avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Inchidere S.A.
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Inchidere S.A.

Buna seara,
puteti sa imi spuneti cum se poate ca o societate listata pe RASDAQ sa fie transformata in societate de tip inchis ?
Care sunt criteriile pentru a putea face acest lucru ?
Multumesc anticipat!
Stimate domn,
din pacate nu suntem la curent cu detaliile privitoare la noile reglementari si criterii de listare, sau delistare, a firmelor pe RASDAQ,dar credem ca urmatoarele informatii,v-ar putea lamuri intr-un fel sau altul problema.
Piata extrabursiera Rasdaq trece printr-o veritabila perioada de "curatenie generala", numarul societatilor delistate sau suspendate de la tranzactionare ajungand la aproape 1.300. Suspendarea de la tranzactionare reprezinta o masura temporara, menita sa elimine acele elemente care ar putea duce la o perturbare a pietei. Dincolo de efectele relativ pozitive asteptate prin aceasta masura, exista si implicatii nu tocmai fericite. Astfel, aproximativ 100.000 de actionari se vad pusi in situatia de a nu-si mai putea vinde actiunile pe o piata reglementata.
Potrivit unui comunicat al Bursei electronice Rasdaq, in cursul saptamanii trecute au fost suspendate de la tranzactionare 794 de societati. Ca urmare, in momentul de fata, pe piata extrabursiera Rasdaq, din 5.877 de societati comerciale tranzactionate de-a lungul timpului, mai sunt listate doar 3.912. Semnalul pentru "macel" a fost dat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) care, prin decizia nr.1014 din 24.06.2002, a hotarat sa fie scoase de la tranzactionare toate societatile comerciale care nu indeplinesc conditiile minime obligatorii pentru a activa pe o piata reglementata. Acestea sunt: societatea sa aiba minimum 100 de actionari, un capital social de cel putin 100.000 de euro, echivalat in lei si sa incheie un contract cu un registru independent autorizat, pentru ca oricine este interesat sa poata afla care este structura actionariatului societatilor in cauza.
Trei categorii de listare
"Curatenia" pietei Rasdaq a inceput in luna iulie, prin delistarea unui numar de 302 societati care nu mai indeplineau cerintele impuse de Regulamentul 2/2002 al CNVM, potrivit caruia piata Rasdaq va fi reorganizata prin infiintarea a trei categorii de listare. Ramona Merce, seful Departamentului Marketing in cadrul societatii de bursa Rasdaq, sustine ca "noile categorii de tranzactionare vor intra in vigoare pana la sfarsitul saptamanii viitoare. Astfel, piata extrabursiera va fi impartita in Categoria I, Categoria II si Categoria de baza. Pentru a fi inclus in Categoria I, un emitent trebuie sa inregistreze profit cel putin un exercitiu financiar din ultimele doua, sa raporteze o cifra de afaceri de minimum noua milioane de euro, o valoare totala a activelor de peste 4,5 milioane euro si un capital social de un milion de euro. Pentru celelalte categorii, criteriile de admitere sunt mai putin exigente, dar, in urma aplicarii acestora, doar 20 de societati comerciale indeplinesc criteriile de listare pentru Categoria I, iar 90 de emitenti pentru Categoria a II-a".
La aceasta veritabila avalansa a delistarilor, o contributie importanta au avut-o si actionarii majoritari ai societatilor in cauza. Practic, numarul investitorilor care isi anunta intentia de a-si delista companiile creste pe zi ce trece. Aceasta solutie este aleasa, in cele mai multe cazuri, pentru a evita devalorizarea actiunilor, ca urmare a declinului pietelor bursiere in ansamblul lor, dar si pentru a pastra o structura unica a actionariatului. De asemenea, se doreste transformarea firmelor in societati inchise. In aceasta situatie, principalul avantaj al actionarilor este acela ca deciziile luate nu mai trebuie facute publice si aduse la cunostinta CNVM.
Reorganizarea pietei Rasdaq si delistarea pe banda rulanta a societatilor cotate ii afecteaza in cel mai inalt grad pe actionarii minoritari. Potrivit estimarilor analistilor, numarul celor care vor avea de suferit din cauza acestor masuri se apropie de 100.000. Micii actionari nu vor mai putea sa incaseze dividende si sa-si vanda actiunile pe o piata reglementata, in functie de cerere si oferta. Singura solutie pe care "minoritarii" o mai au la dispozitie este sa-i convinga pe majoritari sa convoace o adunare generala, in care sa se decida indeplinirea conditiilor CNVM si, implicit, readmiterea la tranzactionare. Termenul legal in care pot face acest lucru este de 60 de zile de la delistare.
Va dorim succes !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Efectele insolventa asupra actionarilor. sch sch O societate tranzactionabila pe Rasdaq se afla in procedura de reorganizare judiciara. Tranzactionarea a fost suspendata. Planului de reorganizare urmareste ... (vezi toată discuția)
Pretul actiunilor sch sch O societate tranzactionabila pe Rasdaq decide delistarea si transformarea in societate inchisa. Unde poate fi gasit pretul per actiune stabilit in urma ... (vezi toată discuția)
Refuz efectuare opp vs proces initiat de actionarul minoritar ioni3 ioni3 Buna seara, Este vorba de o societate listata pe BVB. Actionarul majoritar al acestei societati trebuia sa deruleze o oferta publica de preluare obligatorie ... (vezi toată discuția)