avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general obligatia de auditare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

obligatia de auditare

Buna ziua, am si eu urmatoarea nelamurire,
Societatea este un SA care in 2008-2009 s avut situatiile financiare supuse auditului.
Avand in vedere situatiile financiare la 31.12.2008, societatea nu mai indeplineste conditiile de auditare prevazute de de O 1752/2005.
Verbal, mi s-a comunicat de catre o persoana care se ocupa cu auditarea situatiilor financiare, ca o societate din momentul in care a intrat sub audit nu mai poate iesi.
Este adevarat acest aspect, pentru ca eu nu am gasit nici o prevedere legala care sa imi mentioneze acest aspect.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Daniela Vorovenci , Consultant fiscal 19:12, 1 Iulie 2009

În conformitate cu actul normativ mentionat de Dmv , persoanele juridice care au întocmit situaţii financiare anuale simplificate vor fi supuse auditării şi vor întocmi situaţiile financiare anuale complexe (incluzând pe lângă elementele pe care le conţin situaţiile financiare simplificate două rapoarte suplimentare: situaţia modificărilor capitalului propriu si situaţia fluxurilor de trezorerie), numai dacă în două exerciţii financiare consecutive depăşesc limitele a două dintre cele trei criterii de mărime prevăzute .

Potrivit informaţiilor furnizate de dumneavoastră, nu s-au intrunit conditiile de auditare a situatiilor financiare , însă obligativitatea întocmirii situaţiilor financiare complexe şi a auditării acestora intervine atunci când limitele a două dintre cele trei criterii de mărime prevăzute mai sus sunt depăşite în două exerciţii financiare consecutive, respectiv exerciţiul financiar precedent şi exerciţiul financiar curent.

De precizat este ca , obligaţia auditării nu este legată numai de încadrarea în criteriile de mărime descrise anterior. Aceasta intervine şi în cazul societăţilor comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, astfel cum este definită de legislaţia în vigoare privind piaţa de capital, în cazul societăţilor pe acţiuni care au optat pentru aplicarea sistemului dualist de admnistrare, potrivit Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în cazul entităţilor de interes public, astfel cum sunt definite potrivit legii.

intreb si eu ca prostu:- daca nu auditati, ce!!??
in fapt certificarile date de auditori(cel putin cele pe care le-am vazut eu- si chiar am vazut suficiente, si chiar de auditori conscrati) sunt frectie la picior de lemn...atat de slabe, atat de evazive, atat de superficiale incat nici macar pe cel auditat nu-l ajuta- ce sa mai vorbim de cei care sunt beneficiarii situatiilor financiare( stat, banci, parteneri)...Principii?? Aiurea...nimic...Doar formulari sofisticate si audit zerooo
:(( din pacate asa este!....insa mergem pe principiul:"unde-i lege nu-i togmeala!"....ce se intampla , daca cel putin cei care cunosc legea nu o respecta?...un motiv principal pentru care traim intr-un haos total....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sa- cenzori Silvia Dumitru Silvia Dumitru Buna ziua! O societate pe actiuni si-a restrans activitatea si mai functioneza decat cu un salariat. Pana acum a avut 3 cenzori care le expira mandatul .Pe ... (vezi toată discuția)
Auditare? szture szture Buna ziua Sunt angajata noua la o societate la care contabilitatea pana in acest an s-a tinut de catre o firma de contabilitate. Tin sa va spun ca eu nici ... (vezi toată discuția)
Obligatie legala de auditare financiara robertsega32 robertsega32 Care sunt societatile care au obligatia legala de auditare financiara? Multumesc. (vezi toată discuția)