avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare teren cu vicii ascunse
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare teren cu vicii ascunse

Buna ziua
In anul 2014 am vandut doua parcele de teren intravilan iar recent s-a dovedit

ca pe sub ele trece o teava de gaze, care anuleaza posibilitatea construirii

unei case pe aceste terenuri.
La data vanzarii terenurilor nu am avut cunostinta de existenta acestei tevi de

gaze. Cu cateva luni inainte de a vinde cele doua parcele, am efectuat cadastrul

si inscrierea in cartea funciara, ocazie cu care mi s-a eliberat si certificatul

de urbanism.
In certificatul de urbanism se specifica faptul ca terenul poate fi folosit

pentru constructia de locuinte.
Mai mult decat atat, unul dintre cumparatori a efectuat demersurile pentru

obtinerea autorizatiei de construire a unei case. Si cu aceasta ocazie, primaria

a eliberat certificat de urbanism, conform caruia terenul poate fi folosit

pentru constructia unei case.
Despre existenta tevii de gaze am aflat recent, cand un angajat al companiei de

gaze a venit la fata locului si i-a anuntat pe noii proprietari ca sub pamant se

afla o teava de gaze si nu pot construi pe o distanta de cativa zeci de metri de

o parte si de alta a tevii.
Avand in vedere cele prezentate mai sus pot fi eu, in calitate de vanzator,

responsabil ca am vandut un teren cu vicii ascunse?
Mentionez ca intentionez sa solutionez aceasta situatie amiabil, dar nu vreau sa

ajung in situatia de a anula contractele de vanzare-cumparare.
Va rog sa ma ajutati in privinta a ceea ce voi putea face in continuare. In

acest moment, iau in calcul urmatoarele variante:
- acoperirea tevii cu un strat protector de ciment, pe cheltuiala proprie, cu

acordul firmei de gaze, pentru a reduce semnificativ distanta minima fata de

conducta, de la care se poate construi;
- despagubirea cu o anumita suma de bani, pe noii proprietari, pentru a reduce

prejudiciul creat;
- mergerea in instanta (ca ultima solutie, in caz ca voi fi dat in judecata),

pentru a-mi sustine cauza ca nu am avut cunostinta de existenta tevii ingropate

si ca am fost vanzator de buna credinta.
Va multumesc ca ati avut rabdare sa cititi postarea mea si astept sugestiile

dumneavoastra.
Interesul public primeaza interesului particular ,conducta e de interes public iar amplasarea /reamplasarea ei nu se poate refuza ,dar este conditionata .
Oricum ,cazul trebuie dezbatut in perfecta cunostinta de cauza- pana acum numai initiatorul topicului stie cu precizie vecinatatile parcelelor .
Daca la momentul vanzari nu ati avut cunostinta de existenta conductei ,nu prea aveti de ce sa va faceti griji - mai e si CU care atesta asta (indirect) .
Daca se anuleaza CV ,inapoiati banii cand aveti ... daca se ajunge la executare silita ,situatia nu prea e roza daca au ce executa .
Pai in acest caz este tot un interes particular. O anumita persoana (particular) vrea sa mute o conducta pe terenul altuia ca sa poata construi pe terenul sau. Ce sa construiasca? O casa, nu o scoala sau un spital... Adica sa privilegiez un particular in detrimentul altuia. Nu vad care-i interesul public. Da, existenta conductei este de interes public, dar modificarea traseului tine de interesul particular.
Alta ar fi fost situatia in care conducta ar trebui sa fie pusa de noua pentru alimentarea unui numar de case sau institutii s.a.m.d. Atunci ar fi clar un interes public, si au dreptul s-o aseze pe terenul tau. De obicei se alege traseul cel mai scurt, daca nu sunt alte impedimente....
Eu vad lucrurile un pic diferit ,adica: o anumita persoana vrea sa construiasca pe terenul care l-a achizitionat in acest sens si ulterior aflat ca nu poate construi deoarece altcineva a amplasat pe terenul respectiv o conducta si existenta acesteia a fost ascunsa ; proprietarul terenului are de partea lui legea ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubiri/chirie pt conducta transgaz pe terenul meu sorin888 sorin888 Buna ziua, am un teren cumparat de mai multi ani. La vremea aceea, era extravilan agricol. Acum primaria l-a trecut in intravilan, am cerut certificat de ... (vezi toată discuția)
Teren proprietate privata traversat de conducta gaze ionelstoica73 ionelstoica73 in urma cu aprox 2luni am observat ca in zona unde eu detin un teren intravilan se desfasoara o activitate de inlocuite si deviere a conductei de medie ... (vezi toată discuția)
Inchidere balcon cu termopan - teava gaze Tutzu Tutzu Am cumparat de curand un apartament la parter, cu 2 balcoane. Pentru cele 2 balcoane exista toate aprobarile, iar aceste balcoane sunt prevazute sa fie ... (vezi toată discuția)