Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
...
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
...
(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.
Art. 97
(1) Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar al asiguratului se utilizeaza:
...
b) 25% din castigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. b), c), f) si g);
...
M-am chinuit mult sa obtin documentele in baza carora a fost calculata pensia. Ma rog, dupa vreo 6-7 drumuri am intrat in posesia lor. La o sumara trecere peste ele am constatat ca metodologia de calcul este facuta total in defavoarea solicitantului.
Am vazut ca intotdeauna punctajul anual se obtine prin impartirea la 12 (cate luni are anul). Dar sunt situatii si situatii
De exemplu.
1. Am inceput cursurile la facultate pe 1 oct 1969. Inainte am fost elev la curs de zi, deci nu puteam sa am servici. Mi se iau in calcul cele 3 luni octombrie-noiembrie-decembrie dar totalul se imparte la 12. E corect? Am eu vreo vina ca am fost elev in restul anului? Asa rezulta un punctaj anual de 0,3... care duce la o pensie mai mica. Diferenta nu este semnificativa, dar discutam despre principii
2. Am implinit 65 de ani in iulie, cand, conform legii, contractul meu de munca a incetat. Am lucrat deci 7 luni dupa care am fost scos la pensie. In loc sa se imparta la 7, punctajul anual se calculeaza tot prin impartire la 12. Din nou rezulta un punctaj anual subunitar care ma trage in jos. E corect? Daca am iesit la pensie, gata nu mai lucrez, anul nu mai poate avea 12 luni de munca. Ce se intampla cu cel care implineste varsta pe, sa zicem, pe 4 ianuarie? El primeste pe anul respectiv un punctaj aproape de zero, ceea ce este chiar bataie de joc
Am in total un stagiu asimilat de 44 ani 3 luni si 15 zile, din care 39 ani 9 luni si 9 zile in conditii normale. Banuiesc faptul ca restul se stagiu imi vine de la anii de facultate si serviciu militar, cam 4 ani si 6 luni. Pe perioada asta iar imi rezulta un punctaj anual subunitar, din cauza ca se imparte la 12 dar se considera doar 9 luni drept contributive(anul scolar era 9 luni). Din cauza aceasta iar sunt tras in jos la punctajul mediu si implicit la suma ce-mi revine.
Intrebarea este (pe langa cea de mai sus daca e normal sa se imparta la 12) daca pot sa renunt la aceasta perioada asimilata, avand in vedere ca am mai mult decat minimul cerut de 35 de ani.
Deasemenea am mai observat ca sporul de vechime se ia in calcul doar din 01.04.1992. Pana la aceasta data este trecut procentul care era atunci conform legii, dar in dreptul sumei apare zero. Am dus adeverinta de la servici cu sporul de vechime in care se spune ca de la data de ... pana la data de ... am avut 3% si asa mai departe (Nu sunt trecute sumele in clar, ci numai procentul care se aplica salariului si perioada). Este normal ca pana in 01.04.1992 sa nu se ia in calcul aceste sume sau operatoarea a copiat pur si simplu salariul si procentul fara sa mai calculeze sporul si sa-l adauge la salariu?
Daca ma uit mai bine vad ca totalul de puncte general se imparte la 35 (vechimea obligatorie) si nu la 44 cat este cea rezulytata, asa ca am impresia ca stagiul asimilat vine in favoarea mea. Am dreptate?
1. Este corect si legal cum s-a calculat punctajul mediu anual.
2. Indiferent de cate luni lucrati intr-un an puncatjul calculat se imparte la 12 deoarece este posibil ca in restul lunilor sa fi avut venituri din alta sursa sau alte perioade asimilate stagiului de cotizare.
3. Pana in 1992 sporurile de vechime sunt luate in calcul conform legii, pentru toata lumea la fel.
4. - Totalul punctelor calculate pentru toata perioada de cotizare se imparte la stagiul complet de cotizare prevazut in lege (in cazul dvs. acest stagiu este de 35 de ani).
- Este in favoarea dvs. deoarece cu cat aaveti un stagiu de cotizare mai mare, peste stagiul complet de cotizare, cu atat si punctajul mediu anual va fi mai mare.
5. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 94
(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
...
Art. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6.
...
Art. 165
...
(3) Sporul de vechime care se utilizeaza la stabilirea punctajelor lunare este urmatorul:
a) perioada 1 martie 1970—1 septembrie 1983:
— 3% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 5—10 ani;
— 5% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 10—15 ani;
— 7% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 15—20 ani;
— 10% pentru o vechime in munca totala de peste 20 de ani;
b) perioada 1 septembrie 1983—1 aprilie 1992:
— 3% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 3—5 ani;
— 6% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 5—10 ani;
— 9% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 10—15 ani;
— 12% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 15—20 ani;
— 15% pentru o vechime in munca totala de peste 20 de ani.
(4) Pentru perioadele de dupa 1 aprilie 1992, sporul de vechime utilizat la stabilirea punctajelor lunare este cel inscris in carnetul de munca sau in alte acte doveditoare.
...
In primul rand vreau sa va multumesc pentru raspunsurile primite, care prin profesionalismul lor mi-au fost de un real folos
As mai dori un ajutor pentru lamurirea urmatoarei situatii. Va voi prezenta mai jos o secventa cu veniturile anuale pe perioada anilor 1980 - 1985, unde 'p' este punctajul anual calculat, datele fiind luate din documentele 'Date referitoare la activitatea in munca' si 'Punctaje anuale', ambele primite in copie de la casa de pensii
01.01.1985 - 31.12.1985 3060,00 + 9% p = 1.17984
---------------------------------------------------
Observatii:
1. In 1981 p = 1,13102
2. In 1981 venitul creste , punctajul creste p = 1.19544
3. In 1982 venitul creste , punctajul scade p = 1.13402
4. In 1983 venitul creste , punctajul scade p = 1.13145
5, In 1984 venitul creste , punctajul creste p = 1.17597, dar este sub 1981
6. In 1985 venitul creste , punctajul creste p = 1.17984 (nesemnificativ fata de 1984
adica un spor de 0,04%) si ramane in continuare sub nivelul celui din 1981
Este posibil?
Va multumesc in avans pentru timpul si atentia acordate