Buna ziua,
Am divortat acum 3 ani si am custodia exclusiva a minorului rezultat in urma casatoriei. Nu am ingradit legatura tatalui cu copilul dar deoarece fostul sot este mai mult preocupat de viata mea personala decat de a mentine legatura cu copilul sau, ma gandesc sa il actionez in instanta pentru a stabili un program de vizita deoarece apare inopinant si la ore tarzii la usa chipurile pentru a vedea ce face copilul cand de fapt vrea sa vada daca e si altcineva in casa, ne asteapta in fata blocului, apare in parcurile pe care stie ca le frecventam, etc. Mentionez ca, chiar daca a fost violent in limbaj si chiar fizic cu mine (toate intamplandu-se in prezenta minorului), nu i-am interzis sa isi vada copilul dar ma anunta in ultima clipa ca vrea sa il vada, suna non stop si solicita sa vorbeasca cu el la telefon, cand de fapt vrea sa vada daca sunt acasa cu cel mic.
In cazul in care ii stabilesc un program de vizita, pierd automat custodia exclusiva? Va intreb in perspectiva in care eu doresc sa plec in afara tarii, in vacanta cu cel mic si stiu sigur ca tatal copilului nu imi va da declaratie pentru a putea parasi tara.
Va multumesc.
Doamna AVLIL,
Ideea este buna cu ordinul de protectie fata de mama, nu si fata de copil. Insa la nivel practic nu stiu cum s-ar mai putea desfasura preluarea/inapoierea copilului, poate printr-un tert, caci mama daca obtine ordinul nu are cum sa mai fie de fata in aceste momente.
Preluarea si inapoierea copilului se poate face din locuri si de la persoane neutre, fie bunici dar, mai degraba recomandat de psihologi, de la alta institutii, dupa cum are copilul programul.
Eu as recomanda preluarea copiilor, in genere, de la un curs anume sau de la scoala ori gradinita. E dificl pentru copil sa isi lase unul dintre parinti singur acasa, simte ca il abandoneaza. Acest tinde program de vizitare uneori actioneaza ca un agent de instrainare a copilului fata de parintele cu drepturi de vizitare, facand copilul sa se simta vinovat toata vizita pentru abandonarea celuilalt parinte.
Copilul se poate prelua vineri de la scoala si lasat duminica la bunici. Sau doar de la bunici.
Totusi, e dificil sa faci o instanta sa conceapa o hotarare atatd e complexa, sunt extrem de ocupati si orice iese din tipar e vazut rau. Cand tiparul ar trebui sa fie exceptia.