avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Oferta OTP conversie CHF in RON
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Oferta OTP conversie CHF in RON

Buna ziua,
Sunt un client "fericit" al OTP Bank cu doua credite in CHF ( unul imobiliar si unul de nevoi personale cu ipoteca de rang 2).
OTP a venit recent cu oferta de conversie a creditelor CHF in RON.
Pentru aceasta oferta, vin cu foarte multe conditii de a nu mai da banca in judecata, renuntare la procesele pe rol, etc.
Tot incerc sa inteleg ce urmareste banca prin aceste oferte de conversie.

Va rog sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarele 3 intrebari:
1. Se merita sa fac aceasta conversie din punct de vedere financiar? Ce repercursiuni ar avea pe viitor avand in vedere indicele ROBOR, etc?
2. Daca ar intra in vigoare legea darii in plata, as beneficia de ea?
S-ar stinge ambele credite ?
3. Ce posibilitati am de a negocia oferta cu banca ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Bogdan Mateescu , Consultant credite si finantari 22:19, 30 Martie 2016
1. comparati rata existenta cu cea pe care o veti avea dupa conversie: cresterea ROBOR este un risc real, dar la fel poate creste si cursul CHF/RON, iar in general riscul valutar este mult mai mare decat cel de dobanda dupa cum s-a vazut in anii tulburi.
In plus trebuie sa luati in calcul si scaderea soldului odata cu reducerea de 20% parca anuntata de OTP.
Daca ramaneti pe CHF avantajul ar fi sa scada cursul CHF/RON (greu de anticipat) sau sa ii puteti da in judecata pentru inghetarea cursului (in functie si de tipul de contract pe care il aveti).
2. Chiar daca semnati conversia veti beneficia de LDP; evident legea e avantajoasa daca soldul creditului depaseste substantial valoarea garantiilor imobiliare.
3. Probabil ca in faza actuala nu aveti sanse; banca a facut o oferta generala tuturor clientilor si nu o va submina negociind individual decat poate pentru sume de peste 500.000 EUR (am avut personal experienta Volksbank-Banca Transilvania cu oferta de conversie).
Odata cu LDP insa disponibilitatea bancilor spre negociere va fi alta...

Daca doriti o discutie in detaliu va rog mesaj privat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit franci elvetieni. accept sau nu reconversia in lei? alexafarcas alexafarcas Buna. Am un credit in franci luat in 2007. atunci era in jur de 500 milioane vechi. Odata cu cresterea francului rata de 280 a crescut la 800. Acum prin ... (vezi toată discuția)
Credit volksbank titima titima In august 2008 am contractat la Volksbank un credit in valoare de 49000 CHF (adica 30000 euro la paritatea din data contractarii creditului). Pana in ian 2013 ... (vezi toată discuția)
Credit chf danielikariam danielikariam buna ziua acum 8 ani am facut un credit in chf la cursul de 1chf//21 lei acum platesc 1 chf // 41 lei se poate face un recurs pt plata la acel curs din ... (vezi toată discuția)