avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... legea copyrightului
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

legea copyrightului

Buna ziua,va solicit din nou ajutorul in legatura cu patania unei amice!Zilele trecute s-a pomenit la usa apartamentului cu un domn si o doamna, inspectori, care detineau un mandat de perchezitie emis de procuratura Ploiesti.I s-a dus la cunostinta ca trebuie sa predea hardul computerului pe motiv ca ar fi downloadat filme si muzica,ca va avea de platit ca prima transa o amenda de 10mil. si sa se prezinte saptamana ce vine cu avocatul personal la sediul procuraturii.Precizez ca,dupa spusele ei nu a folosit aceste materiale downloadate decat in scopuri pur personale.Dumnealor sustineau ca s-au infiintat la nivel de judet vreo 20 de comisii care au ca scop stoparea downloadarilor de pe net.Dupa ce am aflat ce a patit am dat fuguta la calculator sa citesc LEGEA COPYRIGHTULUI si stupoare ,nu am gasit mai nimic care sa ma lumineze.Am intrebat-o iarasi pe amica mea daca nu cumva a facut pe hackerita si-a intrat cine stie pe unde nu trebuia si mi-a raspuns ca nu a facut asa ceva,in schimb a recunoscut ca de la finele anului trecut de cand reteau RDS a cumparat toate retelele mici de cartiere nu s-a mai conectat la internet ci la folosit in mod abuziv.Rugamintea mea este daca puteti sa imi spuneti ce se poate intampla data fiind situatia si cum este cu acest downloadat pe care fiecare dintre noi il uzitam mai mult sau mai putin.Multumesc!:(
Cel mai recent răspuns: ContSters98151 , utilizator 22:14, 5 August 2009
S-ar putea ca in cazul amicei sa fie vorba de fapta prevazuta de art. 141 ind. 1 al.2 din legea 8/1996
Art. 141ind.1. - ...
(2) Fapta persoanei care se racordează fără drept sau care racordează fără drept o altă persoană la servicii de programe cu acces condiţionat constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Daca politia a vorbit de legea copyright-ului, atunci inseamna ca erau putin incetosati de greutatea cazului. Acea lege exista in alte state. La noi, avem legea nr. 8 din 1996, privind dreptul de autor:
[ link extern ]

Domnii in cauza trebuiau sa mai spuna prietenei dvs. ca acea amenda si orice alte consecinte vor fi aplicate doar dupa un proces. Proces in care cineva trebuie sa dovedeasca faptul ca prietena dvs. a pus la dispozitia altor persoane opere protejate de drept de autor.

In acest sens, este aplicabil art 138 indice 9 din legea mai sus amintitia:

Art. 139^8
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani sau cu amenda punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi, a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe ori de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual.

Tocmai s-a rezolvat un astfel de caz in justitie. Iata o descriere a cazului, aici:
[ link extern ]

E important sa stiti ca se pedepseste punerea la dispozitia publicului a materialelor protejate de drept de autor, nu descarcarea acestora.
Multumesc frumos pentru promptitudinea raspunsurilor insa exista la legea nr.8 din 1996 la capitolul IX articolul 73 punctul a,privind programele pt. calculator, o chestie care mi-a dat de gandit.Spune asa:"Reproducerea permamenta sau temporara a unui program,integral sau partial,prin orice mijloc si sub orice forma,inclusiv in cazul in care reproducerea este determinata de incarcarea,afisarea,transmiterea sau stocarea programului pe calculator".Ma puteti elucida?
Filmele si muzica nu sunt programe pentru calculator. Acel articol se refera explicit la programele pentru calculator, care sunt alta mancare de peste. Inteleg de ce va sperie acel capitol, pedepsele sunt mai mari. Faptul ca il precizati explicit imi spune insa ca prietena dvs. avea pe computer si alte fisiere in afara filmelor si muzicii. Nu?
Pai cam da! Tinand cont de faptul ca toti avem Google, Microsofturi,Youtube,Adobe,Yahoo,Msn,Winap,Odc,Torrent si tot felul de programele si joculete cred ca ne-am cam incadra la acest tip de infractiune :(( .Oricum mii de multumiri pentru ajutorul acordat =D>

Alte discuții în legătură

Descarcare filme de pe site-uri de tip rapidshare, fileserve, etc. MirelaVV MirelaVV Buna seara, Imi cer scuze daca va deranjez, dar as avea si eu nevoie de un raspuns cat mai avizat in legatura cu legalitatea descarcarii de filme( carti, ... (vezi toată discuția)
Dreptul de autor - descarcare muzica, filme etc ContSters220737 ContSters220737 Buna seara.Rog un raspuns,privind downloadul de muzica,filme de pe Net.Pot downloada muzica, filme de pe Net. pentru mine(acasa)fara a comercializa sau difuza ... (vezi toată discuția)