Buna ziua
Am o fetita in varsta de 2 ani si 6 luni.La momentul nasterii certificatul de nastere a fost emis fara mentionarea tatalui. In urma cu un an am luat legatura cu tatal copilului si de atunci viziteaza copilul si se implica in viata acesteia in functie de cum reusim sa ne sincronizam programele. Mentionez ca noi parintii avem o colaborare foarte buna in ceea ce o priveste pe fetita. Ne-am pus problema recunoasterii paternitatii dar suntem foarte speriati de toate implicatiile "custodiei comune". Intrucat tatal are o meserie care poate presupune plecari neanuntate din timp (chiar si perioade mai lungi), pot sa apara situatii in care este nevoie de acordul scris al ambilor parinti si el va fi in imposibilitatea de a da vreo declaratie scrisa.
Din punct de vedere legal pe noi ne-ar avantaja mai mult custodia exclusiva pentru mama, tatal avand acces neingradit in viata copilului chiar si acum cand nu figureaza in certificatul de nastere. Din ce am reusit sa aflam pana acum, ar fi ca pentru obtinerea custodiei exclusive ar trebui sa declar ca este tata denaturat, etc ceea ce nu este adevarat si nici nu vreau sa iau in calcul asa ceva.
Problema noastra este: daca depunem cerere in instanta cu motivele reale prezentate mai sus avem vreo sansa sa obtinem custodie exclusiva pentru mama? Pe noi ne deranjeaza la custodia comuna doar partea cu deciziile comune care trebuie facute in scris. Ne-am gandit si la posibilitatea procurilor , dar acestea au termene de valabilitate si trebuie mereu reinnoite.
Multumim pentru raspunsuri
Din fericire pentru toata lumea implicata, am ajuns sa ne intelegem mai bine decat atunci cand eram impreuna, iar participarea (sub orice forma) este de bunavoie. Multumim mult pentru raspunsuri!
Daca tatal da declaratie la notar prin care isi recunoaste copilul, notarul este obligat sa trimita declaratia la starea civila, cu sau fara acordul dvs. ori a declarantului. Astfel tatal va aparea pe actul de nastere al copilului iar dvs. veti fi citata a va prezenta cu certificatul copilului in vederea schimbarii.
Bună seara! Ce demersuri as putea face sa numai depind de fostul soț în privința copilului ,pentru grădinița/ școala și nici pentru buletin. Se poate cere custodia exclusiva de comun acord cu drept de vizita ( cu toate ca nu vede copilul) sau măcar o declarație notariala sau in judecată în care sa nu îmi mai am nevoie de el deloc pana la 18 ani ai copilului? Nu pot sa stau mereu sa fac procura locuiesc la distanta de 90 km unu de altul...
Trebuie sa solicitati în instanta exercitarea autorității parintesti în mod exclusiv de dvs și atribuirea unui program de vizita tatalui( dacă dorește sa își viziteze copilul).
Contactați un avocat ca sa-i dați toate detaliile și sa pregătiți strategia de apărare.
Puteti incerca insa nu consider ca veti putea obtine custodie exclusiva caci cele mentionate de dvs nu sunt dificultati insurmontabile de gestionare a atributiilor parintesti, ci tin de " comoditatea" dvs.( nu este cel mai potrivit dar am vrut sa subliniez nuanta spre a fi inteleasa). Un astfel de aspect nu va contura niciodata opinia instantei in acordarea custodiei exclusive.
Instanta are rolul de a verifica daca- dincolo de intelegerea parintilor - aceasta este in interesul minorului. Ori derobarea de drepturile si obligatiile parintesti nu are cum sa fie in favoarea copilului. Eu una ma bucur f tare ca ati reusit sa va intelegeti si sa asigurati copilului echilibrul emotional si sprijinul material atat de important in cresterea lui.
Copil fara tata
Panseaua
Doresc pareri referitor la aceasta situatie:
Ea traieste in concubinaj cu El.
Ea cetatean roman, el roman si francez. Ea are loc de munca si o locuinta ... (vezi toată discuția)