avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 188 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere individuala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere individuala

In Codul muncii nu este specificat care este procedura pe care trebuie sa o urmeze angajatorul in cazul concedierii individuale pentru motive care nu tin de persoana salariatului, asa cum este prevazut in situatia concedierii colective.
Acest lucru inseamna ca salariatul este la mana angajatorului si nu are nici macar dreptul la consultare personala sau prin sindicat, asa cum prevede procedura in cazul concedierii colective?
In cazul concedierii individuale se urmareste numai Contractul colectiv?
Cel mai recent răspuns: alinedelea , utilizator 19:50, 22 Iunie 2015
Daca legea nu prevede o procedura care sa implice si sindicatul si in cazul concedierii individuale, chiar daca sindicatul se implica el nu va fi luat in seama si in plus nu va exista acea corespondenta obligatorie intre sindicat si angajator.
Pe scurt eu consider ca cel putin in cazul concedierii individuale pe motive care nu tin de persoana salariatului ar trebui sa existe aceiasi procedura ca si in cazul concedierii colective, altfel apare o discriminare.Nicodata angajatorul nu va pune semnul egal intre Codul muncii si Regulamentul de ordine interioara, iar CCM de regula respecta strict litera Codului Muncii.
Cred deci,ca ar trebui revizuit si imbunatatit Codul Muncii prin introducerea procedurii de concediere individuala asa cum am precizat mai sus, altfel apare o discriminare daca nu chiar un abuz.
Pe scurt art.65 Codul muncii este discriminatoriu.
Ultima modificare: Luni, 22 Iunie 2015
alinedelea, utilizator
Art.65 C.mun. a fost supus exceptiei de neconstitutionalitate de mai multe ori si daca este inca in vigoare, inseamna ca respecta Constitutia.
Poate nu s-a gasit inca o cale de a demonstra si convinge, dar chiar si numai bazandu-ne numai pe bunul simt se poate observa ca ceva nu este in regula cu acest articol.
Supunand de mai multe ori - perioade diferite de timp - un articol de lege exceptiei de neconstitutionalitate , nu cred ca s-a omis ceva in analizarea acestuia in raport cu alte prevederi legale si constitutionale.
Probabil ca daca s-ar invoca exceptia de neconstitutionalitate a art 65 Codul muncii din punctul de vedere al discriminarii pe care acesta o creeaza intre salariatii disponibilizati individual pentru motive care nu tin de persoana lor, care nu dispun de o procedura de concediere individuala si salariatii concediati colectiv pentru motive care nu tin de persoana lor, care beneficiaza de o procedura de concediere colectiva, atunci este posibil ca CCR sa se pronunte ca art 65 este neconstitutional din acest punct de vedere..
Ultima modificare: Luni, 22 Iunie 2015
alinedelea, utilizator

Alte discuții în legătură

Concedierea colectiva vs alesii din sindicat Ileana Costin Ileana Costin Referitor la concedierea colectiva : * Art.60 lit.g din Codul Muncii republicat, interzice concedierea salariatilor \"pe durata exercitarii unei [u]functii ... (vezi toată discuția)
Restructurare Luciana21 Luciana21 Va rog sa imi spuneti ce pasi ar trebui sa urmez in caz de restructurare a posturilor...ma refer fata de angajatii vizati si in special termenele pe care ... (vezi toată discuția)
Litigiul ;conflict de munca adamdelia adamdelia Buna ziua , Ma intereseaza si pe mine sa stiu daca este vreo diferenta intre Concedierea Colectiva si Planul de Reorganizare si Modificarea structurii ... (vezi toată discuția)