avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi

Curs practic: Cum aplicăm TVA la tranzacții cu servicii și bunuri în UE/non-UE? | Lector: Delia Cataramă - Tax Partner, Viboal FindEx. Vezi agenda și participă → 

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Calcul concedii medicale
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Calcul concedii medicale

Buna ziua

Vreau sa interesez la calculul concediilor medicale cum se procedeaza referitor la primele 5 zile platite din FS? Calculul se face din zile lucratoare sau din zile calendaristice? ex am 5 zile de platit , dar din asta 2 zile apartin pt sambata si duminica,deci pt platit ramane 3 zile din FS sau in continuare iau in calcul si luni , marti( ca sa am pe 5 zile)
multumesc mult,
O zi buna in continuare
Cel mai recent răspuns: birotunde , utilizator 15:59, 24 Iunie 2015
Se platesc de catre angajator zilele lucratoare incluse in perioada primelor 5 zile calendaristice ale unui certificat initial.

OUG nr. 125/2005:

ART. 12
Indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se suportã dupã cum urmeazã:
A. de cãtre angajator, din prima zi pânã în a 5-a zi de incapacitate temporarã de muncã;
B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, începând cu:
a) ziua urmãtoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi pânã la data încetãrii incapacitãţii temporare de muncã a asiguratului sau a pensionãrii acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporarã de muncã, în cazul persoanelor asigurate prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. C şi alin. (2).



Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 35
(1) Indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se suportã, potrivit art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , de cãtre angajator sau din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate (FNUASS), pentru zilele lucrãtoare din duratele exprimate în zile calendaristice de incapacitate temporarã de muncã, socotite din prima zi de incapacitate.
Exemplu - Situaţia în care concediul medical este acordat pentru perioada 1-12 ianuarie 2007

───────────────────────────────────────────────────────
ziua L M M J V S D L M M J V _ _ _
data calendaristicã 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 _ _ _
zile plãtite - - X X X - - Y Y Y Y Y
───────────────────────────────────────────────────────
X - zile suportate de angajator, Y - zile suportate din bugetul FNUASS.

În acest caz angajatorul suportã indemnizaţia de asigurãri sociale de sãnãtate pentru 3 zile lucrãtoare, având în vedere cã 1 şi 2 ianuarie sunt zile de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare.
(2) Numãrul de zile ce urmeazã a fi plãtite nu va cuprinde zilele de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare, potrivit prevederilor legale în vigoare, şi/sau zilele nelucrãtoare stabilite prin programul de lucru, potrivit contractelor colective de muncã.
Multumesc pt raspuns
am necazuri cu sefa contabila ..ea spune ca primele 5 zile care sunt platite din FS trebuie sa fie zile lucratoare(stiu ca nu are drepatate dar eu trebuie sa fac asa cum spune)... . Nu gasesc o hotarare sau ceva unde scrie ca zile calandaristice? sa arat si pt ea
1. Din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:

Art. 12. - Indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se suportã dupã cum urmeazã:

A. de cãtre angajator, din prima zi pânã în a 5-a zi de incapacitate temporarã de muncã;
...

2. - In primele 5 zile de incapacitate temporara de munca (nu zile lucratoare) pot fi si zile nelucratoare.
- Dupa cum primele 5 zile pot toate zile lucratoare.

3. - Contabila sefa sa mai puna mana pe legi si sa le studieze sau sa intrebe la CJAS.
- Nu faceti asa cum spune ea ca nu va recunoaste si va spune ca dvs. ati inteles gresit.
In cazul unui concediu medical pentru accident de munca de asemenea primele 5 zile calendaristice se suporta de catre angajator? Este vorba de zile calendaristice?
Diferenta se suporta din FAAMBP dar cum se intampla aceasta? Se deduce din contributiile de plata/ se depune dosar (la ce institutie) pentru recuperare sume concediu medical?
Va multumesc mult.

Alte discuții în legătură

Certificat medical Gabika67 Gabika67 Buna ziua! Cele 5 zile din certificat medical initial se deconteaza calendaristic sau zile lucratoare? Multumesc (vezi toată discuția)
Concediu medical cod 06 CATALENA CATALENA Buna ziua, Am o nelamurire in legatura cu un certificat de concediu medical cod 06, initial, ce a fost acordat pentru perioada 14.02.2016-17.02.2016.De aici ... (vezi toată discuția)
Cine suporta plata concediului medical ? noiembriesm noiembriesm Am un cm cod 06, perioada 01.11.2013 - 05.11.2013, iar pentru perioada 06.11.2013 - 20.06.2013, cod 01. Primul se suporta de angajator, iar al doilea desi ... (vezi toată discuția)