avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Buna ziua. Am o prietena care a fost angajata cu jumatate de norma din data de 18 mai 2015 si a nascut in data de 6 01 2016, deci are lucrate 9 luni. Beneficiaza doamna de indemnizatia de crestere copil sau doar de alocatie?
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2016
ohiki, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:29, 12 Aprilie 2016
1. De alocatia de stat pentru copii beneficia oricum, indiferent de situatia sa.

2. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

3. - Daca a nascut in ianuarie 2016 cele 12 luni eligibile sunt februarie 2015 - ianuarie 2016.
- Nu conteaza daca a lucrat cu 8 ore pe zi sau mai putin.

4. Spuneti ce statut a avut in fiecare din lunile februarie - aprilie 2015, cu ce s-a ocupat, ce activitati a desfasurat.
Din 12 februarie 2015 pana la ora actuala doamna are o firma care functioneaza fiind administrator dar angajata ste doar din data de 8 mai 2015. I se iau in considerare lunile februarie, martie , aprilie? Poate plati retroactiv cotizatia la sanatate si pensie pe lunile respective ca sa poata beneficia de indemnizatia copilului?
Ultima modificare: Marți, 12 Aprilie 2016
ohiki, utilizator
Plata contributiilor asigurarilor socilale pentru pensie, sanatate si somaj nu va ajuta si nici nu este o conditie sine qua non (necesara) pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului.

Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri din salarii, venituri din activitati independente si venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit, in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Asadar, pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC trebuie ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni sa aveti realizate venituri din salarii, din activitati independente sau activitati agricole ori sa va fi aflat intr-una din perioadele asimilate prevazute la art.2 alin.5 din OUG 111/2010 - de exemplu, ati beneficiat de indemnizatia de somaj, pensie de invaliditate, concedii medicale, concediu pentru cresterea copilului , concediu fără plată pentru creşterea copilului etc.).

In lunile februarie, martie , aprilie a primit vreo indemnizatie pentru functia de administrator ?
1. Plata contributiilor nu este o conditie pentru a beneficia de CCC si de indemnizatia aferenta deci plata lor nu va ajuta sa beneficiati de CCC si indemnizatie.

2. - Daca in calitate de administrator de societate a avut indemnizatie atunci poate beneficia de CCC si indemnziatie:

- Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Indemnizaţia administratorilor, precum şi suma din profitul net cuvenite administratorilor societăţilor comerciale, potrivit actului constitutiv sau stabilit de adunarea generală a acţionarilor, pot fi luate în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

Solutie:
Indemnizaţia administratorilor, precum şi suma din profitul net cuvenite administratorilor societăţilor comerciale pot fi luate în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, dacă au fost prevăzute în actul de constituire al societăţii sau a fost stabilit de adunarea generală a acţionarilor, fiind asimilate veniturilor din salarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pt copii andre3a14 andre3a14 am si eu o intrebare . eu nu am lucrat niciodata cu carte de munca , iar viitorul meu sot are 2 ani pe cartea de munca . as vrea sa iau si eu indemnizatie . ... (vezi toată discuția)
Cate luni trebuie sa am lucrate minim astfel incat sa pot ramane insarcinata si sa beneficiez de concediu de doi ani pentru bebe? monica_14 monica_14 Cate luni trebuie sa am lucrate minim astfel incat sa pot ramane insarcinata si sa beneficiez de concediu de doi ani pentru bebe? Lucrez cu carte de ... (vezi toată discuția)
Lndemnizatie crestere copil roxirox roxirox Buna ziua, Sunt insarcinata din mai 2015 si vreau sa stiu daca am dreptul sa primesc indemnizatie crestere copil avand in vedere ca trebuie sa fi realizat ... (vezi toată discuția)