avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... instrainare drept proprietate obtinut prin mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

instrainare drept proprietate obtinut prin mostenire

Buna ziua,
In urma cu 10 ani in urma decesului tatalui meu am dezbatut mostenirea pentru casa, in urma careia am obtinut eu, mama si sora mea o cota parte, prin certificat de mostenire.
Acum am vrea sa renuntam si eu si sora mea in favoarea mamei. Intrebarea ar fii: prin ce modalitate s-ar putea face lucrul acesta cat mai ieftin si mai simplu. Am inteles ca donatia si vanzarea ar costa cam la fel, iar pentru donatia ar trebui si intabulare si cadastru, ceea ce ar fii destul de complicat.
Cel mai recent răspuns: Manuela Bernat , Consilier juridic 14:04, 2 Iulie 2009
Puteti opta pentru oricare din cele odua acte, dar pentru a putea dispune de cotele de proprietate dobandite prin mostenire, prin act notarial,in ambele situatii trebuie sa aceti mai intai intabularea.
intrebarea era daca exista o alta modalitate decat donatie sau cvc, ambele fiind anevoioase si costisitoare
de ce vreti sa renuntati in favoarea mamei? Daca ordinea cronologica de mostenire se va respecta, tot dupa mama, tot Dvs. veti fi proprietari prin mostenire. Si atunci numai bine veti avea de platiti succesiune numai dupa o cota mai mica parte din casa, pt ca o parte deja veti avea. Orice vreti sa faceti legal, si sa poat fi opozabil si celorlati, trebuie sa fie trecut in cartea funciara! O data si o data tot va trebui inscris in CF pt. ca asta va fi regula de acuma, si nu va fi mai ieftin si nici din oficiu niciodata. Incetul cu incetul incercati sa faceti ordine in acte asa e cel mai bine.
In afara de testament acuma, al Dvs. si al surorii, ca partea de casa o lasati mamei, nu se poate face nimic.
Dupa intabulare, donatie pe cote parti va recomand, e scutita de plata impozitului fata de vanzare.
se poate face la notariat un partaj voluntar ;)
in primul rand multumesc mult pentru raspunsuri !

vreau sa renunt la cota parte obtinuta in urma succesiunii facute acum 10 ani, ca sa ma pot incadra in conditiile impuse de legea "Prima casa" de a nu avea in proprietate o casa la data aplicarii la acel program (momentan nu stau in casa respectiva si nici nu voi sta, a fost o optiune gresita de a nu ceda mamei de la inceput)

ce inseamna partaj voluntar? ce presupune asta? mentionez ca succesiunea a fost facuta acum 10 ani, exista certificatul de mostenitor.se mai poate face in acest caz partaj voluntar?

Alte discuții în legătură

Succesiune notar tatăl meu a primit un certificat de moștenitor in 199o,după ... olga2011 olga2011 Tatăl meu a primit un certificat de moștenitor in 199o,după bunicu,o casa și ceva teren.In 2018 tata decedează(mama trăiește),eu sunt singurul dintre ... (vezi toată discuția)
Renuntare mostenire Cristina041980@yahoo.com Cristina041980@yahoo.com Ca urmate a desului tatalui meu eu mamasi sota suntem mostenitoare a facut succesiunes si fiecare am primit cota parte .Acum mama vrea sa imi doneze mie cu ... (vezi toată discuția)
Donație între frați sau partaj? donația este de mai multe feluri? II_Maria II_Maria Aș dori să fac succesiune și partaj după ultimul părinte decedat .în același document, pentru a scăpa cel puțin de plata intabulării după ... (vezi toată discuția)