avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire victima accident rutier
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire victima accident rutier

Buna ziua,

In data de 23 aprilie 2015 bunica mea a fost accidentata de un autoturism la intersectia dintre doua strazi secundare (nu este trecere de pietoni marcata insa numai pe acolo se poate traversa si cu sigurata este un stop). Femeia care conducea autoturismul nu a sunat imediat la 112 (salvarea a sosit la fata locului dupa ce un alt cetatean de pe strada a apelat 112) si a fost interesata mai mult de ce i se va intampla dpdv legal decat de starea victimei. In urma accidentului bunica mea a ajuns la spital unde a fost diagnosticata cu fractura multipla a tibiei la piciorul stang, i-a fost pus un ghips, insa a fost externata in aceeasi zi deoarece la acel moment nu erau locuri suficiente in spital. Dupa 3 zile, acuzand dureri insuportabile, bunica a fost reinternata si la scurt timp operata pentru a i se pune o tija. La momentul de fata este inca internata si urmeaza sa fie supusa unei a doua operatii, de aceasta data pentru o grefa de tesut.

Pana la momentul de fata persoana vinovata nu s-a interesat de starea victimei, iar toate costurile (medicamentatie, spitalizare, plati doctori/asistente) au fost si sunt suportate de victima si de rudele acesteia. Dosarul este in cercetare la politie si inca nu i s-a luat declaratie bunicii mele ci numai surorii mele care a fost la sectia de politie sa se intereseze de caz. Expertiza medico-legala inca nu a fost realizata. Acolo ni s-a spus ca trebuie sa se prezinte victima personal in 30 de zile de la accident (insa bunica mea nu se poate deplasa si urmeaza sa suporte inca o operatie).

Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Am inteles ca trebuie sa facem plangere penala in termen de 60 de zile de la data accidentului. De asemenea, in cazul in care expertiza medico-legala nu se poate realiza in termenul de 30 de zile (victima nefiind deplasabila), se poate realiza si ulterior? Se va realiza la cererea politiei sau ar trebui tot partea vatamata sa mearga la IML? Cum se procedeaza cu recuperarea daunelor de la asiguratorul soferului?

Imi puteti spune va rog, care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmam in calitate de parte vatamata, in ce limita de timp si unde trebuie sa ne adresam?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 15:28, 20 Mai 2015
In primul rand , politia va trebui sa stabileasca cine se face vinovat de producerea accidentului. Daca a traversat prin loc nepermis, din pacate, firma de asigurari nu despagubeste, doar in cazul in care poltia constata ca a fost culpa comuna sunt sanse sa despagubeasca procentual. In ce priveste CML , faceti o cerere catre politie in care solicitati sa trimita catre IML cererea de intocmire a acestuia.
In cazul in care in locul unde pietonul doreste sa traverseze strada nu exista la o distanta rezonabila o trecere de pietoni marcata si semnalizata pietonul are dreptul sa traverseze prin respectivul loc, dar acesta (pietonul) are obligatia de a se asigura ca traversarea strazii se face in deplina siguranta. Indicatorul rutier "STOP" nu obliga conducatorii de vehicule sa acorde prioritate pietonilor.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident emilyB emilyB Buna ziua. In urma cu doua luni sotul meu a accidentat o persoana care s-a angajat in traversarea drumului fara sa se asigure. In zona nu exista treceri de ... (vezi toată discuția)
Accident rutier pe trecere de pietoni Beatrice77sb Beatrice77sb Bu na ziua, in data02/08/2017 pe o trecere de pietoni, bunica mea, in etate de 85 de ani, in timp ce traversa regulamentar pe trecerea de pietoni a fost ... (vezi toată discuția)
Accident cu victime ITD ITD buna ziua, va rog sa ma lamuriti in cateva chestiuni: 1. exista o limita de timp (nr. de zile) dupa accident, pana la care se poate cere certificatul ... (vezi toată discuția)