avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Pierdere drepturi OSIM
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Pierdere drepturi OSIM

Cu ani in urma am inregistrat la OSIM un model industrial, primind in acest sens si un certificat. Datorita neplatii taxelor de intretinere am fost decazut din drepturi. Ce inseamna acest lucru? Cine este actualmente proprietarul acestui model? Cei de la OSIM mi-au spus ca aceasta decadere inseamna doar lipsa exclusivitatii, modelul devenind bun public. Altcineva mi-a spus ca proprietar a devenit statul roman, si ca in aceasta situatie sunt obligat sa platesc o taxa de utilizare. Care este varianta adevarata?
Ultima modificare: Vineri, 13 Iunie 2008
Pixelut, utilizator
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 17:59, 27 Martie 2009
Drepturile titularului care decurg din certificatul de înregistrare a desenului sau modelului industrial sunt: dreptul exclusiv de exploatare; dreptul de a interzice terţilor să efectueze, fără autorizarea sa, următoarele acte: reproducerea, fabricarea, comercializarea sau oferirea spre vânzare, folosirea importului sau stocarea în vederea comercializării, oferirii spre vânzare sau folosirii desenului sau modelului industrial al produsului în care acesta este incorporat.
Conform Hotărârii de Guvern nr.573/07.09.1998 Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci îşi desfăşoară activitatea ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului şi are autoritate unică pe tertoriul României în asigurarea protecţiei proprietăţii industriale, în conformitate cu legislaţia naţională în domeniu şi cu prevederile convenţiilor şi tratatelor internaţionale la care România este parte.
O.S.I.M. elaborează şi supune spre aprobare Guvernului strategia dezvoltării protecţiei propreităţii industriale în România şi aplică politica în domeniu.

O.S.I.M. administrează următoarele legi şi acte normative care definesc legislaţia română în domeniul protecţiei proprietăţii industriale:

- Legea nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie;
- H.G. nr. 152/1992 cu privire la Regulamentul de aplicare a Legii nr.64/1991 privind brevetele de invenţie;
- Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor industriale;
- Legea nr. 16/1995 privind protecţia topografiilor produselor semiconductoare;
- Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice;
- O.G. nr. 41/1998 privind taxele in domeniul protecţiei proprietăţii industriale şi regimul de utilizare a acestora;
- Legea nr. 255/1998 privind protecţia noilor soiuri de plante;
- Legea nr. 75/1999 privind recunoaşterea internaţională a depozitului de microorganisme în scopul procedurii de brevetare, conform Tratatului de la Budapesta la care România a aderat;
- Legea nr. 93/1998 privind protecţia tranzitorie a brevetelor de invenţie
- Normele nr.242/1999 privind sprijinirea brevetării în străinătate a invenţiilor româneşti.
Lege nr. 129 din 29/12/1992 republicata
Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 876 din 20/12/2007 privind protecţia desenelor şi modelelor

Art. 35. -
(1) Perioada de valabilitate a unui certificat de înregistrare a desenului sau modelului este de 10 ani de la data constituirii depozitului reglementar şi poate fi reînnoită pe 3 perioade succesive de 5 ani.
(2) Pe întreaga perioadă de valabilitate a certificatului, titularul este obligat la plata taxelor de menţinere în vigoare a acestuia.
(3) O.S.I.M. acordă un termen de graţie de cel mult 6 luni pentru plata taxelor de menţinere în vigoare, pentru care se percep majorări.
(4) Neplata acestor taxe atrage decăderea titularului din drepturi.
(5) Decăderea titularului din drepturi se publică în Buletinul oficial de proprietate industrială al O.S.I.M.
(6) În cazul decăderii din drepturi a titularului, acesta poate solicita la O.S.I.M. revalidarea certificatului de înregistrare, în termen de 6 luni de la data decăderii, pentru motive temeinice.
Perioada de valabilitate a unui certificat de înregistrare a desenului sau modelului este de 10 ani
Perioada de valabilitate poate fi reînnoită pe 3 perioade succesive de 5 ani.
Titularul este obligat la plata taxelor de menţinere în vigoare a certificatului acestuia pe întreaga perioadă de valabilitate
Parerea mea despre taxele Osim e ca ar trebui sa fie o institutie de stat platita din banii publici , nici o inventie nu ar trebui in mod normal supusa taxelor ...
Buna ziua,

decaderea titularului din drepturile prevazute de modelul industrial are efect de la data ramanerii definitive a deciziei de decadere (oricare ar fi aceasta). decizia de decadere se publica in buletinul oficial OSIM

Mai intai de toate v-as ruga sa-mi spuneti in ce an ati depus cererea de inregistrare la OSIM ca sa vad ce lege a fost atunci in vigoare (cred ca tot legea 129/92 nemodificata).

legea actuala 129/1992 republicata, prevede la art.35 al 6 posibilitatea revalidarii ptr. motive temeinice, dar aceasta se face in termen de 6 luni de la data decaderii.

totusi as dori sa stiu data la care dvs. ati depus cererea la OSIM sa vad ce prevedea legea in vigoare privind decaderea.

desi sunt sceptic ca ceva s-ar mai putea face, daca modelul este decazut inseamna ca efectul juridic este ca orice persoana are dreptul sa-l foloseasca.

statul nu este proprietar si nu trebuie sa platiti nicio taxa la stat ptr. folosire

Sper ca mentiunile mele au clarificat niste aspecte

Cu Stima
edipav

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de cesiune - brevet de inventie iandreea iandreea Buna ziua, As dori sa ma ajutati si pe mine cu un contract de cesiune a unui brevet de inventie si,daca se poate,sa-mi spuneti ce acte imi trebuie pentru ... (vezi toată discuția)
Decădere din drepturi andreipitesteanu andreipitesteanu În urmă cu ceva timp am inventat un personaj de desen animat. Am fost sfătuit să-l înregistrez la OSIM ca desen sau model industrial. Singura problemă ar ... (vezi toată discuția)
Marca inregistrata vs. drepturi de autor alphasquadron alphasquadron Buna ziua! O persoana juridica \"X\", a infiintat o sectie, \"Y\", pe care a inscris-o si la tribunal. A fost depus statutul si PV al adunarii generale, care ... (vezi toată discuția)