avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... dreptul asupra conceptului de afisare
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

dreptul asupra conceptului de afisare

firma X se ocupa cu afise publicitare si sustine ca are drepturi asupra desenului/ modelului industrial, iar sigla este inregistrata la OSIM. deasemenea, ei spun ca au drepturi si asupra conceptului de afisare. imi puteti oferi detalii referitoare la tipurile de drepturi invocate? multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters23707 , utilizator 14:02, 6 Iulie 2009
ce anume doriti mai concret?
doresc sa stiu ce inseamna ca au drepturi asupra desenului/ modelului industrial si asupra conceptului de afisare cat si ce implica aceste drepturi pentru cei care le detin! va reamintesc ca este vorba despre o firma de afise publicitare. multumesc!
Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana dezvaluie importanta aplicarii de catre titular (solicitant) pentru desenul/modelul industrial European prin avantajele pe care le prezinta.

1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale în interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Participant la savarsirea unei infractiuni,
Semne utilizate de intreprinderi, de fabrici, de comert sau de servici, pentru a deosebi produsele, lucrarile si serviciile lor de cele identice sau similare ale altor intreprinderi si pentru a stimula imbunatatirea calitatii produselor, lucrarilor si serviciilor.
Semne utilizate de intreprinderi, de fabrici, de comert sau de servici, pentru a deosebi produsele, lucrarile si serviciile lor de cele identice sau similare ale altor intreprinderi si pentru a stimula imbunatatirea calitatii produselor, lucrarilor si serviciilor.
Desenele comunitare inregistrate cuprind toate tarile membre ale Uuniunii Europene ca un tot unitar.
Dupa inregistrare, cererea depusa va fi divizata in mai multe cereri pentru desene/modele industriale comunitare, putand fi exploatate individual. Nu toate desenele industriale pot fi inregistrate.
In general vorbind un desen industrial trebuie sa fie nou cu privire la orice este deja cunoscut oriunde, inainte de data de inscriere a cererii de a inregistra desenul industrial.

Avantajele inregistrarii unui desen/model industrial sunt:
- chiar daca protejeaza doar aspectul produsului inregistrarea unui desen costa mai putin si dureaza mai putin decat cea a unui brevet;
- o singura cerere e valabila in toata UE si are acelasi efect in fiecare tara membra;
- o singura cerere poate cuprinde mai multe desene;
- desenele comunitare inregistrate sunt publicate la inregistrare, dar pot fi amanate si cu 30 luni de la completarea cererii de inregistrare, care pot preveni cunoasterea de catre competitie a desenelor inainte de a fi gata pentru scoatere pe piata;
- daca timpul mediu de viata al unui produs este mic, si produsul este simplu de fabricat, inregistrarea desenului se poate dovedi mai utila decat a uni brevet;
- se poate trece direct la actionare in instanta in cazul copierii ilegale, nu ca in ca in cazul dreptului de autor unde trebuie facuta dovada copierii. Insa, inregistrarea desenelor nu protejeaza modul de operare.
Protejeaza doar caracteristicile care apar in folosirea zilnica a produsului.
O inregistrare a desenului nu poate stopa realizarea unui produs similar insa, se poate interzice folosirea desenului/modelului industrial pe orice produs similar.
Protectia desenelor comunitare inregistrate are o perioada de valabilitate maxima de 25 ani, din 5 in 5 ani se plateste o taxa de reinnoire, spre deosebire de marca inregistrata national, care protejeaza marca pentru o perioada de 10 ani fara costuri suplimentare.
Conform legii desenelor si modelelor industriale, titularul unui model sau desen industrial are urmatoarele drepturi :
- dreptul exclusiv de a-l utiliza, cat si de a impiedica tertii sa il utilizeze fara acordul sau;

dreptul de a interzice tertilor sa efectueze actiuni precum : reproducerea, fabricarea, comercializarea oferirea spre vanzare, importul sau exportul sau folosirea unui produs in care desenul sau modelul este incorporat ori la care acesta se aplica.

Puteti fi mai explicit in legatura cu "conceptul de afisare" ?
firma X spune ca are dreptul asupra desenului/modelului industrial a acestui panou publicitar si este inregistrat la OSIM, asta are legatura cu conceptul de afisare. eu nu am gasit imformatii in legi despre astfel de inregistrari, dar este posibil sa fie o interpretare diferita a termenilor? multumesc!

Alte discuții în legătură

Pierdere drepturi osim Pixelut Pixelut Cu ani in urma am inregistrat la OSIM un model industrial, primind in acest sens si un certificat. Datorita neplatii taxelor de intretinere am fost decazut ... (vezi toată discuția)
Adresa privind contrafacerea sau utilizarea unei marci fara drept alexandru17 alexandru17 Buna ziua, ma ajutati va rog cu un model de adresa catre o societate , ma rog o publicatie online care foloseste denumirea unei marci inregistrata la osim de ... (vezi toată discuția)
Rolul poliþiei în sancþionarea încãlcãrii dreptului de proprietate industrialã otto2007 otto2007 Buna ziua, O persoana comercializeaza un produs inregistrat la osim fara acceptul proprietarului. S-a facut plangere la politie in acest sens. Au politistii ... (vezi toată discuția)