avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Inchiderea procedurii insolventei si procesul penal
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Inchiderea procedurii insolventei si procesul penal

Procedura insolventei poate fi inchisa anterior solutionarii unei cauze penale in care societatea este parte vatamata si parte civila?
In caz ca procedura se inchide si societatea este radiata, ce se intampla cu cauza penala nesolutionata?
Creditorii si actionarii isi mai pot recupera prejudiciul produs prin infractiune?
Cel mai recent răspuns: rrocambole , utilizator 00:57, 9 Iunie 2015
Ati mai deschis un topic asemanator:
www.avocatnet.ro/content/for...
Am revenit tocmai pentru ca nu s-au clarificat lucrurile.
Conform aln.2 al art.21 CPP ,, Dacă una dintre părţi este o persoană juridică, în caz de reorganizare a acesteia se introduc în cauză ( ca si parte civila) succesorii în drepturi, iar în caz de desfiinţare sau de dizolvare se introduc în cauză lichidatorii.“
In cazul unei societati comerciale care in urma falimentului a fost radiata din Registrul comertului, se poate introduce lichidatorul ca si parte civila?
Buna ziua.
Daca firma este radiata legal la ORC , isi pierde personalitatea juridica si drept urmare si calitatea de parte intr-un eventual proces civil. Prin hotararea de lichidare ,lichidatorul judiciar este descarcat de obligatii.
In ceea ce priveste fostul administator sau fostul lichidator , dat fiind ca hotararea de radiere este publica , poate fi contestata de catre oricine in termenul legal, si deci orice actiune impotriva administrator sau lichidator judiciar, dupa prescrierea dreptului de contestatie legal a hotararii de radiere, din punctul meu de vedere nu mai are obiect juridic.
Cu stima,
Marius Bote .
1)Care este baza legala ( art. de lege) care permite contestarea hotararii de radiere?
2)Cunosc cazuri in care dupa hotararea de inchidere a procedurii si de radiere a societatii, lichidatorul a introdus actiune in raspundere impotriva administratorului si a reprezentat societatea in proces.
Este legal acest lucru ?
Ultima modificare: Luni, 8 Iunie 2015
rrocambole, utilizator
Buna ziua.
In Decizia ORC sau in Hotararea Tribunalului , se mentioneaza aceste lucruri,respectiv MODUL DE CONTESTARE a respectivelor decizii.
Baza legala,este Legea 85/2004 in cazul insolventei, sau Legea nr.31/1990 in cazul radierilor prin ORC.
Dupa pronuntarea radierii firmei, nu se mai admit astfel de cereri.Se pot depune, dar se vor respinge de catre instanta .
Baza legala in ceste cazuri, ar mai fi si Codul de procedura civila.
Marius Bote .

Alte discuții în legătură

Actiune raspundere patrimoniala art.138!!!!!! germanu germanu Buna ziua!Am o problema....am avut un srl ,eu fiind administrator. Finantele au cerut insolventa...a fost numit lichidator reprezentantul Finantelor...prin ... (vezi toată discuția)
Radiere societate in urma hotararii judecatoresti Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua! O societate care in septembrie 2012 are o hotarare a Tribunalului Bucuresti in care se stipuleaza ca in baza art. 131/legea 85 privind procedura ... (vezi toată discuția)
Radiere firma cu datorii capucino capucino Buna ziua. Azi am aflat ca 2 societati , care au avut datorii la societatea mea au fost radiate in cursul anului 2012. Cum se poate asta? DIn cate cunosc, ... (vezi toată discuția)