avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Compensari Hotarari
Discuție deschisă în Executare silită

Compensari Hotarari

Buna seara .
Ma judec de mai multi ani(14) cu o persoana (procesomana).In total sunt in jur de 250 procese . 240 sunt castigate de mine. Unul dintre procese pe care la castigat
adversara are cheltuieli de judecata in valoare de 8.000 roni . Eu am de primit de la celelalte procese in jur de 25.000 roni.Problema consta in faptul ca aceasta a cesionat datoria mea de 8.000 roni catre o terta persoana care acum doreste sa ma execute silit. Persoana cu care eu ma judec are datorii si catre stat ,acestea reiesind din procesele penale pierdute ,trebuind sa achite catre stat cheltuieli judiciare.
Intrebare : Exista o solutie prin care sa ajung la compensare ?
Va multumesc frumos ...



Cel mai recent răspuns: GamaTiti , utilizator 13:11, 8 Iunie 2015

Dvs sunteti debitor cedat, procesomanul anterior descris este cedent si noul dvs creditor este cesionarul creantei, in aceasta ecuatie va invederez urmatoarele:

- compensatia legala opereaza de drept, potrivit prevederilor art 1617Cciv atunci cand exista doua datorii certe, lichide si exigibile, oricare ar fi izvorul lor si care au ca obiect o suma de bani (...) si partile sa nu fi renuntat tacit sau expres la compensatie. (Exemple de renuntare tacita la comensatie: executare silita pentru indeplinirea obligatiei de plata realizata de catre dvs pentru intreaga obligatie de plata fara a deduce in prealabil sumele compensate, daca procedura de executare a fost demarata dupa ce datoriile reciproce existau, sau executare silita demarata de catre cedent inainte de cesiune );

- potrivit prevederilor art 1582 Cciv debitorul poate sa opuna cesionarului (ulterior notificarii cesiunii) toate mijloacele de aparare pe care le-ar fi putut invoca impotriva cedentului, astfel el poate sa opuna orice cauza de stingere a obligatiei de plata cum ar fi compensatia.

Singurul caz in care compensatia, ca modalitate de stingere a obligatiei, nu poate fi opusa cesionarului este atunci cand debitorul cedat accepta cesiunea (nu e cazul dvs ptr ca in speta cesiunea va fost notificata nu ati acceptat-o expres).

Totodata, in cazul in care notificarea cesiunii catre debitorul cedat se realizeaza de catre cesionar acesta are obligatia comunice dovada scrisa a cesiunii, putand sa-si suspende indeplinirea obligatiei pana la data la care i se comunica inscrisul doveditor al cesiunii, potrivit art 1578 Cciv, deci puteti solicita sa vi se comunice contractul de cesiune a creantei incheiat intre cedent si cesionar pentru a verifica calitatea noului creditor.

Concluzie, trebuie sa notificati cesionarului faptul ca in prezenta creantelor reciproce (ce indeplinesc cerintele prevazute de art 1617 fiind constatate prin hotarari judecatoresti) dintre dvs si cedent a operat compensatia si astfel cesiunea este caduca :) astfel ca cedentul va raspunde in garantie fata de cesionar daca cesiunea a operat cu titlu oneros in conformitate cu prevederile art 1585 alin (2) Cciv.

Daca ulterior notificarii acesta se incapataneaza sa va execute silite formulati contestatie la executare (suspendarea executarii silite/intoarcerea executarii silite, dupa caz) in termen de 15 zile de la data receptionarii somatiei prin care solicitati anularea executarii silite, aratand instantei ca a intervenit compensarea legala de drept intre dvs si cedent si ca astfel executarea silita este lipsita de obiect, solicitand obligarea cesionarului la plata cheltuielilor de judecata efectuate.

Va multumesc mult pentru raspuns.
As mai avea o intrebare daca se poate .
Exista vreo lege care poate stopa asemenea persoane?
Doresc sa mentionez ca persoana respectiva are procese si cu toti judecatorii,procurorii,executorii,politistii, plus alte persoane .
Nu inteleg de ce exista frica acestora da a i aplica amenzi pentru comportamentul din sala de judecata (aceasta tipand efectiv).

Va multumesc anticipat ...
Ultima modificare: Luni, 8 Iunie 2015
Admin, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de cesiune creanta dumilor dumilor Buna ziua! Avem urmatoarea situatie: \" A \" are datorie la \" B \" si \" B \" are datorie la \" C\". 1. cine este creditor cedent, cesionar si creditor ... (vezi toată discuția)
Creante.. albulescu albulescu Buna seara,o firma isi poate ceda sau vinde creantele unei alte firme?Dar o persoana fizica poate sa-si cedeze sau vinda creantele pe care le are la MF dupa ce ... (vezi toată discuția)
Cesiune creanta medalex medalex Am incheiat un contract de cesiune creanta in care am calitatea de cesionar. Contractul in baza caruia s-a cedat creanta nu a mai fost dus la indeplinire ... (vezi toată discuția)