avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Agravarea situatiei inculpatului in apel - apel ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Agravarea situatiei inculpatului in apel - apel declarat de inc. si partea civila

Apel facut de condamnat cat si de partea civila ,celui condamnat i se mai poate une la pedeapsa ?iar partea civila a facut totodata apel ,asta inseamna ca poate sa se refere numai pe latura civila sau si penala ?procurorul nu a facut apel .din cate am citit am inteles ca daca procurorul nu a declarat apel condamnatului nu i se poate agrava situatia in propriul apel,dar daca a facut partea civila i se poate mah=jora pedeapsa celui condamnat ?iar la apel sentinta va ramane definitiva?in cat timp de la motivarea apelului se da un termen pentru a se judeca apelul?
Cel mai recent răspuns: rosica , utilizator 17:36, 24 Iunie 2015
Daca vizeaza latura civila latura penala nu se schimba.
Sigur e doar parte civila?
Despre ce infractiune este vorba?
1.Singura situatie in care inculpatului nu se i se poate agrava situatia in propriul apel este aceea in care inculpatul este singurul care declara apel impotriva instantei de fond.

2. Daca s-a declarat apel atat de catre inculpat cat si de partea civila care la randul sau a declarat apel atat in latura civila cat si in latura penala, situatia inculpatului se poate agrava prin admiterea apelului atat in sensul obligarii acestuia la despagubiri majorate fata de cele retinute initial in sarcina sa de catre instanta de fond cat si in sensul majorarii cuantumului pedepsei aplicate si/ sau a schimbarii modalitatii de executare a pedepsei aplicate.
Exista de asemenea:
- posibilitate sa fie admis apelul partii civile doar in latura civila si atunci vom avea doar consecintele aratate mai sus in latura civila,
- posibilitate sa fie admis apelul partii civile doar in latura penala cu consecintele aratate mai sus in latura penala,
-posibilitatea ca apelul partii civile sa fie respins ca nefondat cat si al inculpatului, cu consecinta mentinerii in tot a sentintei instantei de fond ca fiind temeinica si legala sub toate aspectele ,
- posibilitatea admiterii apelului inculpatului si respingerii apelului partii civile , cu consecinta reducerii despagubirilor civile sau reducerii cuantumului pedepsei aplicate sau schimbarii modalitatii de executarii a pedepsei aplicate.
Bineinteles ca depinde acum ce anume inteleg sa critice inculpatul cat si partea civila prin apelurile declarate.

Nu am luat in calcul situatia declararii apelului si de catre parchet, pentru ca inteleg din mesajul dvs. ca acesta nu a declarat apel.

Art. 409 n. cod de proc. pen.
Persoanele care pot face apel
(1) Pot face apel:
...............................
b) inculpatul, în ceea ce priveşte latura penală şi latura civilă;

c) partea civilă, în ceea ce priveşte latura penală şi latura civilă, şi partea responsabilă civilmente, în ceea ce priveşte latura civilă, iar referitor la latura penală, în măsura în care soluţia din această latură a influenţat soluţia în latura civilă;
..............................
3. Hotararea va ramane definitiva in ziua pronuntarii instantei de apel.

4.Instanta de apel nu este tinuta de motivarea sau nu a apelurilor formulate.
Instanta de apel va inregistra dosarul imediat ce va fi inaintat de catre instanta de fond , va fixa termenul de judecata si va cita partile in acest sens.
este vorba despre furt calificat dintr o locuinta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rejudecare.agravarea situatiei inculpatului? ContSters40598 ContSters40598 In cazul in care, instanta de recurs admite recursurilie formulate de catre: - inculpat, atat pe latura penala cat si pe latura civila, -parti responsabile ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa in apel gmg81 gmg81 la apel se poate da o pedeapsa mai mare, mai mica sau ramane aceeasi? mulumesc (vezi toată discuția)
Al doilea recurs ContSters40598 ContSters40598 Sentinta de la fond (condamnare la 3 ani cu executare) intr-o cauza penala a fost apelata de catre inculpat atat in latura civila cat si in latura penala, ... (vezi toată discuția)