avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cheltuieli
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cheltuieli

Buna ziua

Delegatul firmei, in interes de serviciu pleaca in strainatate, pe banii firmei cumpara mancare, bautura si la intoarcere aduce bonul. Cum se contabilizeaza aceste cheltuieli?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 13:13, 17 Iunie 2015
Deplasarile in interes de serviciu in tara si strainatate se fac pe baza de diurnal.Limita este de 42.5lei/zi.Ce depaseste aceasta suma,se supune impozitarii cu 16%
Diurna pt strainatate nu e in limita scrisa mai sus, ci e prevazuta de HG privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, si pt UE e de 2,5x 35 euro/zi (dar verificati tara si nivelul diurnei).

Daca salariatul primeste diurna, nu mai poate deconta si alte achizitii de alimente. Desi se poate motiva ca respectivele achizitii sunt protocol. Depinde in caz de control cum incadreaza cei de la ANAF.

Daca se reincadreaza diurna primita ca si salariu atunci se aplica:

ART. 55 Definirea veniturilor din salarii
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică şi următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
i) indemnizaţia şi orice alte sume de aceeaşi natură, primite de salariaţi pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, pentru partea care depăşeşte limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice. Aceste prevederi se aplică şi în cazul salariaţilor reprezentanţelor din România ale persoanelor juridice străine;





ART. 296^4 Baza de calcul al contribuţiilor sociale individuale

(1) Baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale individuale obligatorii, în cazul persoanelor prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b), reprezintă câştigul brut realizat din activităţi dependente, în ţară şi în străinătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, care include:
m) indemnizaţiile şi orice alte sume de aceeaşi natură, primite de salariaţi pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, pentru partea care depăşeşte limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice. Aceste prevederi se aplică şi în cazul salariaţilor reprezentanţelor din România ale persoanelor juridice străine;


Ultima modificare: Miercuri, 17 Iunie 2015
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna 2013 Lizuca12 Lizuca12 Buna ziua, Care este diurna interna maxima deductibila, a ramas tot 13x2,5=32,50 lei Ce este peste se considera cheltuiala nedeductibila ? Daca diurna ... (vezi toată discuția)
Impozitarea diurnei og 8/2013 22.08.2009 22.08.2009 va rog a ma ajuta la urmatoarea intrebare : Cf. OG 8/20013 de la 01.02.2013 \\"g) indemnizaţiile primite pe perioada delegării şi detaşării ... (vezi toată discuția)
Diurna peste plafon kerekesmargo kerekesmargo diurna care depaseste 13 ron*2,5= 32.50 se considera avantaj in natura si se calculeaza contributii sociale pentru aceste sume (vezi toată discuția)