avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Documente lichidare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Documente lichidare

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu raspunsuri la doua intrebari.

M-am intors la job din concediu crestere copil in varsta de pana la 2 ani. Nu am mai fost de acord cu conditiile de lucru pe care angajatorul mi le-a oferit si prin urmare am decis, de comun acord, sa intrerupem colaborarea.

Cererile de incetare suspendare CIM si incetare CIM au fost intocmite la sediul angajatorului si predate dep. Resurse Umane in urma cu o luna si o saptamana.

Nici pana in prezent nu am fost chemata sa imi ridic documentele cu privire la lichidare.

Intrebari:

1. Care este perioada de timp in care angajatorul este obligat prin lege sa elibereze documentele cu privire la lichidare?

2. Care sunt documentele pe care angajatorul trebuie sa mi le elibereze pentru lichidare?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:41, 3 Iunie 2015
ro_zapacila a scris:

.....
Intrebari:
1. Care este perioada de timp in care angajatorul este obligat prin lege sa elibereze documentele cu privire la lichidare?

2. Care sunt documentele pe care angajatorul trebuie sa mi le elibereze pentru lichidare?

Va multumesc anticipat!


Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

In speta, daca nu ati depus nicio solicitare in scris la angajator in vederea eliberarii documentelor, atunci va trebui sa faceti o astfel de cerere prin care solicitati eliberarea urmatioarelor acte:
- decizia de incetare a c.i.m,.
- adeverinta de vechime
- adeverinta de somaj, chiar daca nu beneficiati de acesta.

In termen de maxim 15 zile de la data solicitarii angajatorul va trebui sa va elibereze aceste documente . In caz contrar, sesizati ITM-ul.
Va multumesc pentru raspunsuri, insa mai am o nelamurire:

Am facut cerere catre angajator doar pentru incetare CIM, insa nu am facut cerere pentru eliberare adeverinta de vechime si adeverinta de somaj.

Angajatorul nu mi-a pomenit nimic cu privire la cele 2 adeverinte pe care trebuie sa mi le elibereze (cea de vechime stiam, dar nu stiam ca trebuie sa fac cerere pt. eliberare - am crezut ca angajatorul o elibereaza automat in momentul lichidarii, iar despre cerere pentru eliberare adeverinta de somaj chiar nu stiam absolut nimic).

Daca am incetat CIM cu acordul partilor, de ce trebuie sa solicit eliberarea acestei adeverinte de somaj? (chiar daca nu beneficiez de el).

Va multumesc!
Depuneti solicitarea acum , chiar daca nu ati facut-o la data incetarii c.i.m.

Adeverinta de somaj este bine s-o obtineti , poate la noul angajator vi se va incheide raportul de munca din motive neimputabile dvs si nu aveti cele 12 luni de stagiu de cotizare si in acest caz este buna adeverinta obtinuta de la fostul angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea contractului de munca pe perioada determinata prin expirarea acestuia kumotoharu kumotoharu Buna ziua. Mie mi-a expirat contractul de munca, iar superiorul meu ma obliga sa semnez niste acte - decizia de incetare si actul de incetare. Imi puteti spune ... (vezi toată discuția)
Termen eliberare acte incetare contract de munca madoc madoc Buna ziua, Am si eu cateva nelamuriri in privinta actelor ce trebuie eliberate de angajator, angajatului (eu!): Am primit preavizul de de concediere si ... (vezi toată discuția)
Neacordarea deciziei de incetare a locului de munca roxana88 roxana88 buna ziua. mi-am depus lichidarea la zi am semnat am fost de acord ambele parti dar a trecut mai mult de 1 luna in care m-au tot amanat cu decizia de incetare ... (vezi toată discuția)