avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Constructie biserica fara acordul vecinilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Constructie biserica fara acordul vecinilor

Buna ziua! Exact langa casa bunicii mele se construieste o biserica, dar nu i-a cerut nimeni acordul. Au daramat deja cladirea existenta, care era o casa de locuit tot fara a cere acordul. Precizez ca casa bunicii are peste 50 si ceva de ani si are deja un perete interior putin crapat. De asemenea, vor sa construiasca un wc cu latrina exact) langa gardul comun. Biserica pe care vor sa o faca ar fi ca o casa, pentru ca nu sunt foarte multi enoriasi. Din cate stiu, ceilalti doi vecini sunt de acord cu constructia, deoarece cel din spate este despartit de o livada foarte mare (parctic casa lui se situeaza pe o strada paralela), deci se afla la o distanta considerabila, iar cel de al doilea face parte din comunitatea acelei biserici.
Totodata in aceea zona sunt numai case de locuit si un mic chiosculet, mie nu mi se pare locul ideal pt o astfel de constructie... mai ales ca spatiul de constructie este destul de ingust, n-am mai vazut/auzit o biserica intre 2 case, intr-un spatiu care nu este foarte larg. Intrebarile mele sunt:
1. Aveau nevoie de acordul vecinilor si pentru daramarea constructiei vechi?
2. Care este distanta maxima legala care ar trebui sa fie intre casa bunicii si asa zisa biserica?
3. Tinand cont ca nu sunt foarte multi enoriasi (cel putin in momentul de fata) argumentul zgomotului ar putea ramane in picioare in cazul in care se ajunge in instanta? De unde stiu eu ca peste 2-3 ani numarul enoriasilor nu ajunge la 200 iar traficul/aglomeratia si nivelul de zgomot si cresc?
4. Unde as putea sa gasesc informatii legate de planul urbanistic? tinand cont de imprejurimi, nu cred ca este in regula amplasarea unei biserici in acea zona... desi ma tem ca nu se prea pune pret pe acest plan tinand cont ca vorbim despre o localiatate rurala...
5. In cazul in care facem o sesizare, se va tine cont de aceasta, avand in vedere ca cei 2 vecini sunt de acord cu constructia, iar noi suntem in minoritate (desi unul dintre ei, parctic nu este neaparat vecin avand in vedere distanta)?
6. In cazul in care se construieste o Biserica, aceasta nu trebuie sa respecte anumite limite legate de suprafata (trebuie sa se intinda pe o suprafata minima pentru a primi autorizatie)?
Cel mai recent răspuns: im82 , utilizator 08:04, 24 Iunie 2015
liamic43 a scris:


.Și nu uitați-
Refuzul de a-vă da acordul la o construcție aflată în proprietate este nejustificat în situaţia neafectării dreptului propriu de proprietate!!!!!!!!!!!!!!!
Gândiți-vă la un motiv temeinic pentru care nu doriți să vă dați acordul nu la motivele puerile pe care le-ați înșirat.


Respectând părerea antevorbitorilor, trebuie precizat:
Persoana căreia i se încalcă dreptul la confort: prin zgomote, scene care pot impresioana psihic, existența persoanelor care sprijină gardurile cerșind etc. trebuie să fie ascultată, respectată și ajutată. În plus ea este proprietar acolo de mai mult timp, a dobândit proprietatea înaintea bisericii care impune alte reguli de multe ori improprii vecinătății unor case particulare.
Să nu uităm: biserica este o instituție publică și nu o casă privată, deci se încadrează în alte coordonate.
Parcă s-a pomenit de niște fisuri în pereți, ce legătură au acestea cu noua construcție?

Ce ar fi să găsim totuși motivele valabile pentru contestarea construirii aici a bisericii în condițiile și structura actuală? Doamna parcă așa a rugat.
Ultima modificare: Luni, 22 Iunie 2015
im82, utilizator
@ "ynnocenta"
Cred ca problema in discutie este ca "autoritatile au raspuns ca nu pot aplica amenzi bisericii... ".
In alte locuri au fost atentionate bisericile sa reduca zgomotul exterior.
Daca tot s-a ajuns aici, permiteti-mi sa raspund ca nu vad care e problema ca "proprietarii au invatat pe de rost evanghelia si alte slujbe specifice botezului, nuntii si inmormantarii". Macar de-ar fi asa!
Si, apropo, sub aspect legal, benzinarie este voie sa se contruiasca in buricul targului?

Va rog sa reflectati la raspunsul lui lyamic, care mi se pare de bun-simt: sa nu confundam parerea noastra si gustul nostru cu altele, care tin de lege.

@lyamic 33:
Intr-adevar, discutia risca sa ajunga off-topic: s-a deschis subiectul motivelor LEGALE de contestare a construirii unui asezamant de cult. LEGALE, nu MORALE.
În cazul de față este vorba despre raporturi de vecinătate și depășirea inconvenientelor normale ale vecinătății- a se vedea în acest sens art,630NCC. Vorbesc la modul general, ca despre o construcție oarecare. Fiecare are obligația de a-suporta anumite inconveniente, inclusiv prejudicii minore, Nici unul din drepturi nu este un drept absolut ci este susceptibil de anumite restrângeri. Pe de altă parte cel prejudiciat are dreptul la despăgubiri,
și acest lucru îl va putea cere și forumista dacă va suferi presupusele prejudicii viitoare .
Dacă, în locul bisericii s-ar ridica un atelier auto care ar avea drept de funcționare de dimineața până seara, sau un atelier de prelucrat lemn, sau chiar o școală sau grădiniță.-eu stau lângă o școală și știu ce înseamnă asta. Sau minunatul sunet al manelelor și minunatul miros al grătarelor.,... Și sunt nenumărate exemplele și discuțiile despre vecinătate.
Poate dacă am fi mai toleranți, ar fi mai bine dar asta , în alt veac.
Numai bine.
Da, ne-am obișnuit SĂ TOLERĂM prea multe sau să gândim SĂ MOARA ȘI CAPRA VECINULUI.....

Imi pare rău că se gândește așa.

Ar trebui să se știe cum este să stai lângă un părinte care mai moare un pic cu fiecare mort din poartă, cu fiecare bocet, cu fiecare urlet.....Nu-i doresc nimănui acest lucru!

Dacă aici nu s-a primit un răspuns satisfăcător și nici de la un specialist, atunci, probabil că pentru unele dintre inconveniente negocierea între părți este utilă în această situație.

Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2015
im82, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O noua biserica intre blocuri vollu vollu Buna ziua, As dori sa stiu care sunt pasii de urmat pentru a actiona in instanta impotriva unei autorizatii de constructie data de primarie unei biserici care ... (vezi toată discuția)
Preotul ortodox i-a spus bunicii că nu va aproba înmormântarea ei lângă bunicul, unde are concesionat locul de veci, pentru că s-a pocăit. ce pot face ca să-l conving atunci când va sosi momentul? wazz wazz Buna ziua Bunicul meu a fost ingropat in cimitir ortodox acum 25 ani. Bunica mea are si ea loc de veci langa el tot de atunci. Ieri popa i a spus ca nu va ... (vezi toată discuția)
Biserica sonorizarea prea puternica manea1984 manea1984 Buna ziua, Am o mare problema cu sonorizarea prea puternica a bisericii vecina cu mine; in plus de asta ei au montat clopotul bisericii exact langa gardul ... (vezi toată discuția)