Din toate normele si ordinele existente nu apare o fumulra de calcul al cheltuielilor aferente consumurilor de energie termica aferente apartamentelor detinute de persoane fizice cu destinatie de locuinta. Exista o scrisoare explicativa semnata de dl liviu dragnea prim vice prim ministru din 4 iulie 2013 care precizeaza ca coeficientul de echivalent termic se aplica numai pt agentii economici sau institutii publice. Tot in aceasta scrisoare se precizeaza ca principiul de repartizare a cheltuielilor aferente consumurilor de energie termica pt apartamente din condominiu detinute de persoane fizice cu titlu de locuinta se ghideaza dupa confortul termic si nu dupa numarul (eventual suplimentar) de elementi de calorifer din apartamentele pozitionate in zone friguroase ale condominiumului ca de ex langa pod sau ghena etc.
Totusi in nici o norma sau ordin oficial nu apare clar o formula de calcul a cheltuielilor aferente consumurilor individuale de energie termica aferente apartamentelor persopanelor fizice cu destinatie de locuinta.
Deci intrebarea mea este legata de modul de calcul a acestor cheltuieli.
Situatia respectiva a fost in sezonul 2013-2014 cand pacaliti de cativa vecini (multi dovediti ulterior ca hoti care au dat repartitoarele jos) multi au renuntat la repartitoare. Hotii aveau repartitoarele scoase din suduri si tot ei se vaitau ca dau putin dar ca fac frigul in case.
Pe sezonul 2014-2015, procentul celor contorizati a revenit la 80% datorita costurilor foarte mari de la pausal. Majoritatea hotilor prinsi au ramas la pausal, mai mult din orgoliu, si ne bucura foarte mult decizia lor. In caz de recidiva urmeaza si niste dosare penale, nu acceptam risipa la pausal din cauza catorva hoti la fel cum nu acceptam nici sa scoatem toate usile din bloc sau sa bagam si apa la pausal din cauza metodei "magnetul".
Multumesc dar articolul invocat de dv se refera la apartamentele cu alta destinatie decat cea de locuinta deci nu se aplica la cazul ridicat de mine adica care este modul de repartizare a cheltuielilor cu energia termica aferente apartamentelor cu destinatia de locuinta unde nu exista aparate de masura a agentului termic (gazului).
Va rog sa mai cititi o data cu atentie articolul. Este vorba de apartamente sau spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta.
Aceasta denumire de spatii cu alta destinatie.... este data apartamentelor care au fost transformate in birouri, cabinete, ateliere de diferite feluri etc. care sunt tratate din punct de vedere al repartizarii caldurii in acelasi mod ca si apartamentele.
Scuze pentru neatentie. Articolul relevant este nr. 13.
ART. 13
(1) Repartizarea cantităţilor individuale pentru încălzirea
locuinţelor/apartamentelor se face proporţional cu suprafata utila
înscrisă în actul de proprietate.
(2) În cazul în care proprietarul unei locuinţe modifica
suprafata echivalenta termic de încălzire din locuinta sau din
spaţiul pe care îl deţine, în raport cu suprafata echivalenta termic
de încălzire prevăzută în proiectul de execuţie a imobilului,
suprafata utila care se ia în calcul la repartizarea cheltuielilor
individuale de încălzire se va stabili conform prevederilor art. 17.
M-am lamurit cu repartizarea cheltuielilor cu energia termica pt apartamentele cu destinatie de locuinta aferenta unor condominiumuri care nu dispun de repartitoare de energie termica.
Nici HG 1588/2007 care aproba Normele Metodologice ale Legii 230/2007 si nici ordinul 343/2010 care se refera la condominiumuri care dispun de repartitoare, nu se refera la cazul ridicat de mine si anume: modul de repartizare a cheltuielilor cu energia termica aferenta incalzirii apartamentelor cu destinatie de locuinta in blocuri fara repartitoare.
Am inteles citind foarta multa legislatie, ca de fapt, legea aplicabila este Conventia incheiata intre furnizorul de energie termica ( in cazul Bucurestiului ) Radet si Asociatia de Proprietari a blocului fara repartitoare. Aceasta Conventie cadru a fost aprobata prin Legea 483/2008 care este legea aplicabila in cazul descris.