avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil in caz de somaj tehnic!!!
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil in caz de somaj tehnic!!!

Am si eu o nedumerire, poate ma puteti ajuta cu niste informatii. In luna mai 2009, am fost in somaj tehnic (75% din salariul brut), acum in iunie, am aflat ca sunt insarcinata, cred ca sarcina are doar 3-4 saptamani. Ma intereseaza pentru luna mai, care va fi "venitul net" (ca am inteles ca din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se calculeaza 85%)? Doresc sa aflu cat mai curand posibil deoarece este posibil sa ne mai trimita in somaj tehnic inca 2 luni de zile/2009 pt a beneficia de acele facilitati de a nu mai plati contributii catre stat. Si in acest caz as fi dorit sa aflu cum este mai convenabil pt mine, sa intru in somaj tehnic, sau sa intru in concediu medical de boala obisunita.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 20:35, 7 Noiembrie 2009
Prin sintagma "contributii de asigurari sociale", in sensul OUG 28/2009, se intelege contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorate atat de angajatori cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

Totodata, indemnizatiile de care beneficiaza salariatii, platite din fondul de salarii pe durata de somaj tehnic nu vor fi incluse in veniturile salariale si nu vor fi impozabile, pentru o perioada de cel mult 3 luni, in anul 2009, in intelesul impozitului pe venit, in conformitate cu prevederile Codului fiscal.

Pentru a beneficia de indemnizatie crestere copil , trebuie sa inregistrati venituri impozabile timp de 12 luni anterior nasterii copilului.Prin urmare , daca nu inregistrati venituri impozabile , nu veti beneficia de acea indemnizatie....aduceti la societate adeverinta medicala de unde sa ateste faptul ca sunteti insarcinata si aduceti la cunostinta conducerii.
Mult succes ,
Deci sa inteleg ca luna mai 2009 nu va putea fi inclusa in calculul indemnizatiei de crestere copil??? Eu voi naste pe la jumatatea lui februarie 2009, iar pentru indemnizatie trebuie sa inregistrez venituri salariale 12 luni CONSECUTIVE ANTERIOARE NASTERII COPILULUI, iar luna mai 2009 este cuprinsa in cele 12 luni....eu nu voi beneficia de indemnizatie crestere copil???
anabell a scris:

Deci sa inteleg ca luna mai 2009 nu va putea fi inclusa in calculul indemnizatiei de crestere copil??? Eu voi naste pe la jumatatea lui februarie 2009, iar pentru indemnizatie trebuie sa inregistrez venituri salariale 12 luni CONSECUTIVE ANTERIOARE NASTERII COPILULUI, iar luna mai 2009 este cuprinsa in cele 12 luni....eu nu voi beneficia de indemnizatie crestere copil???


Am gresit, voi naste pe la jumatatea lunii februarie 2010...
Stati linistita, este lkuata in considerare perioada de "somaj tehnic"
OUG 148/2005 prevede ca:
Art. 1
(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
k) se află în perioada de întrerupere temporară a activităţii, din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
Iar OUG 28/2009, spune ca:
(5) Pentru stabilirea şi calculul drepturilor prevăzute de Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, se utilizează salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
Ca urmare, eu consider ca ar fi mai avantajos pentru dvs la calculul indemnizatiei pentru CIC sa va luati concediu medical in perioadele de intrerupere.
Buna ziua.Zilele trecute m-am lamurit de situatia mea si vamultumesc de ajutor.Acum insa vin cu o alta intrebare.In situatia in care firma la care lucrez se inchide sau da faliment si intru in somaj, la calculu indemnizatiei se mai socotesc lunile lucrate?Adica din cele 12 luni obligatorii, eu in acest moment as avea 7 luni cu salariu si urmatoarele 5 luni as primi ajutorul de somaj.Am auzit pana acum doua pareri cum ca s-ar face media intre salarii si somaj, dar altii sustin ca daca intru in somaj, nu se mai iau in considerare lunile cu salariu, ci voi primi minimul de 600 Ron.Ma ajutati si pe mine sa stiu exact?va multumesc!

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil loredanaelena loredanaelena am si eu o problema, lucrez de foarte putin timp ca inspector personal la o firma care a avut oamenii in somaj tehnic cf ordonantei 92/2009. printe acestia si ... (vezi toată discuția)
Firma nu a platit obligatiile catre stat standan54 standan54 Sunt angajat la o firma din octombrie 2016. Nu am primit salariul pe lunile noiembrie si decembrie 2016. Am aflat ca firma nu a platit obligatiile catre stat ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului leahuflori leahuflori Am nascut in 2010, deci am intrat in crestere copil dupa legea veche. Din cele 12 luni anterioare nasterii copilului, 3 luni am fost in somaj tehnic, in restul ... (vezi toată discuția)