avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... decizia CC nr 279/2015
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

decizia CC nr 279/2015

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

În numele legii

DECIDE:

1. Admite excepţia de neconstituţionalitate ridicată de D M şi MT în Dosarul nr. 1.824/111/2014 al Tribunalului Bihor — Secţia I civilă şi constată că dispoziţiile art. 52 alin. (1) lit. b) teza întâi din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii sunt neconstituţionale.
in aceasta situatie ce se intimpla mai departe ,ce-i aflati in aceasta situatie se pot intoarce la serviciu ? si daca DA cum ?:((
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:10, 13 Septembrie 2015
Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor. (Art.147 alin.(4) din Constituţie).

Asadar.,o Decizie a Curtii nu are efecte retroactive.

In speta , puteti :
- solicita anagjatorului revocarea deciziei respective, invocand aceasta decizie;
sau
- sa promovati o actiune in instanta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Iunie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
daca solicit revocarea ,in cat timp trebuie sa dea raspuns ? si se trimite prin posta ? in cazul in care se revoca decizia ,ce se intimpla ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Iunie 2015
sexu, utilizator
Nu exista text de lege care sa prevada o astfel de situatie.

In situatia in care se decide revocarea acelei decizii, in cuprinsul deciziei de revocare trebuie sa se mentioneze si data efectiva cand reveniti la locul de munca.
am inteles dar ce se intimpla cu perioada in care a fost omul suspendat ?o luna,doua luni ,trei luni ? CE SE intimpla cu aceasta perioada ?art 52 .alin (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
.......b) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti; ACEST ART este neconstitutional,,,,,,(2) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b) , dacă se constată nevinovăţia celui în cauză, salariatul îşi reia activitatea anterioară şi i se plăteşte, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului. DACA INTELEG BINE se revoca ,se duce omul la servici ,dar banii pe lunile in care a fost suspendat ii primeste doar cand se constata nevinovatia in instanta ?
Nu intreg articol a fost declarat neconstitutional ci numai dispoziţiile art. 52 alin. (1) lit. b) teza întâi din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii sunt neconstituţionale.

In acest caz, daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara si i se plateste, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.

"... salariatul va beneficia de prevederile art. 52 alin. (2) din Codul muncii numai dacă a recurs la aplicarea dispoziţiilor art. 13 alin. (1) din Codul de procedură penală, obţinând scoaterea de sub urmărire penală sau achitarea, soluţii care sunt de natură să excludă vinovăţia sa. În cazul în care, ca urmare a exercitării unei căi extraordinare de atac, salariatul obţine soluţia achitării pentru motivul că nu există fapta sau nu a fost săvârşită de el, statul, iar nu angajatorul, va fi cel care va achita salariatului despăgubiri, în temeiul art. 504 şi urm. din Codul de procedură penală. (Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 455-456) "

Alte discuții în legătură

Codul muncii daniel20pet daniel20pet Buna ziua! Imi poate spune cineva daca s-a abrogat art. 52 alineatul 1 litera b din Codul Muncii ? (vezi toată discuția)
Suspendare cim art52 alin1 lit b catrinee catrinee Buna ziua, la aceasta data a aflu suspendata de opt luni pe baza art 52 alin 1 lit b .Conform Curtii constitutionale in 23 aprilie acest articol a fost ... (vezi toată discuția)