avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme.......
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme.......

Buna ziua!
Am si eu o mare, mare problema.. Va rog frumos, ajutati-ma cu niste sfaturi,,,pt ca sunt lucruri care ma depasesc..
In anul 2000, matusa X a divortat, iar banii care ii reveneau in urma impartirii bunurilor, respectiv 5000 dolari , i-a dat mamei mele, care era nevoita sa plece in Italia. Matusa X s-a mutat cu chirie, mama mea fiind cea care-i platea chiria. Intelegerea a fost ca, dupa o anumita perioada, mama sa o ajute pe matusa X sa-si cumpere o noua locuinta.
Mamei nu i-a fost bine deloc in Italia, acei 5000 dolari nu i-a putut strange, dar i-a platit in continuare chiria.
Anii au trecut, preturile apartamentelor au crescut extraordinar de mult, iar intr-un final, in 2007, mama s-a hotarat sa faca un credit ipotecar pt matusa X, asa cum ii promisese. Dar problema era alta: pretul unui apartament ajungea la 60 mii euro!!!!
S-au inteles ca mama sa faca credit pt 45 mii euro, iar restul sa-i puna matusa X. Dar matusa s-a sfatuit si a vrut ca mama sa semneze o hartie prin care sa specifice faptul ca are sa-i plateasca matusii X 40 mii euro. (lucru care era complet neadevarat.........nici daca acei 5000 dolari ii inapoia cu dobanda, nu platea 40 mii euro).
Iar mama a semnat acel act, gandindu-se ca asa va fi bine...S-a gandit ffff prost....
Au facut creditul ipotecar la BCR, dobanda fixa in primul an (6%- rata lunara ajungea la 500 euro), apoi variabila (12% este in prezent, rata crescand la 540 euro).
Dar...pe parcurs...mama s-a imbolnavit...e cu psihicul la pamant....
Noi ne intrebam: ce putem face? ce solutii exista in asemenea situatie? poate vinde apartamentul si apoi sa-i dea diferenta de banii matusii X? daca mama nu mai plateste si matusa X o da in judecata, ce sanse de castig are mama? e posibil sa plateasca copiii datoriile parintilor?
Va rog mult de tot, luminati-ma!
Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: alinaion82 , utilizator 13:55, 30 Iunie 2009
Este foarte dificila situatia juridica.
Pentru a fi cat mai limpede solutia pe care ar trebui sa o aplicati, sfatul meu sete sa contactati un avocat, sa-puneti la dispozitie toate actele in legatura cu aceasta speta pentru a va putea indruma corect si profesionist.

Interesant este cum si in ce conditii a semnat acea intelegere mama cu matusa.

Al cui este apartamentul cumparat pe baza contractului de imprumut.

Daca exista dovada platii chiriei si cuantumul sumei achitate de catre mama d-voastra.
Actul de imprumut existent nu are nicio eficienta daca nu poate fi valorificat impotriva mamei dvs. Ma refer la actul despre care spuneti "a vrut ca mama sa-i semneze o hartie prin care sa specifice faptul ca are sa-i plateasca matusii X 40 mii euro". Nu cunosc sub ce forma s-a realizat acea "hartie", insa art. 966 din C.civ. prevede lipsa de efecte a conventiilor fara cauza. In conventiile de imprumut, pentru debitor, cauza restituirii este primirea banilor de la creditor, ceea ce se pare ca lipseste in cazul pe care il expuneti. In cazul cand matusa X va actiona impotriva mamei pentru recuperarea sumei de 40 mii euro veti putea formula o aparare privind lipsa de cauza a conventiei si imbogatirea fara justa cauza a matusii. Desigur, o asemenea aparare trebuie dovedita.
De asemenea, daca presupunem ca actul de imprumut ar fi mentinut ca fiind valabil, ce garantie are matusa ca va recupera suma de 40 mii euro ? Exista o ipoteca sau un gaj pe bunuri ale mamei dvs. care sa-i garanteze matusii recuperarea sumei mentionate in "hartie" ? In lipsa unei garantii, daca va obtine un titlu executoriu, matusa va putea urmari bunurile din patrimoniul mamei dvs., insa numai bunurile existente in acel moment, al inceperii urmaririi mobiliare/imobiliare.
Ultima modificare: Marți, 30 Iunie 2009
Gabriel Stelea, Avocat
Am uitat sa specific faptul ca "hartia" aceea pe care mama a semnat-o , este facuta la notar, iar mama a semnat-o pt ca a vrut ca matusa sa fie multumita. :(
Iar creditul ipotecar este pe numele mamei, precum si actul de vanzare - cumparare al apartamentului.
Mama nu mai are nimic....iar noi (eu si fratele meu) sper ca vom mosteni doar nimicul........nu si datoriile.......:(
In aceste conditii mare lucru nu va poate face, si anume numai in momentul in care ipoteca se ridica ca urmare a achitarii contractului de imprulut.
Banca are ipoteca de grad I si in aceste conditii nu cred ca ar fi interesata(ma refer la matusa) sa va actioneze in instanta.
Interesant insa este de cunoscut ce spune acel act initial dincheiat de catre mama si matusa pri care se spune ca datoreaza cei 40000euro.
Apelati insa la un avocat.
Va multumesc frumos pentru ajutor..Voi apela la un avocat.. neaparat..imi puteti recomanda unul bun din cta? Va multumesc inca o data.

Alte discuții în legătură

Divort, partaj, sulta achitata degeaba annca86 annca86 buna ziua,parintii mei au divortat de 10 ani.pentru a-l desplati pe tatal meu s-a facut credit ipotecar pe apartamentul lor.el si-a cumparat o casa cu acei ... (vezi toată discuția)
Credit nevoi personale (fara ipoteca) - firma de recuperare crisn crisn Buna seara! Vreau si eu o lamurire,va rog Mama mea are un credit de nevoi personale (fara ipoteca) ,pe care nu a mai putut sa il plateasca ,diminuiansu-se ... (vezi toată discuția)
Succesiune oprita de ipoteca Octavianul Octavianul Buna ziua, Incercand sa definitivam impreuna cu toti mostenitorii succesiunea in urma mamei mele, ne-am lovit de o problema la notariat, si anume: o ipoteca ... (vezi toată discuția)