avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatii de Proprietari- Modul de Repartizare a ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatii de Proprietari- Modul de Repartizare a consumurilor de energie termica

Din toate normele si ordinele existente nu apare o fumulra de calcul al cheltuielilor aferente consumurilor de energie termica aferente apartamentelor detinute de persoane fizice cu destinatie de locuinta. Exista o scrisoare explicativa semnata de dl liviu dragnea prim vice prim ministru din 4 iulie 2013 care precizeaza ca coeficientul de echivalent termic se aplica numai pt agentii economici sau institutii publice. Tot in aceasta scrisoare se precizeaza ca principiul de repartizare a cheltuielilor aferente consumurilor de energie termica pt apartamente din condominiu detinute de persoane fizice cu titlu de locuinta se ghideaza dupa confortul termic si nu dupa numarul (eventual suplimentar) de elementi de calorifer din apartamentele pozitionate in zone friguroase ale condominiumului ca de ex langa pod sau ghena etc.
Totusi in nici o norma sau ordin oficial nu apare clar o formula de calcul a cheltuielilor aferente consumurilor individuale de energie termica aferente apartamentelor persopanelor fizice cu destinatie de locuinta.
Deci intrebarea mea este legata de modul de calcul a acestor cheltuieli.


Ultima modificare: Duminică, 21 Iunie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Fara repartitoare.
multumesc.
Aveti perfecta dreptate. Toate actele normele si ordinele pe care le-am studiat descriu pe larg modul in care se calculeaza cheltuielile comune. Nu am gasit nimic despre modul sau formula de calcul (presupun -pausala) privind repartizarea chletuielilor cu caldura pt apartamentele leindividuale cu destinatie de locuinta. Formulele pt repartizarea cheltuielilor comune se gasesc in legislatie deci nu ma intereseaza. Singurul loc unde am gasit niste considerente privind cheltuielile cu caldura aferente apartamentelor cu destinatia de locuinta sunt in scrisoarea dlui Liviu Dragnea fost Prim Vice Presedinte al Guvernului din data de 4 iulie 2013 pe care o gasiti pe site-ul
[ link extern ]
Raspunsul fostului ministru vorbeste despre cazul apartamentelor cu repartitoare, deci nu e relevant pentru intrebarea dv.

In cazul dv. caldura se repartizeaza pe cota-parte indiviza, deci proportional cu suprafata utila a apartamentelor (fara balcoane, logii sau terase). Acest mod de repartizare il gasim exprimat in HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 la:
Art. 47. - Cheltuielile aferente consumului de gaze la sobe pentru incalzire, in cazul in care nu exista aparate de masurare a acestuia pentru fiecare apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, inclusiv pentru proprietatea comuna aferenta acestora, se repartizeaza tuturor proprietarilor din cadrul asociatiei de proprietari proportional cu cota-parte indiviza din proprietatea comuna, asa cum este inscrisa in acordul de asociere.

S-a folosit expresia consum de gaze pentru ca ea este mai cuprinzatoare, atat pentru cei care se incalzesc prin sistemul centralizat din centralele termice locale pe gaze (CET-uri) cu facturare directa a energiei termice rezultate din consumul de gaze de catre furnizorul de agent termic, dar si pentru cei care au la nivel de condominiu centrale de bloc si care centrale folosesc gaze facturate de furnizorul de gaze pentru prepararea agentului termic.
Noi avem bloc cu 30% la repartitoare, restul la pausal. Dar, chiar si pentru cei la pausal se aplica factorii de corectie, de unde deduc ca 343/2010 se aplica si acestora.

343 nu se aplica strict celor cu repartitoare, pe cei fara ii considera necontorizati. Daca toti sunt necontorizati, ar trebui ca 343 sa se aplice in continuare, utilizand factorii de amplasare.

Parerea mea.
Daca in condominiu exista repartitoare, atunci calculul se face in baza Ordinului 343/2010 pentru toate apartamentele si acest calcul are alte criterii decat daca blocul nu are deloc repartitoare, caz in care se aplica HG 1588/2007.

Ideea e ca acest calcul al caldurii trebuie sa se faca dupa acelasi algoritm, indiferent care este acela, pentru toate apartamentele, fie dupa HG 1588/2007 - bloc fara repartitoare -, fie dupa Ordinul ANRSC 343/2010 - bloc cu repartitoare.

Daca vreti o parere personala si nu o impartasesc numai eu, a avea 30% repartitoare este deja o situatie in care ar trebui sa renuntati la acest calcul in baza repartitoarelor deoarece calculul da rezultate foarte eronate.
Ar trebui sa va hotarati cu totii asupra acestui aspect, ori toti cu repartitoare, ori toti fara repartitoare.

Alte discuții în legătură

Calcul energie termica - incalzire cicix cicix Sunt un locatar dintr-un bloc fara repartitoare doar un contor de energie termica montat la una din ceke trei scari ale blocului . Anul trecut am avut ... (vezi toată discuția)
Repartizarea consumului de energie termica -legislatie in vigoare danadom38 danadom38 Buna Seara, Va rog sa imi spuneti care este legislatia in vigoare care se aplica la repartizarea consumului de energie termica in asociatiile de ... (vezi toată discuția)
Contestatie ordin nr. 343 din 13/07/2010 nicusorb nicusorb Buna ziua, Exista vreo posibilitate de a contesta acest ordin ? Metoda de calcul nu este corecta. S-a vehiculat ca in Germania, Franta, Austria etc tot ... (vezi toată discuția)