobiliar si unul de nevoi personale cu ipoteca de rang 2). OTP a venit ... (vezi toată discuția)
Credit volksbank titima titima In august 2008 am contractat la Volksbank un credit in valoare de 49000 CHF (adica 30000 euro la paritatea din data contractarii creditului). Pana in ian 2013 ... (vezi toată discuția)
Francul elvetian anghelgeorgiana anghelgeorgiana buna ziua.ma poate lamuri si pe mine cineva cat mai poate creste francul elvetian?mentionez ca am credit in franci.ce sanse sunt sa scada cotatia lui pe piata ... (vezi toată discuția)