avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Am fost sau nu talharit
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Am fost sau nu talharit

va salut...sunt nou pe forum,daca gresesc cu ceva imi cer scuze...in urma cu 6 saptamani un prieten a vrut sa duca la amanet un Iphone 5! L-am intrebat ce pret ii ofera amanetul pt telefon,iar el mi-a spus ca 5milioane! I-am propus sa ii ofer eu aceasta suma in schimbul telefonului fara a-i cere dobanda,(i-am spus ca in caz ca nu il scoate de la amanet sa imi ramana mie...mi-s-a parut tentant sa cumpar un Iphone 5 la 5 milioane),iar in decurs de o luna sa imi aduca banii inapoi,sau imi ramane mie telefonul...zis si facut...ii dau banii si imi lasa telefonul!! Dupa 3 saptamani era ora 1 noaptea,eram in oras,iar acesta ma suna sa ma duc in parc ca a gasit sa vanda telefonul cu 7 milioane si ca imi da banii inapoi si ii raman si lui 2 milioane...Ma duc in parc,acesta imi cere telefonul si pleaca cu el,fara a-mi inapoia banii.L-am intrebat unde sunt banii,de ce nu mi-i da,acesta intorcandu-se la mine si lovindu-ma in zona fetei,dupa care a sarit si fratele acestuia si m-au lovit amandoi si m-au tavalit pe jos aproximativ 15 minute! Am plecat,iar a 2a zi am gandit ca ar fii bine sa vorbesc cu parintii acestora,insa cand m-am dus sa vorbesc,tatal lor a reactionat violent,amenintandu-ma ca ma bate si ca va face plangere impotriva mea pt camatarie :O :O ...atunci m-am dus direct la politie,am vorbit cu un politai de la cercetari penale,iar acesta m-a chemat a 2-a zi deoarece iesise din tura si mi-a spus ca este talharie...A 2a zi cand am plecat la politie,acolo erau 3 politai de la cercetari penale,spunandu-mi ca fapta nu se incadreaza la talharie ci mai degraba la inselatorie...apoi m-am dus si am depus plangere! Dupa ce am depus plangerea,am fost atat de increzator incat nu am cerut nr de inregistrare si am plecat...astazi dupa aproximativ 4 saptamani nu am primit niciun raspuns din partea politiei,iar acel politai spune ca nu poate sa faca nimic deoarece nu am dus certificat medico-legal!! Acestea fiind spuse am cateva intrebari... :
1). Am vreo vina in toata povestea asta?
2). Mai am vreo sansa sa recuperez prejudiciul?
3). Este posibil la o fapta penala sa nu primesti niciun raspun dupa 4 saptamani de la depunerea plangerii?
Va multumesc,astept raspuns!
Cel mai recent răspuns: Ghytzza , utilizator 01:20, 13 Iunie 2015
Dvs. i-ați dat telefonul de bună voie, inițial neavând loc acte de violență în vederea luării telefonului de la dvs. Tâlhăria presupune furt și violență, ori aici este vorba doar despre violență .
Actele de violență trebuie dovedite, ați fi putut depune plângere pentru loviri și alte violențe, prezentând și un certificat medico-legal.
Cât privește fapta pe care ați considerat-o a fi tâlhărie, poate fi vorba mai degrabă despre înșelăciune sau abuz de încredere.
Cu siguranță că veți primi și un răspuns de la organele de urmărire penală, dacă veți solicita informații privind stadiul plângerii depuse .
Si in opinia mea este vorba de inselaciune la prima fapta.
Nu ati urmari in urma agresiunii? Nu ati ajuns la spital? Daca situatia prezentata de dvs este adevarata nu pot sa cred ca nu a vazut nimeni incidentul, spuneti ca a durat 15 min. toata agresiunea.
Chiar daca nu ati avut zile de ingrijiri medicale, in urma plangerii ar fi trebuit sa se retina si art.193 alin.1 c.p. avand in vedere situatia de fapt prezentata.
ART. 193 c.p.
Lovirea sau alte violenţe
(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

incidentul a fost vazut de cativa prieteni de-ai lor...nu s-a bagat absolut niciunul!! Acestia fiind si cunostine de ale mele nu am mentionat in plangere,mi-a fost teama de alte incidente...Sunt camere de filmat in acea zona,chiar daca era noapte si nu stiu daca sunt cu infrarosu,banuiesc ca ceva tot se va putea observa....In alta ordine de idei...pot fii acuzat de camatarie? Imi mai pot recupera prejudiciul?
Ghytzza a scris:

In alta ordine de idei...pot fii acuzat de camatarie?

Nicidecum , nu ai perceput dobanda , practic l-ai imprumutat iar recuperarea telefonului a fost premeditata de catre prietenii tai . Cercetarea politiei trebuia demarata oricum , chiar daca nu exista certificat medico legal.Mergi la politie pentru a intreba de stadiul anchetei , daca zmardoiul a fost chemat la sectie pentru lamuriri , etc.
am inteles,multumesc...si intrebarea care ma macina cel mai tare...imi pot recuperabanii,ii poate silii legea sa imi inapoieze banii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incaierare parcare mall Toma1986 Toma1986 Buna ziua! Acum o saptamana si doua zile se intampla sa ma aflu in parcarea unui mall in cautarea unui loc de parcare cu prietenul meu (cel care conducea). In ... (vezi toată discuția)
Agresiune, consecințe gabita60 gabita60 am fost agresata de sot si amenintata ca ma omoara ,am sunat la 112 ,a venit politia( intre timp sotul a plecat de acasa )am facut plangere penala la politia ... (vezi toată discuția)
Ce pot face? elciu elciu Intr'o dimineata un prieten de'al meu i'a inmnanat unui baiat 2 placute de memorie ram pentru a le vinde si ne-a zis sa il sunam dupa amiaza pentru a ne ... (vezi toată discuția)