avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupa a-II-a?! meserie STRUNGAR - Intreprinderea de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupa a-II-a?! meserie STRUNGAR - Intreprinderea de Ventilatoare

Buna ziua,

Am o situatie mai dificila privind pensionarea tatalui meu, el are 55 de ani,sufera de diabet si doreste sa se pensioneze, insa nu pe caz de boala deoarece boala nu este intr o stare f.avansata.
A lucrat 14 de ani la Intreprinderea de Ventilatoare Bucuresti ca si strungar, insa in cartea de munca nu este specificat ca a lucrat in grupa a-II-a de munca, unde s-ar incadra cf. ordinului nr. 50 din 1990.
A fost la intreprindere si de acolo i s a eliberat doar adeverinta cu salariile in acord si vechimea in munca, insa cand a cerut si adeverinta pentru grupa a-II-a i s a spus ca nu se poate elibera asa ceva pentru ca nu este inscris in cartea de munca acest lucru.

Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2015
elena20152015, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:02, 8 August 2015
Intr-adevar, daca in carnetul de munca nu este specificata activitatea desfasurata in grupele de munca a, aceasta poate fi dovedita cu adeveriunta eliberata de catre angajatori sau de catre detinatorii legali ai arhivei angajatorilor .

Solicitarea pentru eliberarea adeverintei ati faut-o in scris ? Daca da , aveti numar de inregistrare?
Buna ziua,

Nu a fost facuta solicitarea in scris, tatal meu a mers la arhiva si a intrebat. Voi face o solicitare scrisa si o voi trimite prin posta cu confirmare de primire. In 30 de zile de la receptionarea solicitarii ar trebui sa primesc un raspuns oficial si atunci voi sti ce trebuie facut.

Va multumesc pentru ajutor.

P.S. In momentul in care voi avea un raspuns ofical voi reveni.
Pentru a putea sa i se elibereze o adeverinta privind grupa de munca, la data aparitiei ord. nr.50/ 1990 firma Ventilatorul trebuia sa intocmeasca documente, sa primeasca avizul ITM si sa nominalizeze lucratorii printr-un document intern, pe locuri de munca/ posturi de lucru/ meserii/ activitati desfasurate, beneficiare de grupa de munca. Aceste documente trebuie sa se regaseasca in arhiva firmei daca au fost intocmite.
Adeverinta primita de la firma trebuie sa fie intocmita cu respectarea modelului din anexa 14 la HG nr. 257/ 2011. In adeverinta se mentioneaza toate documentele/ anexa si pozitia din acestea (la nivel national, la nivel de ramura industriala, etc.) care au stat la baza incadrarii, inclusiv documentul intern prin care se face nominalizarea lucratorului (acest document se anexeaza la adeverinta).
Buna ziua,

Zilele trecute am primt raspunsul la solicitarea facuta in scris pentru eliberarea unei adeverinte de gupa. Va transcriu mai jos cu exactitate raspunsul acestora:

'' Ca urmare cerereii dvs. adresata societatii noastre, inregistrata la nr. 29/18.06.2015, prin care solicitati acordarea grupei a ll-a de munca in perioada cat ati prestat munca la societatea noastra, Tn perioadele 06.09.1977 - 20.10.1980 §i 26.04.1982- 17.11.1993 va comunicam urmatoarele:
- Referitor la reglementarile incadrarii in grupa a ll-a de munca in perioada cat ati fost salariatul societati noastre, va facem cunoscut ca adeverintele se intocmesc si se elibereaza conform modelului prevazut in anexa care face parte integranta din „Procedura din 15.09.2008", publicata in Monitorul Oficial nr. 665/24.09.2008, privind modul de intocmire si eliberare a adeverintelor prin care se atesta activitatea desfasurata in locurile de munca incadrate in grupele I sau II de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 01.04.2001. Conform procedurii susmentionate este obligatoriu sa se completeze actul administrativ emis de unitate, Procesul Verbal, decizie, tabel, Hotararea Consiliului de Administratie si a Sindicatului privind nominalizarea persoanelor incadrate in grupele I si II de munca.
In urma verificarilor efectuate in arhiva societati noastre, necesara atestarii incadrarii in grupele I si II de munca, asa cum prevede procedura din 15.09.2008 pentru perioadele 06.09.1977 - 20.10.1980 si 26.04.1982 - 17.11.1993 cat ati lucrat ca strungar la atelierul de Strungarie, nu figurati in nici-o decizie, proces-verbal, tabel, hotarare a Consiliului de Administratie si a Sindicatului, privind nominalizarea persoanelor incadrate in grupa Isi II de munca, care sa ne oblige sa va eliberam o adeverinta privind incadrarea dvs. in grupa a ll-a de munca, asa cum ati solicitat.'

Care ar fi posibiliatile pentru obtinerea grupei si cum este posibil ca unul dintre colegii dansului sa aiba grupa si el nu?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Nu prea mai aveti cum sa obtineti asa ceva, daca nu nu figureaza in nicio decizie, proces-verbal, tabel, hotarare a Consiliului de Administratie si a Sindicatului, privind nominalizarea persoanelor incadrate in grupa Isi II de munca.

Nu stiu in ce masura v-ar ajuta deschiderea unui litigiu in acest sens.

Alte discuții în legătură

Respingere dosar pensionare limita de virsta cacenschivio_GL; cacenschivio_GL; Buna Ziua!O intrebare pe forum..unui coleg de serviciu i-a fost respins doarul de pensionare limita de virsta pe motivul ca doua adeverinte de grupa emise de o ... (vezi toată discuția)
Contestatie pentru grupa a ii-a de munca maryya02 maryya02 buna ziua. tatal meu nascut in 1953 doreste sa iasa la pensie.intre anii 1969-1974 a lucrat ca strungar la IMAIA NAVODARI unde a obtinut urmatoarele sporuri cu ... (vezi toată discuția)
Realculare gradul 1 munca ,nelamurire intre casa de pensi si societatea angajatoare cristianognean cristianognean Buna ziua. Problema mea este urmatoarea: Tatal meu a lucrat ca manevrant CFR in perioada 03.071978 pina la data de 15.03.1989 cind sa pensionat,in perioada ... (vezi toată discuția)