avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Interpretare dovedire experienta similara la o ...
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Interpretare dovedire experienta similara la o licitatie

Va supun atentiei urmatoarea speta:
La o procedura de atribuire in Fisa de Date autoritatea contractanta(AC) a solicitat pentru dovedirea experientei similare “…prezentarea a unui contract, maxim 3 contracte….”.
Un ofertant adreseaza AC o solicitare de calificari intreband daca poate dovedi experienta similara prin prezentarea a unui acord cadru si a contractelor subsecvente acestuia.
Raspunsul AC fost: “ Se pot prezenta, pentru dovedirea experintei similare, contracte subsecvente incheiate in baza unui acord cadru , cu conditia ca acestea sa fie in numar de 3(conform prevederilor fisei de date) si valoarea lor cumulata sa indeplineasca pragul valoric solicitat.”.
Ulrerior, potentialul ofertant, nemultumit de raspunsul dat de AC, notifica autoritatea ca va depune contestatie la CNSC motivand ca , acordul cadru este in sine un contract si ca contractele subsecvente pot fi asimilate unor acte aditionale si pentru dovedirea experientei similare poate sa vina si cu 5 contracte subsecvente..
In opinia mea daca ar accepta aceasta abordare ar putea fi pusa in urmatoarea situatie la depunerea ofertelor:
Se depun 2 oferte : un ofertant vine pentru demostrarea experientei similare cu 3 contracte , iar celalalt cu 5 contracte subsecvente(in baza unui acord cadru).
Consider ca daca s-ar accepta prezentarea de 5 contracte s-ar incalca principiul tratamentului egal.
Va rog sa-mi comunicati punctul dvs. cu privire la aceasta speta.


Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 14:00, 22 Mai 2015
Acordul cadru este o promisiune, nu este un contract, iar partile sunt promitent achizitor-promitent prestator. In baza ac.cadru se incheie contracte subsecvente ale caror valoare insumata poate sa fie egala cu valoarea ac.cadru sau poate sa fie mai mica. Daca un ofertant vine cu 5 ctr.subsecvente in valoare cumulata de ... nu indeplineste cerinta, deci va fi descalificat.
Ofertantul poate prezenta un contract de valoare egala sau mai mare decat pragul valoric prevazut in FDA sau maxim 3 a caror valoare cumulata sa fie egala sau mai mare decat pragul valoric.
Daca ofertantul depune contestatie cu privire la acceptarea a 5 ctr. subsecv.pierde sigur.Pe de alta parte trb sa se incadreze in termenul de depunere a contestatiei, pt ca cerand clarificari, apoi transmitere notificare se pierde mult timp!
Ca sa completez ce a spus colegul anterior, introducerea notificarii nu are ca efect prelungirea termenului de contestare de 5/10 zile de la publicarea clarificarii.
Multumesc!
Daca mai sunt pareri pe speta prezentata va rog sa le exprimati.
e^1) art. 3 din OUG 34/2006: contract - orice contract de achiziţie publică sau acord-cadru;
Opinia mea este ca va castiga daca depune contestatie. La acordul-cadru se iau in considerare toate funizarile/prestarile/executarile similare realizate in baza contractelor subsecvente pe perioada solicitata, indiferent de numarul acestora, ca un singur contract.
Este o speta interesanta.


Pe de o parte, interpretarea ad litteram a OUG 34 prin prisma art.3, duce intr-adevar la concluzia ca se pot lua in calcul toate contractele subsecvente ca fiind un singur contract.


Pe de alta parte, trebuie luat in considerare:

1. Pentru experienta similara se pot cere cantitati de pana la valoarea contractului atribuit.
In cazul aparte al acordului cadru experienta nu se cere raportata la valoarea totala a acordului ci la cea a unui singur contract subsecvent, a celui mai mare contract subsecvent (art.65, lit.f din HG 925). Din principiul reciprocitatii, nici experienta dobandita nu se poate raporta la intreaga executie din acordul cadru, ci doar la executia unui singur contract executat in perioada ceruta.

2. Experienta similara se cere ca dovada a detinerii capacitatii necesare furnizarii/prestarii/ executiei unui contract de natura celui licitat (art.7 din HG 925).
In acest sens, legislatia permite limitarea la un numar finit de contracte prezentate (de regula, 1 pana la maxim 3).
Era foarte simplu sa se ceara doar furnizarea/prestarea/executia intr-o anumita cantitate/valoare indiferent de numarul de contracte din acea perioada(3/5 ani) -1,5,10,100 contracte, dar asta nu ar fi demonstrat ca ofertantul poate furniza/presta/executa in cadrul unui singur contract, adica sa execute intr-un timp finit o cantitate finita.3. Practic, in cazul unui contract de lucrari, ipotetic vorbind, eu trebuie sa dovedesc ca in ultimii 5 ani am stiut executa 5 km de sosea in cadrul a 3 contracte,respectiv am stiut sa ma organizez, in ceea ce priveste pregatirea si dotarea necesara pentru a executa cel putin 1,6 km intr-un singur contract(situatie reiesita din 1 max 3 contracte =in total 5 km.).

Pe cale de consecinta, fractionarea unuia din cele 3 contracte permise conform FD, intr-un acord cadru cu mai multe contracte subsecvente, nu respecta rationamentul de mai sus.

Adica,

- una este sa execut 5 km de sosea in 5 ani, asfaltand cate 100 de metri in cadrul a 50 de contracte, cu 5 muncitori, 1 compresor si o basculanta si

- alta e sa construiesti 1,6 km de sosea in cateva luni, sosea care de regula, la lungimea respectiva este si mult mai complexa din punct de vedere constructiv, si necesita o cu totul alta organizare a metodelor si resurselor tehnice si financiare.


Intrucat este doar un rationament, interpretarea CNSC poate fi diferita, mai ales in conditiile in care acesta a emis decizii contrare pe spete similare.
Ultima modificare: Vineri, 22 Mai 2015
vlad nicolae, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acord cadru prin licitatie deschisa on-line elisa18 elisa18 Buna , Va rog sa va spuneti parerea despre incheierea unui acord cadru pe o peroada mai mare de 12 luni ( sa zicem 18 ) care are ca obiect furnizarea de ... (vezi toată discuția)
Asociere licitatie huminiuc huminiuc Buna ziua, In legislatie se prevede faptul ca la participarea in asociere la licitatii publice,resursele grupului se cumuleaza;este valabil si in cazul ... (vezi toată discuția)
Acord cadru versus licitatie deschisa liliann liliann Pentru un contract de concesiune vrem sa avem un consultant juridic (noi fiind autoritatea publica). Pt prestarea serviciilor de consultanta juridica mi s-a ... (vezi toată discuția)