avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Legalitatea descarcarii filmelor si a folosirii ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Legalitatea descarcarii filmelor si a folosirii programelor de pe Internet

Din cate am inteles descarcarea filmelor de la alte persoane nu este ilegala ci doar punerea la dispozitie.

Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 4 ani sau cu amenda de la 2.500 lei (RON) la 40.000 lei (RON) punerea la dispozitie publicului, inclusiv prin Internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi, a operelor ori a produselor purtatoare de drepturi conexe sau de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual.


Sa inteleg ca daca am un server in calculator si pun pe el filme descarcate si vreau sa i le da unui prieten si aleg eu momentul si punuser si parola e legal pentru ca nu respecta conditia asta 'astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual.'.

Iar daca scriu pe un cd filmul ca sa il am pentru a-l putea vedea si alta data, este legal?
Cel mai recent răspuns: Mimi Manea , Consilier juridic 12:59, 29 Septembrie 2009
Daca site-ul administrat de Dvs. va functiona ca un fel de FORUM, unde participantii, membrii isi schimba parerile, participa la discutii, etc., atunci totul va decurge absolut legal. Pentru ca , de fapt, este treaba lor, adica a membrilor ce anume posteaza pe site. Oricum, o atentionare prin care le cereti respectarea drepturilor de autor si le atrageti atentia ca poarta intreaga raspundere pentru mesajele, materialele de orice fel postate - este absolut necesara.
Evident, in aceste conditii, membrii pot accesa site-ul chiar si cu username si parola...

Insa, ATENTIE, partea a doua, descrisa de Dvs., nu mai merge, odata ce interveniti, stocati, puneti conditii, etc, dar mai cu seama deoarece folositi materialele postate de altii. Ati putea-o face, daca fiecare membru/utilizator ar declara iesind din umbra anonimatului, ca pentru materialul postat (filmul, etc.) detine drepturile de autor...
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iulie 2009
ContSters44758, utilizator
Cred ca inteleg eu mai greu, dar intrebarea MEA este:
Daca descarc filme de pe un oarecare site, care nu respecta drepturile de autor, Eu sunt de vina pentru nerespectarea acestora?
Sau mai simplu, am sau nu voie sa descarc filme pentru a le viziona ?
DA, aveti voie sa descarcati filme pentru uzul dvs personal.
Ati platit drepturi de autor si drepturi conexe in momentul in care ati cumparat calculatorul, CD, MP player, hartie si alte dispozitive.
Daca puneti materialele descarcate la dispozitia publicului (un număr de persoane care depăşeşte cercul normal al membrilor unei familii şi al cunoştinţelor acesteia) atunci trebuie sa platiti remunerati atat autorilor cat si titularilor de drepturi conexe. Deocamdata, in acest moment, sunt in negocieri aceste remuneratii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea copyrightului danutza40 danutza40 Buna ziua,va solicit din nou ajutorul in legatura cu patania unei amice!Zilele trecute s-a pomenit la usa apartamentului cu un domn si o doamna, inspectori, ... (vezi toată discuția)
Dosar penal pentru punere la dispozitie de opere protejate pescaruionut pescaruionut Buna Ziua ! Acum cativa ani am creat un website de filme online. Pe website (server) de la bun inceput au fost incarcate doar pozele si textul filmelor iar ... (vezi toată discuția)
Legalitatea vizionarilor de filme online alex25121985 alex25121985 Am o simpla intrebare: exista site-uri (ex. megavideo), care ofera posibilitatea non-membrilor (celor care nu sunt inregistrati) sa vizioneze filme seriale ... (vezi toată discuția)