avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare teren cu vicii ascunse
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare teren cu vicii ascunse

Buna ziua
In anul 2014 am vandut doua parcele de teren intravilan iar recent s-a dovedit

ca pe sub ele trece o teava de gaze, care anuleaza posibilitatea construirii

unei case pe aceste terenuri.
La data vanzarii terenurilor nu am avut cunostinta de existenta acestei tevi de

gaze. Cu cateva luni inainte de a vinde cele doua parcele, am efectuat cadastrul

si inscrierea in cartea funciara, ocazie cu care mi s-a eliberat si certificatul

de urbanism.
In certificatul de urbanism se specifica faptul ca terenul poate fi folosit

pentru constructia de locuinte.
Mai mult decat atat, unul dintre cumparatori a efectuat demersurile pentru

obtinerea autorizatiei de construire a unei case. Si cu aceasta ocazie, primaria

a eliberat certificat de urbanism, conform caruia terenul poate fi folosit

pentru constructia unei case.
Despre existenta tevii de gaze am aflat recent, cand un angajat al companiei de

gaze a venit la fata locului si i-a anuntat pe noii proprietari ca sub pamant se

afla o teava de gaze si nu pot construi pe o distanta de cativa zeci de metri de

o parte si de alta a tevii.
Avand in vedere cele prezentate mai sus pot fi eu, in calitate de vanzator,

responsabil ca am vandut un teren cu vicii ascunse?
Mentionez ca intentionez sa solutionez aceasta situatie amiabil, dar nu vreau sa

ajung in situatia de a anula contractele de vanzare-cumparare.
Va rog sa ma ajutati in privinta a ceea ce voi putea face in continuare. In

acest moment, iau in calcul urmatoarele variante:
- acoperirea tevii cu un strat protector de ciment, pe cheltuiala proprie, cu

acordul firmei de gaze, pentru a reduce semnificativ distanta minima fata de

conducta, de la care se poate construi;
- despagubirea cu o anumita suma de bani, pe noii proprietari, pentru a reduce

prejudiciul creat;
- mergerea in instanta (ca ultima solutie, in caz ca voi fi dat in judecata),

pentru a-mi sustine cauza ca nu am avut cunostinta de existenta tevii ingropate

si ca am fost vanzator de buna credinta.
Va multumesc ca ati avut rabdare sa cititi postarea mea si astept sugestiile

dumneavoastra.
Eu as merge prima data pe varianta cererii de despagubiri de la firma de gaze sau obligarea acestei de instanta sa-si devieze traseul sau sa cumpere terenul, abia daca nu iese nimic din varianta respectiva as incepe sa ma gandesc la alte solutii, oricum legal nu are cine sa va traga pe d-voastra la raspundere, daca-i despagubiti pe cumparatori e doar un gest nobil din partea d-voastra nu o obligatie legala.
Actualul proprietar al terenului sa ceara devierea conductei deoarece a fost indus in eroare de nesemnalizarea conductei conform legii ,necomunicarea amplasamentului acesteia organelor de stat sau acordarea unor despagubiri proportionale pt lucrarile demarate si oprite din aceasta cauza precum si de faptul ca terenul este grevat faptic desi din acte rezulta ca nu este .
Vanzatorul terenului nu este obligat fata de cumparator pt existenta conductei ... decat daca a facut sapaturi pt gasirea unei eventuale conducte si a avut cunostinta de existenta ei inaintea perfectarii CV .
Cum spunea antevorbitorul ,despagubirile materiale reprezinta un gest nobil .
Devierea conductei costa mai mult decat valoarea terenului si nu este o solutie, aceste tevi au in general un diametru de 0,7 m.
In plus, devierea inseamna mutarea tevii, respectiv a restrictiei pe terenul altcuiva, adica aruncarea caprei moarte de la un proprietar la altul.
Ultima modificare: Duminică, 21 Iunie 2015
carmen2010, utilizator
Devierea conductei ...
Nu neaparat conteaza pe ce teren se muta ;poate fi unul grevat si destinat numai agriculturii .
Si exista posibilitatea reparatiei .
Buna ziua ,
Si eu am vandut , mai multe loturi de teren , ale mele si ale altor clienti : privind conductele de gaz , acestea au un ''regim de protectie ''
- primaria era obligata sa aiba cunostinta si sa va faca cunoscut si in speta dvs , EI NU V AU ATENTIONAT prin certif de urb . - sigur sunt buni de plata
- NU PUTETI - nici daca vreti sau va ''puneti in cap'' sau in stand pe maini cu capul in jos , sa turnati ciment peste teava ... ESTE EXCLUS !!
- firma de gaze , ERA OBLIGATA SA -SI FACA CUNOSCUTA - prezenta / existenta conductei de gaze - si ei sunt buni de plata
- vorbesc in cunostinta de cauza - este posibil daca ve ti gasii un avocat COMPETENT , sa va obtineti banii de la firma de gaze - VA POT SPUNE CU SIGURANTA - SE POT CERE DESPAGUBIRI , in cuantum al valoarii terenului- lipsa foloisintei bunului
CRED ca sunt 3 apecte care va pot aduce avantaje materiale dar cred ca va trebuii sa inapoiati banii cumparatorilor , nu datorita fatului ca le ati ascuns voit ceva ci unor terti ( primaria si firma de gaze ) pe care daca reusiti sa i dati in judecata , sigur ve ti castiga
TREBUIE sa verificati , care este REGIMUL DE PROTECTIE privind ridicarea de imobile , la ce distanta aveti voie sa contruiti ( dvs / cump )
zic eu ...

Alte discuții în legătură

Despagubiri/chirie pt conducta transgaz pe terenul meu sorin888 sorin888 Buna ziua, am un teren cumparat de mai multi ani. La vremea aceea, era extravilan agricol. Acum primaria l-a trecut in intravilan, am cerut certificat de ... (vezi toată discuția)
Teren proprietate privata traversat de conducta gaze ionelstoica73 ionelstoica73 in urma cu aprox 2luni am observat ca in zona unde eu detin un teren intravilan se desfasoara o activitate de inlocuite si deviere a conductei de medie ... (vezi toată discuția)
Inchidere balcon cu termopan - teava gaze Tutzu Tutzu Am cumparat de curand un apartament la parter, cu 2 balcoane. Pentru cele 2 balcoane exista toate aprobarile, iar aceste balcoane sunt prevazute sa fie ... (vezi toată discuția)