avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Predare copii act proprietate si CI pt separare ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Predare copii act proprietate si CI pt separare asociatie proprietari

Buna ziua,

In urma deciziei de separare a asociatiei de proprietari de asociatia mama, persoana delegata sa se ocupe de procesul propriu zis de separare ne solicita copii ale actului de proprietate al aparatamentului si cartii de identitate a proprietarului, motivand ca sunt necesare pentru judecatorie. Nu am gasit aceste documente mentionate in niciuna din listele de acte necesare pentru separarea/infiintarea unei asociatii de proprietari si in astfel de situatii este bine sa fii precaut. Sunt intr-adevar necesare copiile acestor acte? Ce risc daca i le predau persoanei respective, avand in vedere ca este vorba doar despre niste copii, fara original si fara legalizare?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:39, 9 Iunie 2015
Poate ca putini din cei ce-si dau cu parerea aici au trecut efectiv prin procedura de infiintarea aunei asociatii de proprietari.
In sectiunea "documente utile" cred ca am postat intreaga lista cu inscrisurile ce trebuiesc depuse la dosarul (doasrele, ca sunt 3 mari plus unul mic) la judecatorul delegat pentru infiintarea asociatiei.
Printre aceste inscrisuri sunt si copiile actelor de proprietate sigur ca e vorba de actul complet cu to cu schite. Nu se duce judecatorul sa caute la cadastru ori la primarie ori altundeva aiurea actele. Daca vrei asociatie trebuie sa depui actele si nu sa trimiti judecatorul dupa acte.
Apoi toate inscrisurile ce se depun la dosar trebuiesc semnate de presedinte (reprezentantul asociatiei) care scrie acolo "conform cu originalul" si astya prin declaratie notariala pe propria raspundere.
Pai asta inseamna nu numai ca proprietarul trebuie sa predea o copie a actului de proprietate dar trebuie sa arate originalul presedintelul odata cu copia depusa.

Sigur ca este inca mare birocratie in Romania dar pe undeva cred ca este inca necsara pentru ca sunt si oameni care nu respecta legislatia din convingere ci doar de frica, oameni care falsifica inscrisuri, care vor sa insele...
Poate ca teptat se vor mai elimina din pasii birocratici pe masura ce oamenii vor activa din ce in ce mai constienti, mai corecti...
RASPUNS CLAR - ca la copii de clasa I:

1. Depuneti documentele la asociatie daca doriti infiintarea as. prop.;pPonderea ceruta de lege este de 50% +1 dintre proprietarii din condominiu;

2. Nu depuneti documentele cerute. Nu este nicio problema daca totusi se strang documentele de la 50%+1 dintre proprietarii din condominiu, insa dvs. :
- nu puteti deveni membru al as. prop.;
- puteti participa la AG ale as. prop., dar nu puteti vota;
- nu puteti alege si nu puteti fi ales;
In schimb:
- aveti aceleasi obligatii ca si in cazul in care ati fi membru al as. prop.

Acum dvs. alegeti in ce barca vreti sa fiti.

Sfat: pe copiile pe care le dati la asociatier, puteti scrie in diagonala : "pentru uzul asociatiei de proprietari" , data si semnatura.

Daca considerati ca noi aici ne-am contrazis pe teme de legislatie - a fost poate si o invitatie pentru dvs. si alti suspiciosi de a mai citi legislatia specifica as. prop. si numai - adica sa stim despre ce vorbim...

Am citit legislatia si am intrebat aici tocmai pentru ca nu am gasit nicaieri mentionate aceste acte. Eu nu vreau sa fiu Gica contra si nici sa pun bete in roate infiintarii asociatiei, imi doresc sa se infiinteze si am votat pentru acest lucru. Tot ce vreau sa stiu este la ce riscuri ma supun. Va multumesc pentru ajutor si amabilitate.
Daca ziceti ca ati citit legislatia, ce ziceti de urmatorul citat din HG nr. 1588/2007, art. 12, cap. (B) Obligatii (ale proprietarilor):
g) la dobândirea proprietătii, să depună în copie, la asociatie, actul de proprietate;

As vrea sa va mai intreb ceva:
- unde mai depune " romanul" copii dupa actele casei, copii dupa actele de identitate?
Asta asa ca sa intelegeti ca a trecut vremea cand se puteau vinde/cumpara locuinte, doar cu niste copii xerox si alte acte falsificate. Sunt mai multe "filtre" care fac aproape imposibil acest lucru...

Se pare ca ati inteles, personal nu am nimic sa va reprosez, sunteti extrem de grijuliu cu proprietatea dvs., insa in cazul de fata, asa se procedeaza. Cum vrei sa devii membru intr-o as. prop. daca nu dovedesti (cui - judecatorului delegat) ca esti propietar in acel condominiu?
Deci, prin depunerea actelor cerute in vederea constituirii as. proprietari, nu va supuneti nicunui risc. Sa vedeti cate semnaturi si dovezi trebuie sa indeplineasca viitorul presedinte ales de dvs. in AG de constiuire...
Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare pentru inscriere ca membru in asociatia de proprietari cristianvicentiu cristianvicentiu Buna seara tuturor ! De curand, presedintele blocului in care locuiesc, ne-a inmanat proprietarilor o cerere de inscriere ca membru in Asociatia de ... (vezi toată discuția)
Data tabel infiintare ap BX BX Am primit de la primarie un model de table pentru infiintare asociatie proprietari. In tabel, trebuie trecut nume, prenume, CNP, S/N/CI, Nr. Titlu de ... (vezi toată discuția)
Se modifica acordul de asociere? Juliano5 Juliano5 Buna ziua.La o asociatie de proprietari,inregistrata anterior L.230/2007,locatarii noi veniti in condominiu,depasesc nr.locatarilor care au constituit A.de ... (vezi toată discuția)