avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dobanda de referinta stabilita de catre comisia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dobanda de referinta stabilita de catre comisia europeana pentru romania

care sunt domeniile de activitate in care se aplica dobanda de referinta stabilita de catre comisia europeana pentru romania?
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 17:10, 15 Mai 2015
1.
Ordonanţă nr. 13 din 24.aug.2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar, publicata in MOf, Partea I, nr.607 29.aug.2011. Intrare în vigoare la 01.sep.2011:

CAPITOLUL I – Dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti
Art. 3. - (1) Rata dobânzii legale remuneratorii se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, care este rata dobânzii de politică monetară stabilită prin hotărâre a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României.
(4) Nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin grija Băncii Naţionale a României, ori de câte ori nivelul ratei dobânzii de politică monetară se va modifica.
Art. 4. - În raporturile juridice cu element de extraneitate, atunci când legea română este aplicabilă şi când s-a stipulat plata în monedă străină, dobânda legală este de 6% pe an.

2.
Comisia Europeană a stabilit că, începând cu data de 1 ianuarie 2010, rata de bază pentru determinarea ratei de referinţă, a ratei de scont şi a ratei de recuperare a ajutoarelor de stat în România, este de 9,92%.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurentei, „aceste rate sunt utilizate pentru a calcula valoarea unui ajutor de stat, pentru a actualiza ajutoarele de stat acordate în mai multe tranşe, respectiv pentru determinarea dobânzii aplicabile în cazul recuperării unui ajutor de stat incompatibil.
Rata de scont, precum şi rata dobânzii aplicabilă în cazul recuperării ajutoarelor de stat sunt calculate în funcţie de rata de bază la care se adaugă 100 de puncte procentuale, ajungându-se, astfel, la un nivel de 10,92%.
In ceea ce priveste rata de referinţă, determinarea acesteia se face în funcție de rating-ul societăţii şi de garanţiile oferite de aceasta.
Astfel, la rata de bază (stabilită de Comisia Europeană) se adaugă anumite marje prevăzute în Comunicarea Comisiei privind revizuirea metodei de stabilire a ratelor de referință şi de scont(1) . Rata de bază va fi actualizată anual.”

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat trebuie sa scriem in contract(de servicii) la penalitati de intarziere 2% sau 1%/ zi iuliana2015 iuliana2015 cat trebuie sa scriem in contract la penalitati de intarziere 2% sau 1%/ zi conform noilor reglemetari fiscale si un temei legal as dori sa stiu.multumesc. (vezi toată discuția)
Mod de calcul dobanda legala inlineasofa inlineasofa Cat este acum si cum se calculeaza dobanda legala pentru neplata la scadenta a creante de la un client conform unui contract de cumparare-vanzare marfa? ... (vezi toată discuția)
Dobanda legala aferenta taxei de poluare ildiko_13 ildiko_13 Buna ziua, Am o sentinta definitiva, prin care am obtinut restituirea taxei de poluare cu dobanda legala de la data achitarii pana la data restituirii ... (vezi toată discuția)