avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pt copii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pt copii

am si eu o intrebare . eu nu am lucrat niciodata cu carte de munca , iar viitorul meu sot are 2 ani pe cartea de munca . as vrea sa iau si eu indemnizatie . cum ma sfatuiti sa fac ?sunt insarcinata in 2 luni . astept raspunsul dvs .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:57, 17 Mai 2015
1. Indiferent de situatia financiara a parintilor copilului ei vo putea beneficia de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.

2. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii (inclusiv luna nasterii) sa aveti (mama sau tatal) venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (elev sau student la zi, somaj indemnziat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).


3. Spuneti care este data prezumata a nasterii copilului si ce statut aveti / veti avea in fiecare din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.
andre3a14 a scris:

.... cum ma sfatuiti sa fac ?sunt insarcinata in 2 luni . astept raspunsul dvs .


In cazul dvs, singura solutie este sa va angajati retroactiv. Situatie in care angajatorul poate fi sanctionat contraventional in cazul unui control al ITM-ului.

Fiind insarcinata in 2 luni, data probabil ca data nasterii va fi in luna decembrie 2015, caz in care angajarea ar trebui sa se faca din ianuarie 2015.
data nasterii sfarsitul lunii decembrie inceputul lunii ianuarie. as dori sa stiu daca as putea plati la ccc si sa iau prenatal ? adica 800 lei 2 ani de zile .
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010..

Prin urmare, chiar daca ati plati retroactiv contributiile, acest lucru nu va ajuta sa beneficiati de indemnizatia pentru CCC.

Daca veti naste in ainuraie 2016, atunci perioada eligibila pentru indemnizatia CCC va fi februarie 2015 - ianuarie 2016.
In acest caz, realizarea de venituri supuse impozitului pe venit ar trebui sa fie din februarie 2015.
Ultima modificare: Duminică, 17 Mai 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil ohiki ohiki Buna ziua. Am o prietena care a fost angajata cu jumatate de norma din data de 18 mai 2015 si a nascut in data de 6 01 2016, deci are lucrate 9 luni. ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie mama terenteionut terenteionut Buna ziua! Sotia mea este insarcinata,va naste in luna august. la locul actual de munca are contract de munca incepand din luna octombrie2015, prin urmare nu ... (vezi toată discuția)
Lndemnizatie crestere copil roxirox roxirox Buna ziua, Sunt insarcinata din mai 2015 si vreau sa stiu daca am dreptul sa primesc indemnizatie crestere copil avand in vedere ca trebuie sa fi realizat ... (vezi toată discuția)