avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... efectele insolventa asupra actionarilor.
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

efectele insolventa asupra actionarilor.

O societate tranzactionabila pe Rasdaq se afla in procedura de reorganizare judiciara. Tranzactionarea a fost suspendata. Planului de reorganizare urmareste absorbtia acesteia prin fuziune cu o alta societate, si aceasta in reorganizare.Dupa absorbtie, prima societatea va fi radiata si retrasa de la Bursa.
Intrebari 1.ce se intampla cu actiunile, vor fi rascumparate ? 2.cum este numit administratorul special in cazul insolventei? Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2015
sch, utilizator
Cel mai recent răspuns: rrocambole , utilizator 23:07, 15 Iunie 2015
Conform Legii nr. 151/2014 care desfiinteaza piata RASDAQ, din 24.10.2014, companiile listate pe RASDAQ au avut la dispozitie 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii care clarifica statutul acestei piete pentru a convoca AGEA in care sa decida daca se delisteaza sau daca se transfera pe un sistem alternativ de tranzactionare sau pe piata reglementata.

Cele 120 de zile au expirat.
Daca nu s-a convocat in termen AGEA, delistarea este automata.

Actionarii care nu au votat în favoarea delistarii au dreptul de a se retrage din societate şi de a solicita cumpararea actiunilor lor de catre firma.
Acestia au la dispozitie 90 de zile de la data publicarii hotararii AGA de delistare pentru a face cereri.
Dreptul de retragere poate fi exercitat şi daca AGA nu s-a desfasurat din cauza neindeplinirii conditiilor de cvorum, daca nu a fost luata nicio decizie sau daca AGA nu a fost convocata în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a Legii 151/2014 privind desfiintarea pietei RASDAQ (24 octombrie 2014).
In aceste cazuri termenul de depunere a cererii de retragere este tot de 90 de zile şi curge de la data desfasurarii adunarii generale sau de la data expirarii termenului de 120 de zile dat pentru convocarea AGA.
Odata ce a fost depusa prima cerere de retragere, societatea trebuie sa se adreseze în cinci zile lucratoare Oficiului Registrului Comertului care va numi un expert autorizat independent pentru stabilirea pretului real al actiunilor.
Evaluatorii au la dispozitie 30 de zile lucratoare pentru a finaliza raportul privind pretul.
Daca sunt de acord cu pretul stabilit, actionarii care au depus deja cereri vor primi banii în 30 de zile lucratoare de la data expirarii termenului dat evaluatorului pentru finalizarea raportului.
Actionarii care considera neechitabil pretul de retragere stabilit de evaluator pot cere în instanta obligarea societatii sa le plateasca un pret pe care acestia il considera corect.

In cazul procedurii insolventei Lichidatorul si/sau Administratorul judiciar sunt numiti de Judecatorul Sindic si pot fi schimbati prin hotararea Comitetului creditorilor.
Multumesc. Ma interesa cazul concret, expus (societatea se afla in reorganizare judiciara); procedura e aceeasi?
Ultima modificare: Marți, 9 Iunie 2015
sch, utilizator
Ce se intmpla daca societatea se afla in faliment, ea mai este obligata sa-si rascumpere actiunile in cazul retragerii de la tranzactionare?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pretul actiunilor sch sch O societate tranzactionabila pe Rasdaq decide delistarea si transformarea in societate inchisa. Unde poate fi gasit pretul per actiune stabilit in urma ... (vezi toată discuția)
Fuziune societati sch sch O societate tranzactionabila pe Rasdaq se afla in procedura de insolventa.Ea a hotarat delistarea de pe piata. Planul de reorganizare urmareste absorbtia ... (vezi toată discuția)
Inchidere s.a. bog.dan bog.dan Buna seara, puteti sa imi spuneti cum se poate ca o societate listata pe RASDAQ sa fie transformata in societate de tip inchis ? Care sunt criteriile pentru ... (vezi toată discuția)